6 alimente bogate în vitamina D
22 oct 2020 / 07:11

Somonul conține vitamina D
Vitamina D este importantă pentru oase, celulele sanguine și sistemul imunitar. Cea mai mare parte din vitamina D o obținem dacă stăm zilnic la soare, între 15 și 20 de minute. Dar o putem obține și din alimente. Iată care: 

Dacă sunteți izolați acasă, bolnav sau mai în vârstă, este posibil să nu aveți un nivel optim de vitamina D. Aportul zilnic recomandat e de în jur de 15 micrograme (mgr) pe zi. De aceea ar fi bine să știți care sunt alimentele bogate în vitamina D: 

Pastrăvul curcubeu

Conține o cantitate decentă de vitamina D, adică are 16 mcg într-o porție de 85 de grame. 

Tonul

Tonul dintre cutie de conserve conține cam 6 micrograme de vitamina D  într-o porție de 85 de grame.

Somonul

La aceeași porție de circa 85 de grame, somonul conține între 10 și 18 mgr, depinde de tipul său. Dacă e sălbatic, conține 10 micrograme, pe când cel din conserve ajunge la 17 micrograme. Alți pești grași, precum ar fi macroul, heringul și sardinele, conțin de asemenea vitamina D.

G Ad:

Ciuperci Portabella

Puteți obține 8 mcg de vitamina D atunci când mâncați 85 de grame de ciuperci Portabella.

Carne

Carnea conține diferite cantități de vitamina D, în funcție de tip: 0,0-9,0 mg / kg de vitamina D găsim pentru carnea de vită; 1,0-23,0 mg / kg în carnea de porc; 1,0-61,0 mg / kg pentru miel; 0,0-50,0 ,g / kg în carnea de vițel; 0,0-14,0 mg / kg pentru carnea de pasăre și 0,0-23,0 mg / kg pentru diverse produse din carne.

Ouă

În bazele de date naționale de compoziție alimentară americane (link direct către studiu), pot fi găsite valorile vitaminei D pentru oul întreg și în special gălbenușul de ou. Conținutul de vitamina D din ouă este practic tot în gălbenuș. Conținutul variază între 14,4 și 29,3 mg / kg și între 32,5 și 55,8 mg / kg pentru gălbenușurile de ou.

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri