5 cele mai PERICULOASE interacțiuni alimente-medicamente: Ce să NU mănânci când iei anumite medicamente

Interacțiuni periculoase între alimente și medicamente. Foto: Pixabay
Alimentele pe care le consumăm pot interfera cu medicamentele pe care le luăm. Iată 5 Interacțiuni PERICULOASE alimente-medicamente: 

Este posibil ca pacienții să nu recunoască faptul că anumite alimente, sănătoase de altfel, pot avea consecințe severe atunci când sunt amestecate cu anumite medicamente.

Iată câteva dintre cele mai periculoase interacțiuni alimente-medicamente pe care farmaciștii le pot ajuta să prevină:

1. Alimente bogate în calciu + antibiotice

Produsele lactate, cum ar fi laptele, iaurtul și brânza, pot interfera cu anumite medicamente, inclusiv antibiotice, cum ar fi tetraciclina, doxiciclina și ciprofloxacina.
Aceste antibiotice se pot lega de calciul din lapte, formând o substanță insolubilă în stomac și în intestinul subțire superior, pe care corpul nu este capabilă să o absoarbă.

2. Murături și alimente marinate ori fermentate + IMAO

Această categorie de alimente conține tiramină, care a fost asociată cu o creștere periculoasă a tensiunii arteriale în rândul pacienților care iau inhibitori de monoaminooxidază (IMAO) și a anumitor medicamente pentru boala Parkinson.

3. Alimente bogate în vitamina K + Warfarină

Pacienții care iau warfarină trebuie să nu aibă un aport consistent de vitamina K trebuie să evite să consume de varză, spanac și alte legume cu frunze verzi.
Vitamina K este vitală pentru producerea factorilor de coagulare care ajută la prevenirea sângerării, dar anticoagulanții precum warfarina își exercită efectul prin inhibarea vitaminei K. Prin urmare, un aport crescut de nutrienți poate antagoniza efectul anticoagulant și poate împiedica funcționarea medicamentului.

4. Stimulanți cu prescripție medicală + alcool 

Pacienții ar trebui să fie întotdeauna atenți la amestecarea oricărui medicament cu alcoolul, dar unele interacțiuni sunt mai grave decât altele.

De exemplu, ingerarea de alcool în timp ce iei un stimulent pe bază de rețetă ar putea determina pacientul să nu realizeze pe deplin cât de intoxicat este. Acest lucru este valabil mai ales atunci când stimulentul este luat în exces, dar se poate întâmpla și atunci când pacientul ia medicamentul așa cum este prescris, notează pharmacytimes.com.

5. Grapefruit și Suc de Grapefruit + Statine

Pacienții trebuie să evite să mănânce grapefruit sau să bea suc de grepfrut în timp ce iau unele medicamente, în special statine.

Compușii din grepfrut numiți furanocumarină provoacă o creștere a potenței medicației prin interacțiunea cu enzimele din intestinul subțire și ficat. Această interacțiune inactivează parțial o serie de medicamente în circumstanțe normale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel