6 lucruri simple care te feresc de un accident vascular cerebral. Ce trebuie să schimbi acum!

Cu toții știm că o dietă nesănătoasă poate crește riscul de de a suferi un accident vascular cerebral, așa că este important să faceți câteva modificări simple dar cheie în dietă pentru a preveni un astfel de eveniment nefast, care vă pune viața în pericol. Iată care: 

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o urgență medicală care vă pune viața în pericol. Nu puteți preveni întotdeauna un accident vascular cerebral, dar vă puteți reduce semnificativ riscul de a suferi un AVC schimbându-vă stilul de viață, inclusiv dieta. Și nu, nu trebuie să aveți o dietă perfectă pentru a v reduce riscul de AVC, ci doar trebuie să faceți ușoare modificări care fac o mare diferență. Toate aceste modificări au ca efect reducerea colesterolului, cel care este vinovat de depunerea de plăci pe vasele de sânge și de înfundarea acestora. Iată cele șase modificări dietetice pe care trebuie să le faci pentru a-ți reduce riscul, potrivit Asociației Stroke (link direct sursa informației)

1) Consumați mai multe fructe și legume

Nu este vorba doar de reducerea consumului de mâncare tip fast-food sau junk-food, ci de creșterea consumului de fructe și legume care poate reduce riscul de accident vascular cerebral.

Experții Asociației Stroke spun că fructele și legumele sunt surse importante de vitamine și minerale și că ar trebui să consumă cinci porții de fructe și legume în fiecare zi

Unii experți recomandă alimente bogate în potasiu, cum ar fi cartofi dulci și albi, banane, roșii, prune uscate și pepeni, sau alimente bogate în magneziu, cum ar fi spanacul, pentru prevenirea accidentului vascular cerebral.

2) Mai multe fibre

Fibrele nu numai că vă ajută să vă simțiți mai repede și pentru mai mult timp sătui, vă îmbunătățesc și digestia și previn constipația, ci și reduc riscul de accident vascular cerebral.

Asta pentru că alimentele bogate în fibre ajută la reducerea cantității de colesterol din sânge. Cele mai bune sunt cerealele integrale, orezul brun sau cușcușul din grâu integral.

3) Proteinele sănătoase

Proteinele joacă multe roluri vitale în organism, cum ar fi alimentarea procesului de transport al oxigenului prin sânge, în tot corpul. Dar consumul de grăsimi saturate vă poate crește colesterolul, așa că încercați să reduceți cantitatea pe care o consumați și alegeți proteine mai sănătoase, cum ar fi bucăți slabe de carne, fasole, linte sau ciuperci. Ar trebui, de asemenea, să consumați două porții de pește în fiecare săptămână, în special pești grași precum macroul, sardinele sau somonul, deoarece aceștia conțin acizi grași omega-3, care pot preveni formarea cheagurilor de sânge și duc la scăderea tensiunii arteriale.

4) Mai puține grăsimi și mai puțin zahăr

Cu toții avem nevoie de cantități mici de grăsimi și zahăr în dieta noastră, dar prea mult poate duce la probleme de greutate, iar obezitatea crește riscul de accident vascular cerebral. Spre exemplu, folosiți uleiurile vegetale precum cel de măsline și renunțați la alimentele prăjite. Carnea procesate, brânza plină de grăsime (mai ales cea topită) și prăjiturile și biscuiții prelucrați conțin grăsimi saturate, așa că încercați să limitați cantitatea acestora în dieta dumneavoastră. Apoi, nivelurile ridicate de zahăr din multe băuturi răcoritoare, mâncăruri gata preparate și fast-food pot contribui la creșterea în greutate.

5) Fără prăjeli

Modul în care gătiți mâncarea este la fel de important ca ceea ce mâncați. Prepararea la aburi, fierberea și prepararea la grătar sunt toate mai sănătoase decât prăjirea alimentelor, așa că încercați să utilizați aceste metode cât mai mult posibil.

Prăjirea adaugă un plus de grăsime, așa că alimentele prăjite ar trebui savurate ca delicii ocazionale, mai degrabă decât ca o parte obișnuită a dietei.

6) Atenție la sare

Prea multă sare vă poate crește tensiunea arterială. Regula de bază e că nu trebuie să consumi mai mult de o linguriță rasă de sare pe zi. Atenție, însă, pentru că o mare parte din sarea pe care o consumăm este „ascunsă” în alimentele procesate, cum ar fi preparatele de-a gata, chips-urile, prăjiturile și biscuiții și carnea procesată. Ca să reduceți nevoia de a mânca sare, folosiți ghimbir proaspăt, suc de lămâie și ardei iute sau ierburi uscate și condimente pentru a da savoare alimentelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel