5 factori care pot provoca un al patrulea val de coronavirus în următoarele săptămâni

Virologii de referință din Germania și SUA prezic data unui alt val de coronavirus serios. 

Campania de vaccinare împotriva coronavirusului este în desfășurare de câteva luni, dar sosirea unui al patrulea val de infecții în întreaga lume este din ce în ce mai iminentă, ceea ce este de așteptat în următoarele săptămâni. 

Există mai mulți factori care pot determina sosirea acelui al patrulea val. BBC le-a colectat într-un raport cu detalii explicate de unii experți medicali, care dezvăluie modul în care se poate ajunge acolo, în ciuda campaniei de vaccinare.

Vaccinurile necesită timp pentru a funcționa și nu sunt 100% eficiente

 

Primul factor este că vaccinurile au nevoie de timp pentru a intra în vigoare și, în plus, eficacitatea lor nu este de 100%. Vaccinurile principale sunt două doze, iar după prima doză, deși are o protecție bună, nu este la fel de completă ca atunci când sunt primite ambele.

„Este adevărat că a doua doză crește acel răspuns imunitar și imunitatea deja dobândită devine și mai puternică, într-o perioadă mai scurtă de timp.”, spune OMS.

„Dacă ești expus la virus la o zi sau la o săptămână după vaccin, ești încă vulnerabil la infecție și poți transmite virusul altor persoane.”, explică Julian Tang, virolog la Universitatea Leicester din Marea Britanie.

Chiar și după ce te vaccinezi, te poți infecta! „Datele disponibile sugerează că unii indivizi pot continua să fie infectați cu COVID-19, deși ar avea mai puțini viruși și, prin urmare, se vor îmbolnăvi mai puțin decât cei care nu au fost infectați sau vaccinați. În mod similar, cred că virusul, odată vaccinat, va fi mai greu de transmis.", spune Andrew Badley, profesor de medicină moleculară la Clinica Mayo din Statele Unite.

Încă nu sunt suficienți oameni vaccinați

 

Al doilea factor este că există foarte puține persoane vaccinate la nivel global. "Nu există nicio contradicție între creșterea numărului de cazuri și vaccinuri. Chiar am fi cerut ceva care nu poate fi de așteptat de la vaccinuri. Vaccinurile nu acționează imediat.", spune Juan Carlos Said, expert în sănătate publică de la Imperial College din Londra.

„În ceea ce privește populația, pentru a reduce numărul de spitalizări și decese, vaccinul este eficient atunci când 80% din populație este vaccinată.”, a adăugat acest expert.

Lenea și oboseala cetățenilor

 

Al treilea factor este relaxarea cetățenilor. "Există oboseală în ceea ce privește pandemia și, dacă la început populația a fost foarte receptivă la măsuri și restricții, fragilitatea economică și socială face populația să se sustragă de la distanțare socială.", explică Said pentru BBC.

De fapt, devine clar că va fi imposibil să se realizeze eliminarea virusului: „Eliminarea Covid-19 de pe fața Pământului ar fi grozavă, bineînțeles, având în vedere decesele și distrugerile pe care le provoacă. Dar singura problemă este că eradicarea s-a realizat doar la un singur virus: variola, în 1980.", spune Nick Triggle, expert în sănătate la BBC.

Diferite rate de vaccinare în funcție de țară

 

Al patrulea factor este că ratele de vaccinare sunt foarte diferite în funcție de fiecare țară. Potrivit OMS, trei sferturi din persoanele deja vaccinate trăiesc în 10 țări bogate, care reprezintă împreună 60% din PIB-ul mondial. 130 de țări, unde locuiesc 2,5 miliarde de oameni, abia au reușit să înceapă vaccinarea.

De asemenea, este important ca măsurile de protecție să fie respectate în același timp cu campania de vaccinare. „Dacă există o transmitere necontrolată a virusului, adică într-un mediu fără reguli de distanță socială , fără izolare sau folosirea măștilor, persoanele cu risc de infecție se vor amesteca cu cele vaccinate. Fără bariere, virusul poate fi transmis între populații, generând potențialele variante care scapă de vaccin.", a spus Julian Tang. 

Copiii încă nu au vaccin

 

Al cincilea factor este că nu există vaccin COVID-19 pentru copii. „În acest moment, lumea se află într-o situație în care există încă o transmisie foarte răspândită în multe țări, adică este încă scăpată de sub control.” , explică expertul OMS, Katherine O'Brien.

Pe lângă inegalitatea economică, nu există vaccinuri specifice pentru copii. Încercările sunt în curs cu vaccinurile Pfizer, Moderna și AstraZeneca, dar rezultatele promițătoare sunt, deocamdată, greu de obținut.

„Așadar, pentru moment, aceste grupe de vârstă vor continua să fie expuse riscului de boli și infecții.”, a declarat Katherine O'Brien.

Citește și Pandemia COVID-19, efect nefast în TUBERCULOZĂ: cu 35% mai puține cazuri diagnosticate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel