Abonamentele medicale "nu sunt asigurări de sănătate, nici de boală". Val Vâlcu - Adina Geană, despre esența asigurărilor de sănătate: Când am trecut la Bismarck, tocmai asta s-a promis

Abonament medical - Foto: Freepik @alexkich
EXCLUSIV
Dr. Adina Geană, despre unitatea de măsură a calității în sistemul de sănătate. Esența asigurărilor de sănătate, după ce am trecut de la sistemul Beveridge, la sistemul Bismarck.

"Nu există niciun fel de diferență între modul în care măsori calitatea și te preocupi de asigurarea unui nivel de calitate între sectorul public și sectorul privat. Este aceeași unitate de măsură. 

Până la urmă, pe finanțator n-ar trebui să-l intereseze proprietatea asupra spitalului, de exemplu. Pe pacient cu certitudine nu-l interesează. Îl interesează, dacă vreți, la un moment dat, partea asta financiară. Dar pe finanțator n-ar trebui să-l intereseze. 

Dacă eu vreau și am niște bani pe care vreau să-i investesc într-un sistem de sănătate ca să dau niște servicii de calitate populației, atunci eu banii ăia îi dau acolo unde aceste servicii au cele mai mari șanse să fie furnizate, la un nivel de calitate pe care eu mi-l stabilesc", ne-a spus dr. Adina Geană, director calitate Spitalul SANADOR.

"De fapt, asta este esența asigurărilor de sănătate. Când am trecut de la sistemul Beveridge la sistemul Bismarck, tocmai asta s-a promis, propus în lege și s-a votat - să apară concurența între furnizori", a completat jurnalistul Val Vâlcu, moderatorul emisiunii.

Dr. Adina Geană a completat că această trecere ar fi trebuit să ducă și la concurența între asiguratori.

"Deocamdată suntem în faza în care avem un singur fel de asigurări. Mai sunt tot felul de formule din astea de abonamente, dar acelea nu sunt asigurări de sănătate, nici de boală.

Și în momentul ăsta și caracteristicile sistemului Bismarck s-au diluat destul de mult la hibridul pe care îl avem noi acum în România.

Calitatea trebuie să fie aceeași, indiferent unde te duci, efortul pe care spitalul trebuie să-l facă trebuie să fie comparabil și interesul pentru calitate și pentru siguranța pacientului trebuie să fie la fel.

Iar ca finanțator ar trebui să te duci acolo unde ai garanțiile cele mai multe, că într-adevăr, un anumit nivel de calitate este asigurat.

Că într-adevăr, condiții pentru siguranța pacientului există. Le poți măsura, le poți vedea", a completat dr. Adina Geană.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel