6 simptome de cancer la tiroidă pe care să nu le ignori niciodată

Problemele de tiroidă, consultații gratuite. Foto: Primăria Sectorului 6
Sunt mai multe forme de cancer la tiroidă, o afecțiune din ce în ce mai des întâlnită în rândul femeilor. Iată tipurile de astfel de cancer și ce semne și simptome n-ar trebui să ignori:

Cancerul de tiroidă (tiroidian) este, în principiu, o creștere anormală a celulelor tiroidiene care are potențialul de a se răspândi în alte părți ale corpului. Cancerul de acest tip apare atunci când celulele tiroidiene - care alcătuiesc glanda în formă de fluture care stă sub cutia vocală - dobândesc mutații genetice care duc la o creștere necontrolată.

Afecțiunea este deosebit de frecventă la femeile, care sunt de trei ori mai predispuse să dezvolte cancer la tiroidă decât bărbații. În timp ce boala poate fi descoperită la orice sex și la orice vârstă, ea este diagnosticată cel mai frecvent la femeile cu vârsta între 40 și 60 de ani. În ultimele trei decenii, rata de apariție a cancerului tiroidian s-a triplat, în SUA, arată statisticile. 

Care sunt tipurile de cancer tiroidian

Cancerul tiroidian diferențiat, care este clasificat, la rândul său, în subtipuri de carcinom papilar, folicular sau cu celule Hurthle, și care reprezintă peste 90% din cancerele tiroidiene. Se dezvoltă în celulele tiroidei care sunt responsabile de funcțiile obișnuite ale glandei tiroide, cum ar fi producerea și eliberarea hormonilor. Majoritatea cancerelor tiroidiene diferențiate și, în special, a cancerului tiroidian papilar, nu acționează de obicei într-un mod agresiv și nu sunt tumori neobișnuite, ceea ce înseamnă că prognosticul este foarte bun.

Cancerul tiroidian medular – care nu are originea în celulele tiroidiene obișnuite, ci în ceea ce se numește „celule C”. Aceste celule produc un hormon numit calcitonină, care pentru alte animale este utilizat pentru scăderea calciului în sânge. Cum oamenii nu au această nevoie, în corpul uman nu ne servesc unui scop. Aproximativ 1/4 din pacienții cu cancer medular au moștenit afecțiunea.

Cancerul tiroidian anaplastic - este cea mai rară și mai agresivă formă de cancer tiroidian. Se dezvoltă atunci când apar mai multe modificări genetice suplimentare care transformă cancerul diferențiat într-una dintre cele mai agresive forme de cancer pe care le avem astăzi.

Semnele și simptomele cancerului tiroidian

Majoritatea persoanelor cu cancer tiroidian sunt complet asimptomatice, motiv pentru care o bună parte din cancerele tiroidiene sunt detectate în timpul altor screening-uri. Cu toate acestea, pentru cancerele tiroidiene mai agresive și avansate, există câteva semne de care trebuie să fii atent. Aceste simptome sunt foarte rare, așa că, dacă te confruntați cu ele, e bine să mergi urgent la doctor. 

1. O schimbare a vocii tale

Unul dintre modurile în care cancerele tiroidiene agresive pot deveni simptomatice este invazia locală a structurilor înconjurătoare, inclusiv nervul care controlează coarda vocală. Dacă acel nerv este invadat de cancer, acesta poate provoca răgușeală sau modificări în voce.

2. Tuse cu sânge

În mod similar, deoarece tiroida este intim asociată cu traheea și esofagul, în cazuri foarte rare vă poate determina să tușiți cu sânge.

3. Dificultăți de înghițire sau de respirație

Cancerul tiroidian avansat poate face dificilă înghițirea sau respirația dacă tumora exercită presiune asupra structurilor din gât, inclusiv traheea sau conducta alimentară.

4. Diaree extremă

Acest simptom este specific cancerului tiroidian medular din cauza proteinelor pe care le produce acest tip specific de cancer. Uneori, pacienții vor prezenta diaree cronică și pot fi evaluați de către gastroenterologi - uneori timp de luni sau ani - încercând să afle care este cauza diareei și se dovedește a fi legată de carcinomul medular. Pentru cei cu cancer medular, ar putea avea mișcări intestinale între 10 și 20 de ori pe zi, spun experții prevention.com.

5. O umflătură mare la baza gâtului

Acest simptom este ceea ce unii medici vor observa întâmplător în timpul unui examen fizic prin simțirea unui nod în glanda tiroidă, care este de obicei nedureroasă. Dacă ați făcut radiații la gât, mai ales, rețineți că sunteți mai expuși riscului de a dezvolta cancer tiroidian, așa că discutați cu medicul dumneavoastră despre examinarea gâtului pentru a vă asigura că nu dezvoltați unul. 

6. Ganglionii limfatici umflați

Pe măsură ce tumora cancerului tiroidian crește, poate provoca, de asemenea, umflarea ganglionilor limfatici de pe partea respectivă a gâtului. Dar ganglionii limfatici se umflă la orice boală - chiar și la o răceală - astfel încât acest simptom este puțin probabil din cauza cancerului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel