Cele 6 exerciții de respirație pentru astm sever. Cum îți pot îmbunătăți sistemul respirator și calitatea vieții

exercitii de respiratie foto: freepik@artfolio
Iată 6 exerciții de respirație care îți pot îmbunătăți sistemul respirator și calitatea vieții, mai ales dacă suferi de astm sever.

Pe lângă tratamentul adecvat, exercițiile, precum respirația diafragmatică și respirația ritmică pot contribui la îmbunătățirea respirației și a calității vieții.

Majoritatea oamenilor vede respirația ca pe ceva normal, cu excepția celor care suferă de astm sever. Astmul îngustează căile respiratorii din plămâni, până în punctul în care poate fi dificil să respiri normal. Pentru unele persoane cu astm sever, s-ar putea ca medicamentele să nu fie suficiente pentru a controla simptomele.

Dacă ești în căutare de a-ți completa tratamentul medicamentos, poate vei încerca aceste exerciții de respirație.

Până de curând, medicii nu recomandau exercițiile de respirație pentru astm, deoarece nu exista suficiente dovezi pentru a demonstra că acestea funcționează. Cu toate acestea, studiile mai recente sugerează că aceste exerciții ar putea ajuta la îmbunătățirea respirației și a calității vieții.

Iată șase exerciții diferite de respirație pentru astm.

1. Respirația diafragmatică

Diafragma este mușchiul în formă de cupolă, situat sub plămâni, care te ajută să respiri. În respirația diafragmatică, înveți să respiri din zona din jurul diafragmei, în loc să respiri din piept. Această tehnică ajută la întărirea diafragmei, încetinirea respirației și reducerea necesităților de oxigen ale corpului.

Pentru a practica respirația diafragmatică:

- Stai întins pe spate, cu genunchii îndoiți și o pernă sub genunchi sau stai drept pe un scaun.

- Pune mâna întinsă pe pieptul superior și cealaltă mână pe stomac.

- Inspiră încet prin nas. Mâna de pe stomac ar trebui să se miște, în timp ce cea de pe piept rămâne în continuare.

- Expiră încet.

- Continuă să practici această tehnică până când poți respira în interior și în exterior fără ca pieptul să se miște.

2. Respirația nazală

Unele studii au legat respirația pe gură de simptome mai severe de astm. Avantajul respirației prin nas este că adaugă căldură și umiditate aerului, ceea ce poate ajuta la reducerea simptomelor astmului.

3. Metoda Papworth

Metoda Papworth există de la începutul anilor 1960. Aceasta combină mai multe tipuri diferite de respirație cu tehnici de antrenament pentru relaxare. Te învață cum să respiri încet și constant din diafragmă și prin nas.

De asemenea, înveți cum să controlezi stresul, astfel încât să nu afecteze respirația. Cercetările au arătat că această tehnică ajută la ameliorarea simptomelor de respirație și îmbunătățirea calității vieții la persoanele cu astm.

4. Respirația Buteyko

Respirația Buteyko are numele de la creatorul său, Konstantin Buteyko, un medic ucrainean, care a dezvoltat tehnica în anii 1950. Ideea din spatele acesteia este că oamenii tind să hiperventileze - să respire mai rapid și mai adânc decât este necesar. Respirația rapidă poate intensifica simptomele precum lipsa de respirație la persoanele cu astm.

Respirația Buteyko folosește o serie de exerciții pentru a te învăța cum să respiri mai lent și mai profund. Studiile care evaluează eficacitatea sa au arătat rezultate mixte. Respirația Buteyko poate ameliora simptomele astmului și reduce necesitatea de medicamente, cu toate că nu pare să îmbunătățească funcția pulmonară.

5. Respirația cu buzele țuguiate

Respirația cu buzele țuguiate este o tehnică folosită pentru a ameliora lipsa de respirație. Pentru a o practica, trebuie să inspiri încet prin nas cu gura închisă. Apoi, îți țugui buzele, ca și cum ai vrea să fluieri. În final, expiri prin buzele țuguiate, numărând până la patru.

6. Respirația în yoga

Yoga este un program de exerciții care combină mișcarea cu respirația profundă. Câteva studii au constatat că utilizarea aceluiași tip de respirație profundă controlată ca în yoga poate ajuta la ameliorarea simptomelor de astm și a funcției pulmonare.

Învățarea acestor exerciții de respirație și practicarea lor în mod regulat te pot ajuta să obții un control mai bun asupra simptomelor astmului. Acestea ar putea, de asemenea, să-ți permită să reduci utilizarea medicamentelor pentru astm. Totuși, chiar și cele mai eficiente exerciții de respirație nu pot înlocui complet tratamentul pentru astm.

Vezi și:  Yoga, beneficii pentru sănătate. De ce ar trebui să o practice vârstnicii

Discută cu medicul tău înainte de a încerca oricare dintre aceste exerciții de respirație, pentru a te asigura că sunt sigure pentru tine. Cere medicului să îți recomande un terapeut respirator care să te învețe cum să faci aceste exerciții în siguranță și eficient.

Vezi și: 7 rețete de vară rapide, pentru micul dejun. Sănătate, sațietate și energie cât cuprinde

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel