Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Experți de la Asociația Americană a Inimii oferă câteva recomandări privind modul în care putem să scădem cantitatea de zahăr pe care o consumăm zilnic. Iată câteva dintre acestea:
* nu mai țineți zahăr (alb și brun), sirop pe masă. Aruncați-le! Reduceți cantitatea de zahăr la mâncărurile sau băuturile pe care le mâncați sau le beți în mod regulat, cum ar fi cereale, clătite, cafea sau ceai. Încercați să tăiați cantitatea obișnuită de zahăr pe care o adăugați la jumătate și să rămâneți acolo.
* nu mai beți sifon - apa este cea mai bună, dar dacă vrei să beți ceva dulce sau încercați să slăbiți, băuturile dietetice pot fi o alegere mai bună decât băuturile dulci.
* mâncați fructe proaspete, congelate, uscate sau conservate; alegeți fructe conservate în apă sau suc natural. Evitați fructele conservate în sirop, mai ales în cel extrem de dulce.
* comparați etichetele produselor alimentare și alegeți produse cu cele mai mici cantități de zaharuri adăugate. Produsele lactate și din fructe vor conține unele zaharuri naturale. Zaharurile adăugate pot fi identificate în lista de ingrediente.
* adăugați fructe - în loc să adăugați zahăr în cereale sau fulgi de ovăz, încercați fructe proaspete (banane, cireșe sau căpșuni) sau fructe uscate (stafide, merișoare sau caise).
* tăiați porția înapoi. Când coaceți fursecuri, negrese sau prăjituri, reduceți zahărul cerut în rețetă cu o treime până la jumătate. De multe ori nu veți observa diferența.
* folosiți extracte - în loc să adăugați zahăr în rețete, utilizați extracte precum migdale, vanilie, portocale sau lămâie.
* înlocuiți complet zahărul cu altceva - cu condimente ca ghimbirul, ienibaharul, scorțișoara sau nucșoara.
„Zahărul este asociat cu oboseala, creșterea în greutate, bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2, Alzheimer și alte demențe, inflamații și stare generală de rău”, explică Susan Peirce Thompson, un om de știință care studiază creierul și problemele cognitive, specializat în psihologia alimentației, fondator al Bright Line Eating și autorul cărții Rezoom: The Powerful Reframe to End the Crash-and-Burn Cycle of Food Addiction. „Și cea mai mare problemă cu zahărul este că dă dependență la fel de ca și cocaina”, spune dr. Thompson.
Anca Alungulesei, terapeut în nutriție, cu o expertiză de peste 10 ani în domeniul alimentației sănătoase, a vorbit pentru cititorii DC News despre zahăr, acest drog pe care îl folosim zilnic în cantități foarte mari.
”Din punct de vedere fizic, trebuie știut faptul că „poftele” de zahăr se amplifică pe un fond de dezechilibru de minerale (în special de magneziu și zinc), dar și un dezechilibru deja produs la nivelul microbiotei intestinale. șadar, strategia optimă este să ne concentrăm atenția mai întâi pe reechilibrarea mineralelor, a microbiotei intestinale și, simultan, să reducem și consumul de zahăr. Pentru asta recomand consumul zilnic de alimente fermentate și de grăsimi sănătoase, bogate în omega 3, cum ar fi nucile și semințele, iar zahărul să fie înlocuit, de exemplu, cu ștevie. În ceea ce privește dependența mentalo-emoțională, aceasta se poate „rupe” în timp prin găsirea altor mecanisme compensatorii, diferite de consumul de zahăr”, a spus Anca Alungulesei într-un interviu pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...