9 supe pe care să le mănânci când ești bolnav. Rețete care fac minuni pentru sistemul imunitar. Cu ce să înlocuiești supa cu tăieței

9 supe Foto: Freepik @MeyKitchen
9 supe pe care să le mănânci când ești bolnav. Descoperă 9 alternative la clasica supă de pui cu tăieței care te scapă de răceală.  

Atunci când nu te simți bine, există puține alimente mai bune decât supa de pui cu tăiței.

Deși un bol aburind de pui cu tăiței are meritele sale, nu este nici pe departe singura alegere sănătoasă pentru a vă pune pe picioare.

Dacă v-ați plictisit puțin de aceeași supă veche, există o mulțime de alte opțiuni care stimulează imunitatea.

Vezi și: Creierul mic, responsabil pentru 80% din toți neuronii. Pierderea coordonării, principala disfuncție a cerebelului

Dispunând de curcubee de legume bogate în antioxidanți, proteine consistente și cereale integrale dense în nutrienți, iată nouă alternative gustoase și sănătoase pentru atunci când sunteți bolnav - și sătul de tăiței de pui.

1. Supă de legume de vară cu creveți și lămâie

Ai o răceală de vară? Profită la maximum de potențialul antioxidant al legumelor de sezon cu această supă ușoară, cu lămâie. Adăugarea de creveți este o surpriză binevenită!

Vezi și: Ce este nodul din vârful bananei. De ce toată lumea îl aruncă și ce se întâmplă dacă îl mănânci

Ingrediente:

- 2 linguri de ulei de măsline

- 1 ceapă medie, tăiată mărunt

- 1 cățel mare de usturoi, tocat mărunt

- 4 căni de bulion de pui

- 230g de roșii tăiate cubulețe

- 2 dovlecei mici, tăiați în cubulețe

- 350g de boabe de porumb proaspete sau congelate

- 450g cartofi roșii, tăiați în bucăți medii

- 1/2 linguriță de sare și piper negru, după gust

- 500gr de creveți pre-gătiți, decojiți și fără coajă

- 2 linguri de ierburi proaspete tocate, cum ar fi busuioc, pătrunjel sau coriandru, sau un amestec

- sucul de la 1 lămâie medie

Mod de preparare:

- Se încălzește uleiul de măsline la foc mediu într-o oală mare sau într-o cratiță de fontă.

- Adăugați ceapa și gătiți, amestecând din când în când, până se înmoaie, aproximativ 8 minute.

- Adăugați usturoiul și gătiți, amestecând încă 1-2 minute, având grijă să nu-l lăsați să se rumenească.

- Adăugați bulionul, restul legumelor și 1/2 linguriță de sare. Fierbeți la foc mic până când legumele sunt moi, aproximativ 10 minute.

- Adăugați creveții până se încălzesc, 1-2 minute.

- Reduceți focul la mic și adăugați ierburile proaspete și sucul de lămâie.

- Gustați și asezonați cu sare și piper suplimentar, dacă doriți.

Sfat: Pâinea de porumb este o garnitură excelentă pentru această supă de vară.

2. Supă de pui și tortellini

Ridicați miza pe combinația obișnuită de pui și paste prin includerea tortellini preferate în loc de tăiței obișnuiți.

Potrivit Departamentului de Agricultură al SUA, tortellini cu spanac adaugă nutrienți care îmbunătățesc imunitatea, cum ar fi vitamina C și zinc, în timp ce un soi umplut cu brânză adaugă grăsimi și proteine.

Ingrediente:

- 1/2 lingură de ulei de măsline

- 4 morcovi medii, curățați de coajă și tăiați în cubulețe

- 150g de țelină, tăiată în cubulețe

- 150g de ceapă, tăiată cubulețe

- 1.3l de ciorbă de pui

- 240g tortellini proaspeți sau congelați

- 200g de pui la rotisor, mărunțit

- 1/4 linguriță de sare

- piper negru, după gust

- 2 linguri de pătrunjel proaspăt, tocat


Mod de preparare:

- Se încălzește uleiul de măsline într-o oală la foc mediu.

- Adăugați morcovii, țelina și ceapa și gătiți până când se înmoaie, dar nu se rumenesc, aproximativ 10 minute.

- Adăugați bulionul de pui și tortellini. Aduceți la fierbere și gătiți până când tortellini este moale, aproximativ 3 minute.

- Încorporați puiul, sarea și piperul și gătiți până când se încălzește.

- Se servește cu pătrunjel proaspăt.

3. Supă de mere și varză murată

Este posibil să fiți obișnuiți să puneți varză murată pe hot-dog sau bratwursts, dar varza murată are mai mult decât statutul de condiment. Este folosită de mult timp în bucătăria central și est-europeană ca -bază de supă.

Fiind un aliment fermentat, varza murată conține probiotice naturale care ar putea juca un rol în funcționarea sistemului imunitar, potrivit cercetărilor din 2021.

Adăugarea înapoi a sucului de varză scurs în rețeta de mai jos va crește valoarea probiotică a acestei supe dulci și savuroase.

Ingrediente:

- 2 linguri de ulei de canola

- 1 ceapă, tocată mărunt

- 2 mere Granny Smith, curățate de coajă, fără miez și tăiate mărunt

- 1/4 linguriță de sare

- 1/2 linguriță de piper negru

- 500g de varză murată, scursă, cu sucul păstrat

- 1.3l de ciorbă de legume

- 2 frunze de dafin

- 6 cuișoare întregi

Mod de preparare:

- Se încălzește uleiul de canola într-o oală la foc mediu.

- Adăugați ceapa și gătiți-o până când începe să se înmoaie, aproximativ 3 minute.

- Adăugați merele și asezonați cu sare și piper.

- Se mai sotează încă 3 minute, apoi se dă focul la mic și se gătește, amestecând din când în când, până când merele și ceapa se caramelizează, aproximativ 15 minute.

- Adăugați varza murată și măriți focul la mediu-mare. Gătiți până când varza este uscată și începe să se lipească de fundul cratiței (aproximativ 10 minute).

- Adăugați bulionul de legume, frunzele de dafin și cuișoarele și aduceți la fierbere.

- Reduceți focul și fierbeți la foc mic aproximativ 20 de minute sau până când varza murată este foarte fragedă.

- Îndepărtați frunzele de dafin și cuișoarele și serviți.

Sfat: Nu ezitați să măriți volumul acestei supe adăugând cereale fierte, cum ar fi quinoa.

4. Supă mexicană de năut și quinoa

Această supă mexicană de năut și quinoa este o masă bogată în proteine, bazată pe plante.

Ingrediente:

- 2 linguri de ulei de măsline

- 1/2 ceapă roșie medie, tocată mărunt

- 1 ardei iute mic, tăiat cubulețe

- 3 căței de usturoi, tocați mărunt

- 1/2 linguriță de sare

- 1/2 linguriță de piper

- 1 linguriță de pudră de chili

- 1/2 linguriță de chimen

- 1/2 linguriță de oregano uscat

- 1.8l de ciorbă de legume cu conținut scăzut de sodiu

- 230g de quinoa

- 2 conserve de năut, scurse și clătite

- 230g de boabe de porumb congelate

- 3 roșii Roma, tăiate în cubulețe

- 80g de coriandru, tocat

- 1 avocado, tăiat în felii

Mod de preparare:

- Se încălzește uleiul de măsline într-o oală la foc mediu-mare.

- Adăugați ceapa roșie, ardeiul iute și usturoiul și gătiți până se înmoaie.

- Se condimentează cu sare, piper, pudră de chili, chimen și oregano.

- Adăugați bulionul de legume și quinoa. Aduceți la fierbere, apoi reduceți focul și fierbeți la foc mic timp de 12-15 minute sau până când quinoa este fragedă.

- Adăugați năutul, porumbul și roșiile și gătiți până se încălzesc.

- Serviți cu avocado și coriandru ca garnitură.

5. Supă cremoasă de varză kale și fasole albă

Varza kale își merită titlul de superaliment cu multiple substanțe nutritive care aduc beneficii sistemului imunitar, potrivit USDA.

Această supă cremoasă și reconfortantă oferă vitamina C, zinc și antioxidanți, apoi adaugă o mulțime de alte ingrediente savuroase pentru a completa profilul de aromă mediteraneană.

Ingrediente:

- 3 conserve de fasole albă, cum ar fi cannellini sau Great Northern

- 1l de cirobă de pui,

- 1 lingură de ulei de măsline

- 4 fâșii de bacon, tocate

- 230g de ceapă tocată mărunt

- 100g de morcov tocat

- 100g de țelină tocată

- 4 căței de usturoi, tocați mărunt

- 1 lingură de rozmarin proaspăt tocat mărunt

- 1/4 linguriță de fulgi de ardei roșu

- 1 cartof ruset mediu, curățat de coajă și tăiat în bucăți de 1/2 inch

- 1/4 linguriță de sare

- 1/4 linguriță de piper negru

- 370g de varză kale lacinato mărunțită

- 50g de pătrunjel tocat

Mod de preparare:

- Scurgeți și clătiți o cutie de fasole. Se amestecă într-un robot de bucătărie cu 230ml de cirobă de pui.

- Scurgeți și clătiți celelalte două conserve de fasole și puneți-le deoparte.

- Se încălzește uleiul într-o oală mare de fiert la foc mediu. Adăugați șunca și gătiți-o până devine crocantă. Îndepărtați baconul cu o lingură cu fantă și puneți-l deoparte.

- Adăugați ceapa, morcovii și țelina în vasul de fiert. Gătiți până se înmoaie, aproximativ 6-7 minute, amestecând ocazional.

- Adăugați usturoiul, rozmarinul și fulgii de ardei roșu. Gătiți până când se fragmentează, aproximativ 30 de secunde, amestecând constant.

- Adăugați fasolea amestecată, fasolea scursă, cartofii, bulionul de pui rămas, sarea și piperul.

- Fierbeți la foc mediu sau mediu-jos, fără capac, timp de 20-25 de minute sau până când legumele sunt fragede și bulionul ușor redus.

- Adăugați varza kale și baconul fiert și fierbeți până când varza kale este doar ofilită. Gustați și ajustați condimentele, dacă doriți.

Sfat : Renunțați la bacon pentru a face această supă vegetariană.

6. Supă de tăiței și curry roșu thailandez

Un amestec de condimente poate fi exact ceea ce a recomandat medicul pentru a vă curăța sinusurile.

Atunci când este preparată cu piper roșu, pasta de curry roșu din această supă zveltă conține capsaicină, un compus cunoscut pentru descompunerea mucusului.

Un studiu din 2015 a constatat că capsaicina a fost utilă pentru tratarea rinitei non-alergice (nas înfundat). Cu toate acestea, acesta a folosit capsaicina inhalată în loc de cea ingerată, care ar putea să nu aibă aceleași efecte.

Ingrediente:

- 200g de tăiței de orez

- 1 lingură de ulei de măsline

- 1 cartof dulce, curățat de coajă și tăiat în cuburi de 2.5cm

- 1 ceapă, tăiată mărunt

- 1l de ciorbă de pui cu scăzut de sodiu

- 1 carton (400ml) de lapte de cocos light

- 2 linguri de pastă de curry roșu

- 2 linguri de sos de pește

- 400g  de pui fiert mărunțit

- 1 lingură de suc de lămâie

- 2 linguri de busuioc proaspăt, tăiat în julien

Mod de preparare: Se prepară o porție de roșii și o porție de roșii:

- Gătiți tăiței de orez conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Puneți deoparte.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34967304/

- Într-o oală de fiertură, încălziți uleiul de măsline la foc mediu-mare. Adăugați cartoful dulce și ceapa și gătiți-le până când sunt crocante-încet, 5-7 minute.

- Adăugați bulionul de pui, laptele de cocos, pasta de curry și sosul de pește. Se fierbe la foc mic până când cartoful dulce este moale, 8-10 minute.

- Adăugați puiul fiert, sucul de lămâie și tăițeii de orez fierți și fierbeți până când se încălzesc bine.

- Se servește cu busuioc proaspăt ca garnitură.

Sfat: Înlocuiți cubulețe de friptură pentru pui dacă preferați o supă cu carne de vită.

7. Supă de conopidă prăjită

Poate că vitamina C nu vindecă răceala comună, dar este un nutrient important în imaginea de ansamblu a sănătății imunitare, potrivit unui studiu din 2022.

În timp ce citricele tind să primească toată gloria pentru conținutul de vitamina C, conopida este o sursă vegetală surprinzătoare. O conopidă de 230 de grame conține 58% din valoarea zilnică recomandată de USDA.

Ingrediente:

- 1/4 linguriță de nucșoară măcinată

- 1 1/4 linguriță de sare

- 3/4 linguriță de piper negru

- 1 lingură de praf de usturoi

- 2 lb. de conopidă, tăiată în buchețele mici

- 3 linguri de ulei de măsline extravirgin

- 2 linguri de unt

- 1/4 cană de făină

- 1 ceapă mare, tăiată mărunt

- 300ml de lapte

- 1l de ciorbă de pui

Mod de preparare:

- Preîncălziți cuptorul la 220°C. Într-un castron mic, amestecați nucșoara, sarea, piperul și pudra de usturoi.

- Răspândiți buchețelele de conopidă pe o tavă mare. Stropiți cu ulei și asezonați cu amestecul de condimente. Se amestecă pentru a se acoperi.

- Prăjiți conopida în cuptorul preîncălzit timp de 25-30 de minute, amestecând o dată. Când iese din cuptor, se zdrobește ușor cu un piure de cartofi.

- Se topește untul într-o oală de fiert la foc mediu. Adăugați ceapa tocată și gătiți și amestecați până când se rumenește, aproximativ 10 minute.

- Se presară făina peste ceapă și se amestecă pentru a o acoperi. Se toarnă încet bulionul de pui și laptele și se amestecă cu un tel până când făina se dizolvă.

- Se aduce la fierbere și se amestecă până se îngroașă, apoi se reduce focul la mic. Încorporați conopida semi-pomată.

8. Supă de șuncă și fasole albă

Supa de șuncă și fasole albă dă de furcă găluștelor cu pui în ceea ce privește savoarea.

Conținutul ridicat de proteine al acestei mese satisfăcătoare poate fi, de asemenea, util pentru recuperarea în caz de boală.

Ingrediente:

- 2 linguri de ulei de măsline

- 1 1/2 lingură de unt

- 6 morcovi, tăiați în cubulețe

- 1 ceapă mare

- 2 tulpini de țelină, tăiate cubulețe

- 3 căței de usturoi, tocați mărunt

- 1 os de șuncă

- 2 conserve de 400g de fasole Great Northern, scursă

- 400g de șuncă tocată

- 1 1/4 linguriță de piper negru

- 1 linguriță de muștar uscat

- 1/4 linguriță de cimbru măcinat

- 1/4 linguriță de nucșoară

- 2 frunze de dafin

- 1l de supă de pui

- 1l de apă

Mod de preparare:

- Într-o oală mare, încălziți untul și uleiul de măsline la foc mediu.

- Adăugați morcovii, țelina, ceapa și osul de șuncă și rumeniți până când legumele s-au înmuiat, aproximativ 6-8 minute. Adăugați usturoiul și sotați încă 30 de secunde.

- Adăugați toate ingredientele rămase și aduceți la fierbere. Se reduce focul și se fierbe la foc mic cel puțin 30 de minute.

- Îndepărtați osul de șuncă și frunzele de dafin și serviți.

Sfat: Această supă se congelează de minune! Faceți o porție mare și păstrați o parte în congelator pentru atunci când nu sunteți în formă.

9. Supă de linte la aragaz lent
Când nu te simți bine, probabil că nu vrei să te chinui deasupra unui aragaz încins. Încercați această supă de linte la aragaz lent, ușor de reparat și de uitat, plină de legume și proteine pe bază de plante.

Ingrediente:

- 1 pungă de linte maro (400g)

- 1 ceapă, tocată mărunt

- 2 morcovi, curățați de coajă și tocați

- 2 tulpini de țelină, tăiate cubulețe

- 1 cutie de roșii prăjite la foc, tăiate cubulețe (400g)

- 1.5l de supă de pui

- 4 căței de usturoi, tocați mărunt

- 1 linguriță de sare

- 1 linguriță de piper

- 1 frunză de dafin

- 1 lingură de pătrunjel proaspăt

Mod de preparare:

- Puneți toate ingredientele, cu excepția pătrunjelului, în slow cooker.

- Se acoperă și se gătește la foc mic 6-8 ore sau la foc mare 3-4 ore.

- Îndepărtați frunza de dafin și amestecați pătrunjelul proaspăt.

- Gătiți încă 15 minute și serviți.

Sfat: Serviți această supă consistentă cu un strop de parmezan și o garnitură de pâine crocantă

Atât de multe supe pot înlocui confortului liniștitor al puiului cu tăiței.

Experimentând cu opțiuni noi și inedite atunci când ești bolnav, nu numai că îți vei mulțumi papilele gustative, dar îți vei extinde și repertoriul culinar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel