9 sfaturi pentru a face față trăsăturilor de personalitate narcisistă. Ce impact are narcisismul asupra relațiilor

narcisimul Foto: Freepik @zinkevych
Descoperă ce efecte poate avea o persoană narcisistă asupra vieții tale și cum să abordezi acest tip de personalitate.

Tulburarea de personalitate narcisistă este o afecțiune mentală în care indivizii au un sentiment ridicat al propriei importanțe, caută o atenție excesivă și doresc să fie admirați. Aceștia pot fi lipsiți de empatie pentru sentimentele celorlalți și sunt ușor de supărat de critici. 

Această tulburare poate duce la probleme în diverse aspecte ale vieții, inclusiv în relații, muncă, școală și finanțe. Persoanele cu tulburare de personalitate narcisistă se pot simți nefericite și dezamăgite atunci când nu primesc favorurile speciale sau admirația pe care o merită. 

De asemenea, pot considera că relațiile sunt neîmplinitoare, iar celorlalți nu le place să fie în preajma lor. Tratamentul pentru tulburarea de personalitate narcisistă implică în primul rând terapie prin discuții sau psihoterapie. Aceasta afectează mai mult bărbații decât femeile și debutează de obicei în adolescență sau la începutul vârstei adulte. Unii copii pot prezenta trăsături narcisiste, dar acest lucru nu este un indicator al dezvoltării viitoare.

Narcisiștii sunt deseori descriși ca fiind indivizi egocentrici, centrați pe sine, care îi manipulează pe ceilalți. Unii pot avea tulburare narcisistă de personalitate, în timp ce alții pot prezenta unele trăsături narcisiste, dar nu se califică pentru un diagnostic oficial. Confruntarea cu indivizii narcisiști poate implica stabilirea unor comportamente și limite sănătoase, precum și învățarea modului de a face față acestora. Este esențial să recunoști și să abordezi aceste trăsături într-un mod sănătos.

Vezi și: Poate muzica să lupte împotriva migrenelor? Terapia cu ritmuri binaurale devine tot mai populară. Cum găsești frecvența potrivită

Trăsături ale tulburării narcisiste de personalitate

Narcisiștii sunt deseori descriși ca fiind indivizi egocentrici, centrați pe sine, care îi manipulează pe ceilalți. Unii pot avea tulburare narcisistă de personalitate (NPD), care necesită un diagnostic profesional de sănătate mintală pe baza criteriilor DSM-5-TR. 

Alții pot prezenta unele trăsături narcisiste, dar nu se califică pentru un diagnostic oficial. Confruntarea cu indivizii narcisiști poate implica stabilirea unor comportamente și limite sănătoase, precum și învățarea modului de a face față acestora. Este esențial să recunoașteți și să abordați aceste trăsături într-un mod sănătos.

Totuși, unele persoane pot prezenta caracteristici narcisiste fără a fi diagnosticate cu NPD. Acestea ar putea include:

- să pară că au un sentiment exagerat de importanță de sine.

- încurajarea unei lumi fantastice pentru a-și spori sentimentul de măreție

- nevoia de laudă și admirație constantă

- sentimentul de a fi îndreptățit

- profitând de alții sau exploatând oamenii fără rușine sau vinovăție

- nu recunosc sau nu le pasă de nevoile celorlalți

- înjosirea sau intimidarea celorlalți

- monopolizarea conversațiilor sau a ședințelor

Vezi și: Motivul pentru care sucurile dietetice îți afectează ficatul. Ce spune noul studiu

Tulburarea de personalitate narcisistă în relații

Persoanele cu trăsături de personalitate narcisistă văd adesea relațiile ca fiind tranzacționale sau ca pe ceva care trebuie să le aducă beneficii, mai degrabă decât altruiste. Ele pot părea fermecătoare și magnetice, dar au adesea relații problematice din cauza geloziei, furiei și abuzului. Ei pot încerca să întoarcă neajunsurile sau eșecurile lor asupra celorlalți, pot fi volatili și sensibili în discuții și pot folosi minciuni sau manipulare pentru a evita responsabilitatea, potrivit Healthline.

Acest lucru poate lăsa partenerul epuizat și secătuit, ceea ce face mai ușor să fie de acord cu cererile și manipularea lor. Cu toate acestea, nu toate relațiile cu persoane cu NPD vor fi problematice. Unii oameni pot îmbunătăți tendințele narcisiste și pot dezvolta relații mai puțin unilaterale cu tratament

Abordarea comportamentelor unei persoane cu NPD este adesea fără succes, deoarece aceasta poate rezista schimbării. În loc să încerci să o "repari", concentrează-te asupra propriilor comportamente și a bunăstării tale. Acest lucru implică stabilirea de limite și construirea unui sistem de sprijin mai puternic pentru a te ajuta să navighezi prin suișurile și coborâșurile unei relații cu o astfel de persoană.

Foto: Freepik @rawpixel.com

1.Află mai multe despre trăsăturile narcisiste

Adesea, o persoană cu o personalitate narcisistă este descrisă ca fiind fermecătoare și plăcută, ceea ce poate duce la trecerea cu vederea a comportamentelor dăunătoare. Familiarizarea cu semnele NPD este crucială pentru a le recunoaște, pentru a le înțelege punctele forte și punctele slabe și pentru a stabili așteptări realiste. 

Consultarea unui psiholog sau citirea unor cărți poate ajuta la învățarea unor strategii de comunicare eficiente cu persoanele cu trăsături de personalitate narcisistă.

2. Stima de sine

Construirea unei stime de sine sănătoase poate ajuta la gestionarea comportamentelor dăunătoare în relațiile cu persoanele cu NPD. Angajarea în "self-talk" pozitiv, autoîngrijirea și găsirea unui sistem de suport dezvoltă adaptabilitate. O stimă de sine mai mare facilitează, de asemenea, stabilirea unor limite clare, asertivitate și susținere, esențiale pentru menținerea unei relații cu o persoană cu NPD.

3. Spune ce gândești

Atunci când ai de-a face cu o persoană cu NPD, este important să îți alegi bătăliile și să eviti să o ignori sau să te îndepărtezi. Relațiile diferite pot necesita strategii diferite. Dacă au fost depășite limitele, evită să reacționezi sau să pari supărat. 

Dacă dorești să menții apropierea, vorbește calm și cu blândețe. Explică modul în care cuvintele și comportamentul lor au un impact asupra vieții tale și fii specific cu privire la ceea ce este acceptabil. Pregătește-te pentru provocări în ceea ce privește înțelegerea sau empatizarea cu sentimentele tale.

4. Stabilește limite

Atunci când ai de-a face cu o persoană cu NPD, este esențial să stabilești limite clare cu privire la comportamentele inacceptabile și să le comunici în mod clar. Aplicarea acestor limite este esențială, mai degrabă decât să faceți amenințări inutile sau ultimatumuri, pentru a vă asigura că sunteți luat în serios.

5. Exersează calmul

Utilizarea unor tehnici precum respirația profundă, yoga sau meditația pot ajuta la menținerea calmului și la evitarea reacțiilor atunci când interacționezi cu persoane cu NPD. Clarificarea intențiilor și anticiparea reacțiilor acestora la conversațiile provocatoare poate, de asemenea, să îmbunătățească comunicarea.

6. Găsește un sistemul de suport

Pentru a evita o persoană narcisistă, construiște relații sănătoase și rețele de sprijin. Restabilește prieteniile vechi și începe altele noi, petrece mai mult timp cu familia și explorează noi hobby-uri. Dacă cercul tău social este mai restrâns, urmează cursuri, devino activ în comunitate sau fă voluntariat pentru o organizație caritabilă locală. Implică-te în activități care îți permit să cunoști mai multe persoane confortabile.

7. Pune accentul pe acțiuni imediate, nu pe promisiuni

Indivizii narcisiști fac adesea promisiuni sincere, dar acestea pot fi folosite și în interes propriu. Pentru a evita o confruntare directă, este esențial să îți exprimi clar nevoile și așteptările, să te exprimi calm și blândețe și să îi asiguri că le vei îndeplinii cererile după ce ale tale au fost îndeplinite. Consecvența și urmărirea până la capăt sunt esențiale pentru a-ți lua în serios așteptările.

8. Recunoaște că o persoană narcisistă poate avea nevoie de ajutor profesional

Persoanele cu tulburare de personalitate narcisistă (NPD) au adesea și alte tulburări de sănătate mintală, ceea ce le determină să caute ajutor. Este posibil ca trăsăturile narcisiste, cum ar fi iluziile de grandoare sau de îndreptățire, să nu indice o problemă gravă de sănătate mintală. 

Pentru a distinge între trăsături întâmplătoare și o tulburare adevărată, este necesară o evaluare cu un psiholog. Chiar și cei cu trăsături narcisiste pot beneficia de ajutor profesional. NPD este o afecțiune de sănătate mintală, dar nu scuză un comportament dăunător sau abuziv.

9. Recunoaște când ai nevoie de ajutor

Gestionarea unei relații cu o persoană narcisistă poate avea un impact negativ asupra sănătății mentale și fizice. Dacă prezenți simptome de anxietate, depresie sau afecțiuni fizice inexplicabile, consultă un medic primar. Caută recomandări către medici axați pe sănătatea mintală și grupuri de sprijin.

Acestea fiind spuse, narcisismul este o afecțiune psihică severă care poate complica relațiile. Pentru a naviga în această situație, este esențial să stabilești limite clare, să înființezi un sistem de sprijin solid și să practici calmul și răspunsurile adecvate. Cu toate acestea, este, de asemenea, crucial să recunoaștem când este nevoie de asistență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel