5 semne de avertizare care îți arată că ficatul nu funcționează. Semnul dat de urină sau ochi

ficatul - FOTO: Freepik@BillionPhotos
Acestea sunt cinci semne importante ale deteriorării ficatului. Apar devreme.

Ficatul tău, care este cel mai mare organ intern din corp și are multe responsabilități. Reglează coagularea sângelui, elimină toxinele precum alcoolul din sânge, ajută la producerea bilei și multe altele.

Dar ficatul poate fi deteriorat și poate avea o funcționare redusă din cauza bolilor sau a obiceiurilor de viață. Boala hepatică este un termen foarte larg care cuprinde multe afecțiuni diferite care afectează funcționarea normală a ficatului. Afecțiunile hepatice includ boala ficatului gras non-alcoolic, hepatita sau chiar cancerul.

Uneori, aceste simptome vor apărea imediat, dar nu întotdeauna.

"Semnele și simptomele bolii hepatice nu apar de obicei până când nu există daune semnificative la ficat", a spus Dr. Bubu Banini, hepatolog și profesor asistent la Yale School of Medicine, potrivit Huff Post.

Îngălbenirea pielii sau a ochilor

"Un semn subtil al bolii hepatice este îngălbenirea albului ochilor sau a pielii, cunoscută sub numele de icter", a spus Banini.

Acest lucru se întâmplă când există exces de bilirubină, un pigment creat în timpul descompunerii naturale a globulelor roșii din corp. Bilirubina este de obicei procesată de ficat și eliminată din corp, dar prea multă poate cauza icter și poate indica probleme hepatice.

Deși nivelurile ridicate de bilirubină nu sunt întotdeauna o problemă majoră pentru adulți, problema de bază care o cauzează poate fi, motiv pentru care este crucial să discuți cu medicul tău dacă observi orice îngălbenire a pielii sau a ochilor.

Vezi și: Adevărul murdar despre prosopul de față. Ce se ascunde în țesătură și cum te poate îmbolnăvi

Urină închisă la culoare, chiar dacă ești hidratat

Urina închisă la culoare de obicei nu îngrijorează oamenii. De obicei, este un indicator că trebuie să bei mai multe lichide.

Dar este, de asemenea, tipic pentru persoanele cu afecțiuni hepatice să elimine urină închisă la culoare. Acest lucru se datorează acumulării de bilirubină, care poate transforma urina într-o culoare portocalie închisă, maro sau chihlimbar. Dacă bei normal și totuși observi probleme cu culoarea urinei, ar putea fi un semn că altceva se întâmplă.

Confuzie

Cu toții uităm lucruri din când în când, dar schimbările majore ale stării mentale nu ar trebui ignorate. Ele ar putea fi un semn de probleme hepatice sau de alte probleme subiacente. Dacă experimentezi confuzie sau alte probleme de alterare a minții, caută ajutor imediat.

"O persoană care este altfel sănătoasă poate dezvolta insuficiență hepatică acută care se poate manifesta prin schimbări ale stării mentale sau personalității, cum ar fi dezorientarea, confuzia sau somnolența", a spus Banini.

Vezi și: Băutura care previne cancerul de colon. Conține un compus esențial sănătatea intestinului

Umflarea picioarelor, gleznelor sau abdomenului

Umflăturile în zona abdomenului, semn al unui ficat bolnav - FOTO: Freepik@julos

Poate că nu asociezi această problemă cu probleme hepatice, dar umflarea picioarelor și a picioarelor ar putea indica potențial că ceva este în neregulă. Acest lucru este deosebit de adevărat atunci când experimentezi ciroză, care este cicatrizarea ficatului.

Ciroza încetinește fluxul de sânge prin ficat și crește presiunea în vena care aduce sânge prin organ, conform Clinicii Mayo. Presiunea în această venă, cunoscută sub numele de vena portală, "poate cauza acumularea de lichid în picioare, numită edem, și în abdomen, numită ascită", arată Mayo Clinic, menționând că "edemul și ascita pot apărea și dacă ficatul nu poate produce suficiente proteine sanguine, cum ar fi albumina".

Vânătăi și sângerări

Persoanele cu leziuni hepatice se pot învineți sau sângera ușor când sunt rănite. Acest lucru se întâmplă deoarece ficatul produce proteine de care sângele are nevoie pentru a se coagula, așa că atunci când ficatul nu funcționează bine, ești predispus la sângerare.

Vezi și: Riscurile medicale la care sunt expuse persoanele cu părul brunet. Legătura dintre culoarea naturală a părului și sănătatea pielii sau dependențele

Ce să faci dacă crezi că ai leziuni hepatice

Problemele hepatice nu sunt ceva de ignorat. Consumul excesiv sau moderat de alcool, diabetul de tip 2, utilizarea acelor comune, contactul cu toxine sau antecedentele familiale de boli hepatice sunt toți factori de risc pentru leziunile hepatice.

Alte simptome includ schimbări ale scaunului, epuizare, modificări ale apetitului și altele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel