7 simptome banale care pot ascunde boli grave. Nu le ignora!

Stetoscop
Sunt semne și simptome banale - de la pierderea bruscă și inexplicabilă în greutate până la apariția unor puncte luminoase pe retină – pe care nu trebuie să le ignorați, ci trebuie să mergeți la doctor imediat pentru că pot ascunde boli grave.

Se știe că durere puternică în piept sau la stomac ori pierderea bruscă a vederii sau a capacității de a vorbi necesită asistență medicală de urgență. Dar știți că sunt și alte semne și simptome mai subtile care pot ascunde boli grave și periculoase? Iată o listă cu șapte semne și simptome care merită ținute minte și care nu trebuie ignorate, compusă de experții de la Mayo Clinic:

1. Pierdere în greutate inexplicabilă

Pierderea în greutate fără să te fi străduit să slăbești ar putea suna ca un vis devenit realitate, dar în realitate poate semnala o problemă foarte gravă de sănătate. Dacă nu sunteți obezi și ați pierdut brusc mai mult de 4,5 kg sau mai mult de 5% din greutatea corporală, consultați-vă medicul.

O scădere în greutate inexplicabilă ar putea fi cauzată de diverse afecțiuni - inclusiv hiperactivitatea tiroidiană (hipertiroidismul), diabetul, depresia, afecțiunile hepatice, cancerul sau tulburările care interferează cu modul în care corpul absoarbe substanțele nutritive (tulburări de malabsorbție).

2. Febră persistentă sau mare

Să faci febră nu este neapărat un motiv de alarmă. Febră pare să joace un rol-cheie în combaterea infecțiilor. Febra persistentă, însă, poate semnala o infecție ascunsă, care ar putea fi orice, de la o infecție a tractului urinar până la o tuberculoză. În unele cazuri, afecțiunile canceroase (maligne) - cum ar fi limfoamele - provoacă febră prelungită sau persistentă, la fel ca și unele medicamente.

Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă aveți temperatura de 39,4 C sau mai mare, sau dacă ați avut febră mai mult de trei zile.

3. Îngreunarea respirației

Senzația că nu poți inspira suficient aer – scurtarea respirației ar putea semnala o problemă de sănătate. Exercițiul foarte intens, temperaturile extreme, obezitatea și altitudinea mare pot provoca scurtarea respirației. În afara acestor exemple, dacă aveți dificultăți de respirație inexplicabile, mai ales dacă se întâmplă brusc și afectarea este severă, solicitați asistență medicală de urgență.

Îngreunarea respirației poate fi produsă de boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), bronșită, astm, pneumonie, cheag de sânge în plămâni (embolie pulmonară), precum și alte probleme cardiace și pulmonare. Dificultate de respirație poate apărea și cu un atac de panică - un episod brusc de anxietate intensă care declanșează reacții fizice grave atunci când nu există niciun pericol real sau vreo cauză aparentă.

4. Modificări inexplicabile ale obiceiurilor intestinale

Ceea ce este considerat normal pentru mișcările intestinale variază foarte mult. Consultați-vă medicul dacă observați modificări neobișnuite sau inexplicabile în ceea ce este normal pentru dvs., cum ar fi:

- Scaune de culoare sângerie, negre sau deschise la culoare,

- Diaree persistentă sau constipație,

Schimbările în obiceiurile intestinale pot semnala o infecție bacteriană - cum ar fi infecția cu campylobacter sau salmonella - sau o infecție virală ori parazitară. Alte cauze posibile includ boala intestinului iritabil și cancerul de colon.

5. Confuzie sau schimbări de personalitate

Cereți asistență medicală dacă aveți brusc:

- Capacitate slabă de gîndire,

- Dificultate în a focaliza, a susține sau a schimba obiectul atenției,

- Modificări de comportament.

Aceste schimbări ar putea fi cauzate de numeroase probleme, inclusiv infecții, alimentație necorespunzătoare, condiții de sănătate mintală sau medicamente.

6. Senzație de plin după ce ați mănâncat foarte puțin

Dacă vă simțiți constant plin mai repede decât în mod obișnuit sau după ce ați mâncat mai puțin decât de obicei, consultați-vă medicul. Acest sentiment, cunoscut sub numele de sațietate timpurie, poate fi însoțit de greață, vărsături, balonare sau scădere în greutate. Dacă da, spuneți-i medicului dumneavoastră și despre aceste semne și simptome.

Cauzele posibile de sațietate precoce includ boala de reflux gastroesofagian (GERD) și ulcerul peptic. În unele cazuri, o problemă mai gravă - cum ar fi cancerul pancreatic - ar putea fi un factor.

7. Puncte luminoase

Punctele strălucitoare sau flash-urile de lumină indică uneori o migrenă. În alte cazuri, apariția acestor flash-uri bruște de lumină ar putea semnaliza detașarea retinei. Îngrijirea medicală imediată poate ajuta la prevenirea pierderii permanente a vederii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel