9 lucruri pe care nu trebuie să le cureți niciodată cu oțet alb

Oțetul alb este considerat un produs emblematic pentru curățenia casnică. Non-toxic și ecologic, este un agent de curățare puternic pentru eradicarea murdăriei și a impurităților și acționează ca un degresant și dezinfectant. Cu toate acestea, acest produs natural nu poate fi utilizat în nouă situații.

Oțetul alb este un produs de curățare eficient pentru geamuri, spre exemplu, datorită compoziției sale de acid acetic. La fel ca bicarbonatul de sodiu, cristalele de sodiu, alcoolul menajer sau peroxidul de hidrogen, oțetul alb face casa lună. 

Este unul dintre cele mai eficiente produse de curățare pentru îndepărtarea calcarului și eliminarea mirosurilor urâte. Oțetul alb poate înlocui substanțele chimice comerciale dăunătoare sănătății. Poate fi folosit pentru curățarea mașinii de spălat, instalațiilor sanitare, dizolvarea calcarului de la robinete, dezinfectarea și curățarea toaletelor, precum și a bureților și a cârpelor moi, chiar și a microfibrelor. De asemenea, poate curăța bucătăria, lustrui chiuvetele și oglinzile și îndepărta mucegaiul. În plus, este un deodorant foarte eficient împotriva mirosurilor neplăcute din frigider. Combinat cu bicarbonat de sodiu, desfundă țevile și elimină murdăria.

Totuși, există excepții în care acest produs nu ar trebui utilizat.  

1. Fierul de călcat

Este recomandat să nu torni niciodată oțet alb în fierul de călcat. Acest lucru ar putea deteriora interiorul dispozitivului care conține un strat protector și, prin urmare, poate fi erodat de acidul acetic al oțetului. 

2. Suprafețele de piatră

Acidul acetic din oțet nu este potrivit pentru toate suprafețele, cum ar fi blaturile din piatră sau marmură. Astfel poate ataca suprafața de piatră și își poate pierde toată strălucirea. 

3. Parchetul din lemn

Deși este un produs ecologic, oțetul alb poate deteriora parchetul din lemn. Săpunul negru este cel mai recomandat produs pentru curățarea acestei suprafețe delicate.

4. Mașina de spălat vase

Este adesea recomandat să folosești oțet pentru a curăța mașina de spălat vase. Reține însă că utilizarea acestuia nu este eficientă la mașinile de spălat vase cu garnituri de poliacrilat, fluorosiliconă, deoarece le poate deteriora.

5. Ecranele electronicelor

Ecranele computerelor, smartphone-urilor, tabletelor sau televizoarelor nu trebuie curățate niciodată cu oțet alb. 

6. Cuțitele

Unele obiecte sau ustensile din oțel inoxidabil, cum ar fi cuțitele, pot fi vulnerabile la contactul cu oțet alb. Același lucru este valabil și pentru obiectele din aluminiu și cupru. 

7. Înălbitorul de rufe

Oțetul alb este adesea folosit pentru spălatul rufelor. Elimină mirosul de mucegai și curăță hainele. Cu toate acestea, nu este recomandat să amesteci oțet alb și înălbitor, deoarece contribuie la crearea unui gaz toxic periculos pentru sănătate, iar hainele se deteriorează. Înălbitorul este o soluție de hipoclorit de sodiu și clorură de sodiu și nu trebuie amestecat cu niciun acid.

8. Petele de ou

Curățarea petelor de ouă cu oțet este o idee proastă. În contact cu oul, oțetul alb provoacă coagularea enzimelor proteice din ou. De asemenea, petele vor fi mai greu de îndepărtat. 

9. Aparatele electrocasnice mici

Evită să cureți blenderele, aparatele de cafea sau prăjitoarele de pâine cu oțet. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel