6 lucruri care se petrec în corpul tău, dacă mănânci mai puțină carne

Consumul de mai multe proteine ​​pe bază de plante are numeroase beneficii pentru sănătate.

Iată șase lucruri care se pot întâmpla în corpul tău atunci când mănânci mai puțină carne. 

1. Mai multă fibră

 

Aceasta este una dintre cele mai imediate schimbări pe care le vei vedea în dieta ta. Carnea precum cea de pui sau de vită și slănina sunt lipsite de orice fibră. Plantele, pe de altă parte, conțin din plin acest nutrient, astfel încât, atunci când reduci carnea și mănânci mai mult quinoa, fasole neagră, năut, vei avea o creștere semnificativă a aportului de fibre.

Cercetările confirmă acest lucru, arătând că, cu cât mănânci mai puțină carne (și, ulterior, mai multe plante), cu atât organismul tău se va bucura de mai multe fibre.

Un studiu recent a constatat că veganii consumă cele mai multe fibre (aproximativ 41 de grame pe zi), urmate de vegetarieni (34 de grame), semi-vegetarieni (34 de grame), și, în cele din urmă, omnivori (27 de grame).

Fibrele dietetice sunt importante pentru sănătatea inimii și a intestinelor, precum și pentru gestionarea zahărului din sânge și a greutății.

2. Te poți balona

 

Știm că dietele vegetariene centrate pe plante tind să însemne un consum ridicat de fibre și acest lucru poate duce la gaze și balonare. Nu suntem capabili să digerăm fibrele, ci ne bazăm pe microbiota intestinală din tractul nostru.

Asigură-te că organismul tău poate tolera mai multe fibre și bea multă apă.

3. Ai putea pierde fier și vitamina B12

 

Deși există o mulțime de beneficii în a avea o dietă centrată pe plante, există câteva dezavantaje nutriționale de care ar trebui să ții cont. Când reduci consumul de carne, tai surse bogate de fier și vitamina B12.

Unele dintre cele mai importante surse de vitamina B12 sunt peștele, carnea, ouăle și produsele lactate. Vitamina B12 este greu de găsit în plante. Acesta este motivul pentru care deficiența de vitamina B12 este frecventă printre vegani și se recomandă suplimentarea cu pastile.

Același lucru este valabil și pentru fier, un alt deficit comun întâlnit la vegetarieni. Printre sursele alimentare predominante ale mineralului se numără carnea slabă, fructele de mare, cerealele și pâinea. În comparație cu vitamina B12, există mai multe surse de fier pe bază de plante (fasole albă, spanac, linte și nuci), dar tipul de fier găsit în plante nu este absorbit la fel de ușor de către corpul nostru.

4. Vei pierde în greutate

 

Reducerea cărnii și creșterea aportului de plante te ajută să slăbești. Un studiu clinic a descoperit că veganii au slăbit semnificativ, în comparație cu grupul care consumă carne, semi-vegetarieni, în ciuda faptului că nu au urmat o dietă cu restricții calorice.

5. Sănătatea intestinelor tale se va îmbunătăți

 

Un număr tot mai mare de cercetări sugerează că o dietă bazată pe plante și mai puține proteine ​​animale (cum ar fi carnea) determină o schimbare pozitivă a mediului în intestine - și anume organisme mai puțin dăunătoare, bacterii mai benefice și inflamații reduse.

Un studiu recent a constatat că, dacă mănânci peste 30 de tipuri diferite de alimente pe bază de plante pe săptămână (de exemplu, pâine integrală de grâu, orez brun, broccoli, fasole și fistic), vei observa o îmbunătățire a sănătății colonului tău.

6. Scade riscul de a face boli de inimă

 

Consumul mai multor plante și reducerea cărnii este o modalitate sănătoasă de a-i arăta inimii ceva afecțiune. Un studiu din 2019 a constatat că, atunci când mâncăm mai multe alimente pe bază de plante și mai puține produse de origine animală, scade riscul de a muri din cauza unui accident vascular cerebral, a unui atac de cord sau a oricărei alte afecțiuni legate de inimă.

Acest lucru se datorează probabil faptului că se consumă mai multe fructe, legume, fibre și grăsimi polinesaturate și cantități mai mici de grăsimi saturate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel