8 motive pentru care pierzi în greutate fără un motiv aparent: unul ar putea fi foarte grav

Fluctuațiile greutății sunt firești, în timp, însă uneori se întâmplă în termen scurt și fără un motiv cunoscut. Iată ce spun medicii despre asta.

Este firesc ca greutatea corporală să fluctueze pe parcursul unui an. Mese ai bogate de sărbători ne pot face să luăm câteva kilograme sau pe de altă parte, o perioadă de boală ne poate face să slăbim puțin.

Dar dacă pierdeți cel puțin 5% din greutatea corporală în mai puțin de șase luni - și nu puteți identifica o explicație bună pentru această pierdere în greutate - este timpul să anunțați medicul dumneavoastră ce se întâmplă, spune Anne Cappola, medic endocrinolog și profesor de medicină la Universitatea din Pennsylvania.

 „Nu este obișnuit să pierzi o cantitate semnificativă de greutate fără un motiv evident”, spune dr. Cappola. „Dacă pierdeți în greutate și nimic nu s-a schimbat cu dieta sau activitatea dvs., trebuie să vă faceți griji puțin pentru asta”.

De fapt, pierderea in greutate inexplicabilă ar putea fi un semn precoce al unei afecțiuni grave de sănătate, spune Kerry Hildreth, MD, profesor asistent de medicină geriatrică la Universitatea din Colorado.

Iată opt probleme de sănătate care ar putea explica de ce pierzi în greutate atât de brusc.

Aveți o tiroidă supraactivă.

Pierderea în greutate este un simptom comun al hipertiroidismului sau al unei tiroide hiperactive, spune dr. Cappola. Aceasta înseamnă că tiroida - glanda în formă de fluture situată la gât care ajută să la reglarea metabolismului și la creștere - pompează prea mulți hormoni, rezultând o serie de modificări ale corpului.

 „Dacă aș suspecta o problemă a tiroidei, aș căuta probabil o foame crescută sau palpitații cardiace”, explică ea. Problemele de somn sau senzația de căldură tot timpul sunt, de asemenea, simptome frecvente ale unei tiroide hiperactive, spune ea.

Nu mâncați suficient.

Dr. Hildreth menționează ceva despre care experții se referă la „paradoxul obezității”. Mai târziu în viață, pierderea în greutate - nu creșterea în greutate - este asociată cu un risc mai mare de deces. „Pe măsură ce îmbătrânim, stomacul se golește mai încet, ceea ce te face să te simți sătul mai mult timp”, spune ea. De asemenea, unele semnale ale creierului care controlează apetitul și sațietatea devin atenuate, adaugă dr. Hildreth. Toate acestea pot determina adulții mai în vârstă să mănânce mai puțin, să piardă în greutate și să nu obțină suficiente substanțe nutritive pentru a-și susține nevoile corpului.

Asigurați-vă că mâncați suficiente proteine ​​pentru a vă ajuta corpul să îndeplinească funcții corporale importante, cum ar fi reducerea foamei, stabilizarea zahărului din sânge și construirea masei musculare - pe care oamenii o pierd pe măsură ce îmbătrânesc.

Aveți boală celiacă.

Boala celiacă - o tulburare autoimună frecventă la persoanele albe, în care ingerarea glutenului provoacă leziuni ale intestinului subțire - poate duce la o scădere a greutății și tinde să fie însoțită de alte simptome gastrointestinale, cum ar fi balonare și diaree, spune Jamile Wakim-Fleming, gastroenterolog la Cleveland Clinic. La persoanele cu boala celiacă, atunci când mănâncă glutem, sistemul imunitar este alertat și interfereazăcu mucoasa intestinului subțire, împiedicându-i capacitatea de a ajuta absorbiția nutrienților în mod corespunzător, potrivit Clinicii Mayo. Bolile inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn, pot duce, de asemenea, la pierderea inexplicabilă a greutății, din cauza malabsorbției.

Suferiți de depresie.

Pierderea poftei de mâncare este un efect secundar obișnuit al depresiei clinice și poate favoriza pierderea inexplicabilă în greutate dacă nu știți că schimbările de dispoziție sunt ceva mai grave. „În multe cazuri, persoana nici măcar nu observă că pierde în greutate, deoarece este ngropată în depresie”, explică dr. Cappola. Iritabilitatea, consumul excesiv de alcool, indecizia și problemele de somn sunt alte simptome comune ale depresiei.

Posibil să aveți pancreatită

Problemele cu pancreasul, care produce enzime care ajută la digestie, pot duce, de asemenea, la pierderea inexplicabilă a greutății, spune dr. Wakim-Fleming. Persoanele cu pancreatită cronică - o boală în care pancreasul se inflamează - tind să piardă în greutate rapid (chiar dacă mănâncă normal), deoarece organismul pur și simplu nu produce suficiente enzime pentru a avea loc digestia corectă a alimentelor, potrivit The National Pancreas Fundație. Verificați dacă aveți simptome precum dureri de stomac, culoare deschisă a fecalelor (sau plutitoare, din cauza grăsimii), diaree, greață după ce ați mâncat alimente grase.

Ați dezvoltat diabet.

„Mai ales devreme, diabetul cu debut nou poate provoca pierderea în greutate”, spune dr. Cappola. De asemenea, s-ar putea să vă simțiți însetat și să observați că faceți pipi tot timpul. „Corpul elimină glucoza, deoarece nu o poți absorbi și asta provoacă sete”, explică ea. Diabetul determină, de asemenea, corpul să extragă hrană din mușchi, ceea ce alimentează scăderea bruscă a greutății. O notă: persoanele de culoare sunt cu 60% mai predispuse la diabet de tip 2 și, prin urmare, ar trebui să întrebe un medic despre această posibilitate.

Aveți artrită reumatoidă.

Dr. Hildreth spune că afecțiuni inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă - o afecțiune în care sistemul imunitar atacă din greșeală țesuturile sănătoase - sau unele tipuri de infecții pot elimina pofta de mâncare a unui pacient, provocând o scădere în greutate. Aceste afecțiuni pot provoca, de asemenea, inflamații la nivelul intestinului, care ar putea să interfereze cu absorbția nutrienților, ducând la pierderea inexplicabilă a greutății înainte de diagnostic.

Poate fi cancer.

Mai multe tipuri de cancer, precum și o tumoare sau ulcer în stomac sau intestine, pot provoca inflamații sau malabsorbție care pot duce la o scădere a greutății, spune dr. Wakim-Fleming. „Dacă cineva vine la mine cu o pierdere inexplicabilă în greutate, îi voi verifica stomacul, colonul și intestinele pentru a observa dacă există tumori sau inflamații”, spune ea. „Voi căuta și tumori în esofag” - tubul care conectează gâtul și stomacul - „ceea ce poate îngreuna înghițirea”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel