5 lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe despre cancerul ovarian

Simptomele precoce ale cancerului ovarian sunt adesea confundate cu probleme mai puțin grave, ceea ce face ca tratamentul potrivit să întârzie, avertizează un expert în cancer.

Cancerul ovarian este numit „ucigaș tăcut". Asta pentru că multe femei sunt diagnosticate prea târziu, a declarat dr. David Fishman de la NewYork-Presbyterian Queens Hospital din New York, notează Medicinenet.

"Cancerul ovarian ia viața mult prea multor femei, din cauza diagnosticării greșite și a lipsei de conștientizare a faptului că toate femeile riscă să dezvolte cancer ovarian", a spus Fishman, directorul oncologiei ginecologice la spital.

Este important ca femeile să cunoască riscul de a dezvolta această boală mortală și să recunoască primele sale semne de avertizare, a spus Fishman.

Peste 250.000 de femei din întreaga lume sunt diagnosticate cu cancer ovarian în fiecare an, iar 140.000 mor din cauza acestuia, potrivit unui comunicat de presă al spitalului.

Fishman a oferit următoarele cinci detalii despre acest tip de cancer pe care fiecare femeie ar trebui să le cunoască:

Nu ignora simptomele.

Semnele cancerului ovarian pot fi ușoare sau ușor confundate cu alte probleme. Acestea pot include balonare, dureri de burtă, senzație de rapiditate, urinare mai frecventă, greață sau indigestie, creștere în greutate, respirație și dureri de spate. Dacă observați aceste simptome mai mult de o săptămână, discutați cu medicul dumneavoastră și întrebați despre eventualele probleme cu ovarele.

Testul Papanicolau nu ajută în acest tip de cancer

Acest test este utilizat pentru a ajuta la diagnosticarea cancerului de col uterin; nu detectează cancerul ovarian.

Fiecare femeie este în pericol.

Una din 75 de femei va dezvolta cancer ovarian, dar toate femeile sunt expuse riscului. Cei care au avut cancer de sân sau alte forme de cancer în trecut sau au rude apropiate care au avut-o au un risc mai mare. Există, de asemenea, cel puțin 100 de gene legate de un risc crescut pentru cancerul ovarian. Un consilier genetic vă poate ajuta să determinați dacă aveți oricare dintre aceste gene. Femeile care sunt infertile, obeze sau mai mari de 70 de ani sunt, de asemenea, la un risc mai mare.

Opțiunile stilului de viață contează.

Anumite alegeri ale stilului de viață sunt legate de un risc mai mic pentru cancerul ovarian. Acestea includ urmarea unei diete sănătoase, cu conținut scăzut de grăsimi, nașterea și utilizareacontraceptivelor. Dacă aveți o ligare tubulară sau o intervenție chirurgicală preventivă pentru a îndepărta ovarele și trompele uterine, poate reduce, de asemenea, probabilitatea dezvoltării cancerului ovarian.

Cancerul ovarian in stadiu incipient este vindecabil.

Boala este clasificată în stadiul 1 dacă cancerul este limitat la ovare. Rata medie de supraviețuire de cinci ani în această etapă este de 90 la sută. Este esențial ca femeile să discute cât mai curând posibil cu orice simptom îngrijorător.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel