Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Pierderea în greutate înseamnă pentru cei mai mulți dintre noi modificarea stilului alimentar, prin adoptarea unei diete echilibrate, cu aport de vitamine, minerale și nutrienți, dar și de proteine de calitate și grăsimi sănătoase.
Țesutul adipos pe care îl avem fiecare dintre noi este format dim celule adipoase albe, care stochează energia și din celule adipoase brune, care ard această energie pentru a produce căldură. Acestea din urmă sunt într-un număr mare la începutul vieții, ajutând la menținerea căldurii corporale, însă încetează treptat să mai funcționeze și mor.
Un studiu a sugerat legătura dintre compoziția grăsimii pe care o are o femeie ajunsă la menopauză și posibilitatea ca aceasta să se confrunte cu dificultăți cognitive mai târziu în viață, potrivit Medical News Today.
Astfel, tipul de grăsime în care organismul își stochează energia are un efect asupra echilibrului general de grăsimi și asupra metabolismului, care, la rândul său afectează alte aspecte ale sănătății, precum sănătatea cardiovasculară și cerebrală.
Un motiv în plus să acordăm o atenție deosebită stimulării grăsimii brune, care astfel atinge mai multe obiective, atât cel privind sănătatea inimii și a creierului, cât și scăderea kilogramelor în plus.
Potrivit unei cercetări publicate în Frontiers in Physiology, anumiți compuși dietetici susțin activarea grăsimii brune și ”rumenirea” țesutului adipos alb.
Aceste alimente aduc, de asemenea, o mulțime de beneficii pentru sănătate.
Potrivit nutriționiștilor, pentru stimularea grăsimii brune există câteva alimente care pot fi integrate cu ușurință în dieta zilnică.
Capsaicină (ardei iute)
”Cercetările au arătat că capsaicina, compusul activ din ardeii iuți, crește arderea grăsimilor și cheltuielile energetice și poate ajuta chiar la arderea grăsimii de pe burtă.
Capsaicina pare să ajute la stimularea grăsimii brune, care este un tip de grăsime activă din punct de vedere metabolic care stimulează de fapt arderea grăsimilor”, au declarat Tammy Lakatos și Lyssie Lakatos, Nutrition Twins, notează EatThis.
Ardeiul iute poate fi introdus în alimentație în paste, orez sau ouă, dar și în diferite sosuri. Important este să tolerați iuțeala și senzația de căldură pe care vi-o dă consumul de ardeiul iute.
Ceaiul verde
S-a demonstrat de-a lungul timpului că ceaiul verde ajută organismul să ardă mai multe grăsimi și calorii, iar acest lucru vine ca urmare a conținutului de epigallocatechin-3 (EGCG), un antioxidant puternic, dar și a cofeinei din ceaiul verde.
Ceai verde cu mentă. FOTO: Freepik
”Unele cercetări arată că EGCG și cofeina acționează sinergic pentru a declanșa arderea grăsimilor.
În timp ce unele studii arată că ceaiul verde pare să crească grăsimea brună (grăsimea bună care ajută la menținerea slabă), unii oameni de știință spun că sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma acest lucru”, mai spun nutriționistele.
De asemenea, un lucru grozav la ceaiul verde este că antioxidanții săi vă pot ajuta să preveniți daunele oxidative, să diminuați inflamația și să evitați bolile.
Ceaiul poate fi consumat ca atare, rece sau cald, fiind foarte versatil și putând înlocui cu succes cafeaua.
De reținut că nu este indicat să se consume prea târziu spre seară, putând să vă perturbe ora de somn.
Vezi și: Eric de Oliveira, accident vascular cerebral la numai 37 de ani: Dumnezeu m-a salvat din nou
Turmericul (curcuma)
”Curcuma se găsește în extractul de rădăcină de turmeric și pare a fi promițătoare în ceea ce privește lupta împotriva obezității.
Cercetările arată că poate ajuta la pierderea în greutate și a grăsimii corporale și poate chiar ajuta la reducerea circumferinței taliei și a șoldurilor.
Alte studii au arătat că curcuma crește cheltuielile calorice, termogeneza și grăsimea brună. Lucrul important de reținut este că studiile au folosit doze foarte mari de curcumă”, au mai spus nutriționistele.
Curcuma este slab absorbită în fluxul sanguin, astfel, dacă vrem să experimentăm toate efectele benefice ale acestea este nevoie să fie combinată cu altă plantă.
De exemplu, în combinația cu piperul negru, care conține piperină, gradul de absorbție al curcumei crește cu 2.000%, arată Healthline.
Curcuma are beneficii importante pentru sănătate:
- efect antiinflamator, cu impact asupra bolilor de inimă, cancer, sindrom metabolic, boala Alzheimer, diferite afecțiuni legate de vârstă
- puternic antioxidant. Potrivit scorului ORAC, cel care determina capacitatea antioxidantă a alimentelor, curcuma are un scor foarte ridicat, de 127.068 μ mol TE/100g, situându-se pe locul 6 în topul celor mai antioxidante produse, după cuișoare, sumac, scorțișoară, sorghum și oregano.
- benefică împotriva depresiei
- previne îmbătrânirea prematură.
Mentolul (mentă verde)
”S-a demonstrat că utilizarea pe termen lung a mentolului crește grăsimea brună activă din punct de vedere metabolic, crește cheltuielile calorice, previne creșterea în greutate care este cauzată de o dietă bogată în grăsimi și chiar inversează sensibilitatea la insulină.
Rezultatele par promițătoare în ceea ce privește lupta împotriva obezității și a bolilor asociate acesteia”, au mai spus nutriționistele.
Poți integra cu ușurință menta în dieta ta, adăugând-o la o ceașcă de iaurt cu fructe de pădure proaspete, pregătind un spritzer întineritor cu apă minerală și mentă sau chiar preparând o cană de ceai rece cu frunze de mentă.
Acizi grași Omega 3 din peștele gras
Cercetările arată că acizii grași omega-3 EPA și DHA pot contribui la susținerea eforturilor dumneavoastră de pierdere în greutate.
”Vestea bună este că, dacă nu vă place să mâncați pește gras, cum ar fi somonul, s-a demonstrat că și suplimentele sunt benefice”, mai explică nutriționistele.
”S-a demonstrat că suplimentele de ulei de pește cresc proteinele din grăsimea brună interscapulară a șobolanilor, în timp ce consumul de pește gras s-a dovedit a reduce grăsimea viscerală, crescând în același timp grăsimea brună interscapulară”.
Având în vedere că acizii grași Omega 3 ajută la prevenirea inflamațiilor care fac dificilă pierderea excesului de greutate, este indicat să introduceți în meniu alimente care conțin această grăsime sănătoasă.
Astfel, luați în considerare posibilitatea de a include în mesele dumneavoastră pește gras precum somonul, sardinele, macroul, heringul și anșoa.
Vezi și: Un nou subtip de tulburare depresivă majoră. Afectează peste 25% din pacienții cu depresie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...