7 efecte adverse DOVEDITE ale sucului de sfeclă roșie

Sucul de sfeclă roșie are și efecte secundare. Foto: ROMAN ODINTSOV, de la Pexels
Sucul de sfeclă roșie proaspăt preparat sau sfecla roșie fiartă sunt printre cele mai populare modalități de a-ți îmbunătăți sănătatea și de a-ți face pielea să strălucească. Dar sucul de sfeclă roșie poate avea și efecte adverse la persoanele care au anumite afecțiuni. Iată șapte dintre acestea: 

Cele mai multe programe de detoxifiere promovează sucul de sfeclă roșie ca fiind ideal. Cu toate acestea, un exces de suc de sfeclă roșie poate fi dăunător, arată numeroase studii. Efectele adverse ale sucului de sfeclă roșie pot include beturie, scaun colorat, crampe stomacale și tensiune arterială scăzută. Iată șase efecte secundare dovedite: 

1) Beeturia

La unele persoane, consumul excesiv de sfeclă roșie sau de suc de sfeclă roșie poate provoca beeturie, adică o colorare a urinei cre poate varia de la roz la roșu închis. Potrivit NCBI (link direct sursa informației), beeturia apare la 10-14% la sută din populație. Persoanele care au deficit de fier sau au antecedente de boli malabsorbtive sunt mai predispuse la decolorarea urinei. De obicei, dispare atunci când se evită sfecla roșie sau produsele din sfeclă roșie. 

2) Pietre la rinichi

Dacă sunteți predispus să faceți pietre la rinichi, trebuie să fiți precaut când consumați sfeclă sau suc de sfeclă. Sfecla roșe și sucul ei sunt bogate în oxalați, care formează cristale în organism și pot dezvoltă pietre de oxalat de calciu. Potrivit unui raport de cercetare clinică în nutriție (link direct raport), alimente precum sfecla, rubarba și spanacul, dar și suplimentele alimentare din aceste produse, sunt bogate în oxalați. 

3) Poate provoca gută sau crize de gută

Oxalații pot contribui, de asemenea, la dezvoltarea gutei, o afecțiune care apare atunci când acidul uric se acumulează în organism și provoacă dureri și umflături puternice în articulații. Oxalații din sfecla roșie pot provoca, de asemenea, crize la persoanele care au deja gută (link direct studiu).

4) Scaun colorat

Sucul de sfeclă și alimentele care conțin sfeclă sau colorant alimentar roșu pot face ca materiile fecale să devină roșiatice. Deși acest lucru este inofensiv e bine să consultați medicul pentru că faptul că ați consumat sfeclă roie poate ascunde prezența sângelui în scaun (link direct studiu).

5) Anafilaxie

Un raport (link direct raport) publicat în jurnalul Clinical and Translational Allergy a documentat un caz rar al unei fete de 13 ani care s-a plâns de urticarie și astm la aproximativ 40 de minute după ce a mâncat sfeclă roșie fiartă. Ea a avut antecedente de respirație șuierătoare până la vârsta de cinci ani. Tânăra, care a făcut teste de alergie alimentară, a experimentat simptomele anafilaxiei, inclusiv urticarie generalizată, senzație de constricție în gât și bronhospasm, la ingestia provocată de sfeclă roșie fiartă. 

6) Efectele așa-zisei detoxifieri

Salata de sfeclă roșie și sucul de sfeclă roșie sunt de obicei incluse în mai multe diete așa zis „de detoxifiere” și programe „de curățare a organismului”. Este posibil să aveți crampe stomacale, diaree, febră sau frisoane atunci când corpul este în curs de detoxifiere cu sfeclă roșie sau cu sucul acesteia. Un raport (link direct raport) al Centrului Național american de Sănătate Complementară și Integrativă din 2015 avertizează că nu a existat nicio cercetare convingătoare care să susțină utilizarea dietelor „de detoxifiere” pentru gestionarea greutății sau eliminarea toxinelor din organism.

7) Scade tensiunea

Un raport din 2018 (link direct raport) publicat în jurnalul Biomolecules arată că sucul de sfeclă roșie poate fi promovat ca parte a unui stil de viață sănătos  pentru a controla tensiunea arterială la persoanele sănătoase și hipertensive. Cu toate acestea, consumul de suc de sfeclă roșie poate interfera cu medicamentele pentru tensiunea arterială. De asemenea, persoanele cu tensiune arterială scăzută ar trebui să se consulte cu medicul înainte de a consuma sfeclă roșie și produse din sfeclă în mod regulat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel