Acad. prof. dr. Irinel Popescu, despre metamizol: E inevitabil să nu ne gândim

algocalmin - FOTO: Captură YouTube@DC News@Freepik@Burdun
EXCLUSIV
Acad. prof. dr. Irinel Popescu a explicat ce se întâmplă, de fapt, când folosim Algocalmin. La ce trebuie să fim atenți când ne administrăm medicamente care au ca substanță activă metamizol.

Mai multe medicamente comune care au ca substanță activă metamizolul sunt supuse unei investigații de către Agenția Europeană a Medicamentului. Acestea ar putea provoca reacții adverse severe.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a inițiat o evaluare a medicamentelor ce conțin metamizol, un analgezic, din cauza îngrijorărilor că măsurile actuale de reducere a riscului de agranulocitoză ar putea să nu fie suficiente.

Finlanda a decis să retragă deja medicamentele ce conțin acest ingredient activ, după ce mai mulți pacienți au avut reacții negative.

Vezi și: Medicamentele care conțin metamizol, sub ancheta EMA. Ar putea provoca reacții adverse severe. Alexandru Rafila: Toată lumea a folosit acest produs

Algocalminul, incriminat

În diverse țări din UE, medicamentele ce conțin metamizol sunt autorizate pentru tratamentul durerilor moderate până la severe și a febrei, cu scopuri diferite, de exemplu durerile post-operatorii sau cele asociate cu leziuni, până la tratamentul durerilor și febrei în cazul pacienților cu cancer.

"Ați folosit, ați recomandat poate câteva sute de kilograme de Algocalmin, de metamizol. După nimesulid, iată și metamizolul intră sub ochiul scrutător al autorităților finlandeze. Tot finlandezii au împins nimesulidul din farmacii. Ați avut vreun caz de leucopenie generat de metamizol?", a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.

Vezi și: Radioembolizarea, cum funcționează. Conf. dr. Mirela Gherghe: Se adresează hepatocarcinomului, dar și metastazelor de carcinom colorectal

Acad. univ. dr. Irinel Popescu: E greu de crezut

Acad. prof. dr. Irinel Popescu a explicat, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News, ce efecte au medicamentele care conțin metamizol.

"De-a lungul timpului, profesia mea m-a protejat având de-a face doar cu sala de operație. Aici e inevitabil să nu ne gândim și la interesele farma. La milioanele de pacienți care au folosit Algocalminul, de-a lungul timpului, e destul de greu de crezut că brusc s-a descoperit această posibilitate.

În același timp, nu putem ignora avertismentul pe care ni l-au dat. O să vă dau un exemplu și acolo lucrurile sunt clare. În cazul chinolonelor, care sunt antibiotice foarte larg folosite, efectele adverse sunt atât de marcate și sunt consemnate în toate cărțile, și e plină piața de chinolone.

Au pus problema, dar au pus-o degeaba pentru că ele se administrează în continuare la fel ca înainte, aproape", a explicat acad. prof. dr. Irinel Popescu la emisiunea Academia de Sănătate, de la DC MEDICAL și DC News.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum să obții mai multă energie în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel