7 moduri în care vârsta își lasă amprenta asupra inimii

Inima transmite mesaje țesutului gras   FOTO: pexels.com
Vârsta afectează, în timp, buna funcționare a inimii și a vaselor de sânge.

Iată câteva moduri în care vârsta își lasă amprenta asupra inimii:

* riscul de atac de cord crește - pe măsură ce îmbătrânești, șansele de atac de cord cresc. Vârsta medie la care unii bărbați au primul atac de cord este de 65 de ani. Pentru femei, această vârstă este de 72 de ani, dar menopauza - pe care femeile tind să o treacă în jurul vârstei de 50 de ani - scade cantitatea de estrogen din corp. Estrogenul ajută la menținerea arterelor flexibile, astfel încât riscul de atac de cord crește odată ce estrogenul începe să scadă.

* greutatea crește - Până când atingi la 50 de ani, metabolismul - procesul pe care îl folosește corpul tău pentru a descompune alimentele pentru energie - încetinește cu 30%. Un metabolism mai lent poate face dificilă menținerea unei greutăți sănătoase. Acest lucru vă mărește riscul de rezistență la insulină, colesterol ridicat, hipertensiune arterială și obezitate - toate acestea ridicând șansele de boli de inimă.

* crește și tensiunea arterială - dacă nu v-ați confruntat cu tensiunea arterială crescută până în jurul vârstei de 55 de ani, riscul de a suferi de această afecțiune este foarte ridicat, de 90%. Tensiunea arterială ridicată întărește și afectează căptușeala interioară netedă a pereților arterelor. Întețește vasele de sânge și crește șansa de a avea un blocaj.

* modificări ale ritmului cardiac - bătăile neregulate ale inimii - numită și fibrilație atrială - sunt principala cauză de accident vascular cerebral la adulții în vârstă. Poate provoca formarea unui cheag de sânge în inimă, iar dacă acel cheag se desprinde și se îndreaptă către creier, s-ar putea să aveți un accident vascular cerebral.

* inima zdrobită - sindromul inimii zdrobite este durere toracică temporară sau dificultăți de respirație care afectează de obicei femeile după un eveniment de stres ridicat, cum ar fi moartea unei persoane dragi, divorțul sau diagnosticul sau vătămarea traumatică. Se poate simți mult ca un infarct. 

* risc mai mare de diabet pentru femei - pe măsură ce estrogenul scade după menopauză, corpul nu folosește insulina la fel de bine ca înainte. Acest lucru vă crește șansele de a face diabet. În timp, nivelul ridicat de zahăr din sânge poate deteriora vasele de sânge și nervii care vă controlează inima.

* mai sensibil la sare - Pe măsură ce îmbătrânești, corpul nu se ocupă la fel de bine cu aportul de sare. Prea multă sare poate crește tensiunea arterială și poate duce la umflături, potrivit webmd.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel