Adela Cojan: Am fost țara din Europa cu cele mai mari controverse legate de vaccinul anti-COVID

acces mai facil la vaccin - FOTO: Freepick
EXCLUSIV
Populația din România ar putea avea un acces mai facil la vaccin. 

Conf. Adela Cojan, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a vorbit în exclusivitate la DC Medical, în cadrul dezbaterii ONLINE: „Știi cât mai are de trăit inima ta?” despre discuțiile care au loc în ceea ce privește asigurarea accesului populației la vaccinuri. 

”Am fost țara din Europa cu cele mai mari controverse legate de vaccinul anti-COVID, legate de adresabilitate în aceste servicii. Rămăseserăm destul de mult în urmă, până când nu s-a făcut o campanie și până când nu s-au atenționat și nu s-au întâmplat lucruri legate de mortalitate, de apariția complicațiilor, populația nu s-a adresat acestor servicii de profilaxie.

Sunt servicii care până acum au rămas ca fiind apanajul statului, ca fiind ceva voluntar, la latitudinea pacientului. Începând cu perioada acesta putem mai face mai multe lucruri, să determinăm populația să se îndrepte cu încredere spre aceste servicii.

Pentru populația aflată la risc, împreună cu asociațiile de pacienți, cu comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății, regândim formula prin care să asigurăm cel mai bun acces din punct de vedere economic, al populației la aceste vaccinuri, care pot să prevină apariția complicațiilor”, a precizat conf. Adela Cojan. 

Vezi și: CNCAV se desființează. Andrei Baciu: A fost o reală onoare, o mândrie adevărată. 67 de oameni au lucrat continuu pentru a vă vaccina în siguranță

Rafila, anunț despre compensarea vaccinurilor. Schimbare în vaccinarea anti-gripală: Creștem accesibilitatea la prevenție

Vaccinurile pot salva vieți. Ministerul Sănătății are în vedere introducerea unor grupe de vaccinuri în schemele suportate din bugetul de stat. Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a declarat în exclusivitate la DC Medical, în cadrul dezbaterii ONLINE: „Știi cât mai are de trăit inima ta?”, despre importanța vaccinurilor. 

”Trebuie să fim consecvenți în ceea ce privește politicile preventive care se referă la vaccinare. Vaccinarea este singura care poate să evite apariția unor boli, mai ales la persoanele vârstnice, sau la persoanele cu comorbidități, la care o infecție pneumococică ar putea să pună probleme foarte serioase în ceea ce privește starea de sănătate și supraviețuirea.

Discutăm despre posibilitatea de a compensa vaccinurile. Am discutat și cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Există disponibilitate și am putea să ne gândim măcar pentru persoanele care suferă de boli cronice, sau pentru alte tipuri de vaccinuri cu ar fi vaccinul HPV să poată să beneficieze de un sistem de compensare. Scopul este să creștem accesibilitatea la vaccin, la prevenție”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. 

Vaccinul anti-gripal va fi livrat în toamnă, începând cu luna septembrie. Ministrul Sănătății a precizat că anual, cantități importante de vaccin au fost aruncate din cauză că au ajuns mult prea târziu, iar oamenii nu s-au mai vaccinat. 

”Diferența va fi că în aces an vom asigura accesul începând cu luna septembrie, să nu mai ajungem să livrăm vaccinul în ianuarie și atunci ajungem în situația în care nimeni nu se mai vaccinează și în fiecare an statul român a cheltuit foarte mulți bani pe vaccinuri care nu au fost consumate și s-au aruncat. Lucrul acesta este inacceptabil”, a mai precizat sursa citată. 

Citește mai departe AICI

Vezi mai multe în VIDEO

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel