A fost DEZVĂLUIT profilul persoanei care manifestă reacții ADVERSE la vaccinul COVID-19

Centre de vaccinare noi FOTO unsplash
77% dintre persoanele care au raportat reacţii adverse sunt femei, a spus, marți, 16 februarie, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.  

„Numărul total al reacţiilor adverse ca urmare a vaccinării cu vaccinurile împotriva COVID-19 în toată această perioadă, de la 27 decembrie, defalcat pe cele trei tipuri de vaccin sunt: vaccinul Pfizer – 556 de reacţii de tip local, cu durere la locul de administrare şi 2.324 de reacţii generale de tip febră, cefalee, dureri musculare, dureri articulare, stare de oboseală şi alergii de tip urticarian. Numărul total al reacţiilor adverse raportate ca urmare a administrării vaccinului de la Moderna din data de 4 februarie: 9 reacţii de tip local, durere la locul de administrare şi 75 de reacţii generale. Numărul total al reacţiilor adverse ca urmare a administrării vaccinului de la AstraZeneca începând cu data de 15 februarie: 7 reacţii raportate în total, din care 4 de tip local şi 3 reacţii generale.”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, în perioada 9 februarie - 14 februarie, au fost raportate 432 de reacţii adverse indezirabile, dintre care 76% au fost raportate pe platforma Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România, restul fiind raportate direct în registrul electronic naţional al vaccinărilor la INSP.

Vârsta medie a persoanelor care au raportat aceste reacţii adverse a fost de 41 de ani, cu extreme între 19 şi 88 de ani.

77% dintre persoanele care au raportat reacţii adverse sunt femei.

Perioada medie între data vaccinării şi data debutului reacţiilor adverse a fost de 21 de zile, cu extreme între 0 şi 21 de zile, potrivit sursei citate.

„În funcţie de severitatea manifestărilor, au fost raportate zero cazuri de reacţii severe şi 432 de cazuri de reacţii clasificate ca nesevere. În ceea ce priveşte distribuţia, 51% au fost reacţii de tip local, cu durere, tumefacţie, erupţie la locul de administrare , febră şi frison. 34% dintre persoane au raportat ca reacţie adversă dureri musculare şi articulare, 30% cefalee.”, a mai zis coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, citat de Mediafax. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel