9 plante care nu au ce căuta în casa ta. Sunt extrem de toxice. Sigur ai cel puțin una dintre aceste plante: dificultăți de respirație, diaree, iritații ale pielii și ochilor

9 plante care nu au ce cauta in casa ta - Foto: Freepick
9 plante care nu au ce căuta în casa ta. O plantă de interior poate aduce un strop de culoare și prospețime în casă, însă unele pot fi extrem de toxice.

9 plante care nu au ce căuta în casa ta. Plantele de apartament aduc frumusețe, viață și aer proaspăt în casele noastre. Din păcate, unele plante de apartament sunt toxice. Oricât de mult le iubim, există unele plante pe care trebuie să le manevrăm cu grijă, deoarece pot fi dăunătoare.

Plantele de apartament toxice pot provoca diverse boli și, în unele cazuri, moartea. Deși, de obicei, plantele toxice nu cauzează mai mult decât iritații, este totuși important să știți ce anume face ca o plantă să fie otrăvitoare, astfel încât să o puteți trata în consecință.

Cel mai bun test care îți arată dacă ai cancer la sân. Diferența dintre mamografie și ecografie mamară: Dacă le-am spune pacientelor, lucrurile ar fi mult mai simple

9 plante care nu au ce căuta în casa ta. Unele dintre plantele de casă toxice comune sunt enumerate mai jos. În timp ce unele pot părea extrem de otrăvitoare, iar altele nu atât de mult, este important să vă amintiți că locul de plantare și amplasarea adecvată joacă întotdeauna un rol atunci când vă gândiți la ce plante de apartament ar trebui să vă simțiți confortabil să păstrați în casa dvs.

Plantele de apartament toxice sunt otrăvitoare deoarece conțin substanțe toxice care au o reacție adversă la atingere sau ingestie. Există o varietate de simptome și reacții pe care aceste substanțe chimice le pot provoca la om, de la iritații ușoare până la moarte. Cele mai toxice plante de apartament sunt periculoase pentru animalele de companie și pentru copii, deoarece aceștia sunt mai predispuși să mestece frunzele sau florile.

9 plante care nu au ce căuta în casa ta. Cele mai comune, dar otrăvitoare plante de apartament

9 plante care nu au ce căuta în casa ta 1. Filodendron / Philodendron

Aceste plante populare au frunze largi, în formă de inimă, cu margini ondulate și un aspect tropical. Filodendronii cresc bine în lumină slabă și necesită puțină întreținere, ceea ce îi face o alegere obișnuită pentru multe case.

Filodendronul este o plantă de apartament pe care o întâlnim destul de des, în special în holuri sau birouri. Este o plantă ornamentală frumoasă, rezistentă și este ușor de întreținut. 

Plantele din genul Philodendron conțin cristale de oxalat de calciu în seva lor, care pot provoca iritații ale pielii și arsuri dacă sunt atinse. Atunci când sunt ingerate, cristalele de oxalat de calciu se pot depune în gât sau în tractul intestinal, provocând inflamații și dureri. În special copiii curioși sunt expuși riscului de otrăvire din cauza tendinței lor de a mânca și bea tot ce văd.

De ce să nu mai folosești scobitori niciodată. Remus Grecea: Duc la deces

Pentru oamenii adulți, aceste cristale prezintă un risc minim. Dar pentru copii, pisici și câini, acestea sunt extrem de toxice.

Când este ingerat, oxalatul de calciu determină umflarea limbii, dificultăți de respirație, vărsături, convulsii și dificultăți la înghițirea alimentelor.

9 plante care nu au ce căuta în casa ta 2. Pothos

Această plantă de apartament este printre cele mai populare din lume. Este o liană târâtoare care poate crește până la a acoperi un perete întreg sau un spalier. Pothos este ușor de îngrijit și nu are nevoie de multă lumină. Această plantă este considerată otrăvitoare deoarece conține saponine.

Dacă animalele de companie consumă pothos, acestea pot deveni otrăvitoare. Frunzele și tulpinile acestei plante pot provoca iritații severe ale stomacului, așa că este important să țineți pothosul departe de îndemână. Copiii și animalele de companie nu ar trebui să se afle în preajma plantelor de pothos dacă le aveți în casă.

Mai multe plante de apartament sunt toxice pentru câini și pisici, iar aceasta este una dintre ele. Dacă animalul dvs. de companie mestecă frunze sau liane de pothos, probabil că va avea salivă, vomă și diaree. De asemenea, este posibil să apară unele umflături la nivelul gurii și/sau al limbii din cauza salivării excesive. Dacă aceste simptome sunt observate rapid, această toxicitate nu ar trebui să aibă efecte pe termen lung asupra sănătății.

4. -imagine fara descriere- (pothos_61390900.jpg)

Pothos - Foto: Freepick

9 plante care nu au ce căuta în casa ta 3. Dieffenbachia

Dieffenbachia este o altă plantă de apartament comună, care este adesea folosită ca o piesă de accent pentru camerele din întreaga casă.

Dieffenbachia, mai frecvent numită "trestie mută", este cunoscută și venerată pentru frunzele sale mari și pestrițe. Din păcate, pe cât este de deosebită, pe atât de otrăvitoare e!

Frunzele, tulpina și rădăcina plantei sunt extrem de toxice atât pentru oameni, cât și pentru animalele de companie.

Această plantă conține cristale de oxalat de calciu care pot provoca iritații ale pielii și ochilor dacă sunt manipulate necorespunzător sau atinse fără mănuși la îndemână. 

Sucul plantei deteriorează țesuturile pielii și provoacă inflamații și vărsături.

2. -imagine fara descriere- (dieffenbachia_86881700.jpg)

Dieffenbachia - Foto: Freepick

9 plante care nu au ce căuta în casa ta 4. Iedera dracului

Iedera dracului este o plantă incredibil de rezistentă; are nevoie doar de un borcan umplut cu apă. Datorită acestei calități, este foarte populară și des întâlnită în case. Ceea ce majoritatea lumii nu știe este că prezintă un risc toxic pentru sănătate. Iar pentru animalele de companie poate fi mortală atunci când este ingerată. Simptomele sunt sufocare, umflarea limbii, dificultăți de respirație și insuficiență renală, cauzate de oxalatul de calciu.

9 plante care nu au ce căuta în casa ta 5. Alocasia

Alocasiile sunt plante tropicale cu tulpini groase și frunze mari care, datorită formei și dimensiunilor lor, seamănă cu urechile de elefant sau cu picioarele de rață. Lumina ar trebui să fie asigurată, dar nu ar trebui să fie plasată direct la soare. Apa este bună pentru ele, dar nu le lăsați să stea în ea pentru perioade lungi de timp. Ele pot deveni putregai de rădăcini dacă sunt udate prea mult.

Este o plantă de apartament otrăvitoare care poate fi fatală dacă este ingerată. Frunzele acestei plante conțin cristale de oxalat de calciu, care sunt ascuțite și ascuțite ca niște ace. Aceste cristale pot provoca iritații la nivelul pielii și al ochilor dacă sunt atinse sau manipulate necorespunzător. Copiii și animalele de companie ar trebui să evite această plantă din cauza frunzelor sale toxice. Aceasta poate fi fatală dacă este ingerată de un animal sau de un copil.

1. -imagine fara descriere- (alocasia---pexels_70868600.jpg)

Alocasia - Foto: Pexels

9 plante care nu au ce căuta în casa ta 6. Planta Săgeată 

La fel ca Iedera dracului, și planta Săgeată decorează multe apartamente. Este ușor de înțeles de ce - trebuie doar să ne uităm la forma frunzelor, care este unică. De asemenea, are nevoie doar de puțină umiditate. 

Dar, din păcate, planta cu vârf de săgeată amenință sănătatea ta și a animalelor de companie. 

Când tu sau animalul tău de companie intri în contact cu seva sau frunzele plantei Săgeată, acest lucru duce la piele iritată, precum și la umflarea gurii și a gâtului.

Câinii și pisicile pot, de asemenea, să vomite și să experimenteze inflamații pe căile respiratorii.

9 plante care nu au ce căuta în casa ta 7. Coroana lui Hristos

Coroana de spini crește pe tot parcursul anului și poate prospera în majoritatea mediilor interioare, la diferite temperaturi. Se crede că este chiar planta pe care romanii au așezat-o pe capul Mântuitorului Hristos la Răstignirea Sa. 

Indiferent dacă ești religios sau nu, vei dori să stai departe de această plantă cu spini. Planta conține un cocktail nebunesc de uleiuri volatile, rășini otrăvitoare, alcaloizi și glicozide.

Toate acestea sunt extrem de toxice pentru oameni, precum și pentru animalele de companie. Când este consumată sau chiar doar atinsă, planta poate provoca arsuri bucale, pe gât și stomac, precum și convulsii, comă și deces.

9 plante care nu au ce căuta în casa ta 8. Caladium (Urechi de elefant)

Aceasta ar putea fi doar cea mai frumoasă plantă de pe listă. Este super decorativ și necesită foarte puțină întreținere. Păcat că este - da, ai ghicit - foarte toxică atât pentru oameni, cât și pentru animale.

Dacă ai copii mici sau animale de companie, cu siguranță vei dori să reții că, atunci când este ingerat, caladiumul provoacă salivare, dificultăţi la înghiţire şi vomă.

9 plante care nu au ce căuta în casa ta 9. Limba soacrei / Planta șarpelui / Dracaena trifasciata

Planta șarpelui, cunoscută și sub numele de limba soacrei, este o plantă de apartament comună care crește ușor în majoritatea caselor. Are frunze lungi, în formă de curea, cu margini pestrițe, care pot fi verzi, albe sau galbene. Se găsește în mod obișnuit în birouri și case, dar poate fi, de asemenea, un accesoriu foarte atractiv pentru grădinile exterioare. Planta crește bine în timpul verii, dar necesită puțină atenție odată ce s-a stabilit. Acest lucru înseamnă că nu ar trebui să fie nevoie să udați des planta de limbă de soacră sau să o fertilizați în mod regulat.

Problema cu această plantă este că ea conține saponine, care sunt compuși care se găsesc în plante și care le protejează de prădători. Acești compuși sunt toxici pentru oameni și animale dacă sunt ingerate în cantități mari.

Ca urmare a otrăvirii, este posibil să aveți vărsături, diaree sau dificultăți de respirație. În unele cazuri, saponinele pot provoca moartea. Dacă bănuiți că animalul dumneavoastră de companie a mâncat orice parte din această plantă, contactați imediat un medic veterinar pentru sfaturi de tratament și pentru a stabili dacă este necesar un tratament suplimentar.

3. -imagine fara descriere- (limba-soacrei---dracaena-trifasciata_08510500.jpg)

Limba Soacrei - Foto: Freepick

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel