6 alimente care nu mai trebuie reîncălzite la cuptorul cu microunde

Reîncălzirea anumitor alimente la cuptorul cu microunde înseamnă a-ți asuma riscul de a te expune unui pericol pe care puțini oameni îl știu. Sunt alimente care pot deveni toxice, după ce le reîncălzim în cuptorul cu microunde. Unele pot crea probleme digestive sau chiar pot duce la tulburări mai grave. 

Pentru a te proteja de aceste riscuri, iată șase alimente care nu ar trebui niciodată reîncălzite la cuptorul cu microunde.

1. Orez

Riscul de intoxicație alimentară este real, dacă decizi să reîncălzeșto orezul la cuptorul cu microunde. De vină este o bacterie găsită în acest aliment, numită Bacillus cereus, așa cum a fost evidențiată într-un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Biologie Alimentară. Deși bacteriile nu pot rezista căldurii cuptorului cu microunde, produce spori toxici care nu dispar în ciuda temperaturilor ridicate.

În plus, acești spori proliferează atunci când orezul este plasat la temperatura camerei, după ce a fost reîncălzit, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Cambridge și, prin urmare, ar putea provoca vărsături și diaree.

2. Ciuperci

Deși ciupercile conțin vitamine și fibre, ele trebuie consumate doar proaspete. Acesta este motivul principal pentru care nu trebuie reîncălzite (și acest lucru se aplică tuturor felurilor de mâncare care conțin ciuperci). În plus, ar îngreuna digestia, ducând la flatulență, bolonare și dureri de stomac. 

3. Lapte pentru bebeluși

Cuptorul cu microunde poate fi periculos, deoarece nu încălzește uniform lichidele. Astfel, când vine vorba de lapte pentru bebeluși, unele zone pot fi fierbinți, în timp ce altele vor fi în continuare reci.

4. Pui

Obișnuim să gătim puiul la cuptorul cu microunde, însă este o soluție total greșită. Un cuptor cu microunde nu distruge în totalitate bacteriile, deoarece căldura pe care o emite nu permite cărnii să se gătească uniform.

În plus, puiul poate adăposti salmonella, care sunt bacterii dăunătoare. Aceste microorganisme găsite în intestinele păsărilor de curte pot provoca diaree, vărsături sau chiar febră.

5. Ouă

Se recomandă insistent să nu încălzești ouăle în cuptorul cu microunde, pentru că ar putea exploda! Așa cum s-a explicat într-un studiu, pot apărea crăpături din cauza radiațiilor, contaminând gălbenușul de ou. 

6. Carne procesată

Cercetătorii au descoperit într-un studiu publicat în revista Food Control că reîncălzirea cărnii procesate ar putea fi responsabilă pentru așa-numiții oxisteroli. Aceștia pot acționa asupra organismului prin creșterea riscului de ateroscleroză sau boli cardiovasculare.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel