Topul alimentelor care provoacă arsuri la stomac. Trebuie evitate, deși unele sunt sănătoase

topul alimentelor. FOTO: Freepik @creativeart
Arsurile la stomac pot fi cauzate de o serie de alimente. Care este topul produselor ce trebuie evitate, deși sunt sănătoase.

Arsurile la stomac, pirozis în termeni medicali, sunt un rezultat al unei afecțiuni gastrice ori a unui stil de viață nesănătos. Astfel, arsurile pot să apară, de cele mai multe ori, după o masă copioasă, ori după ce ați consumat alimente care vă pot provoca senzația neplăcută, dar despre care poate nu știați că are acest efect asupra dvs. În cazul în care arsurile la stomac sunt regulate, iar intensificarea crește este necesară să vă adresați medicului pentru a depista dacă în spatele acesteia nu se află o afecțiune mai gravă.

Arsurile la stomac apar în momentul în care conținutul din stomac ajunge în esofag, iar acest traseu invers se întâmplă atunci când sfincterul esofagian este slăbit sau nu mai funcționează corespunzător, astfel că acid gastric din stomac irită esofagul și conduce la apariția arsurilor.

Pe lângă această problemă de natură fizică, unele alimente se află pe lista celor care pot provoca arsuri, iar pentru a scăpa de senzația neplăcută, de cele mai multe ori este suficient să le eliminați din alimentație, chiar dacă ele pot fi sănătoase.

Topul alimentelor care provoacă arsuri la stomac

Alimentele picante. ”Dacă îți place să trăiești o viață aventuroasă, picantă, gândește-te de două ori înainte ca acest lucru să ajungă se întâmple în bucătăria ta”, spune nutriționistul Lisa Moskovitz. ”Alimentele picante conțin capsaicină, care poate irita mucoasa esofagului și poate face ca alimentele să stea mai mult în stomac, crescând arsurile la stomac”, spune aceasta, sugerând în același timp că se pot folosi alte plante aromatice, mai blânde, cum ar fi sarea, desigur, nu în exces, rozmarinul, oregano, cimbrul, busuiocul și ghimbirul.

2. -imagine fara descriere- (spices-cooking-spicy-red-green-chilli-peppers-old-metal-rusty-background_136595-9611_20672100.jpg)

Ardeiul iute este considerat unul dintre cele mai sănătoase alimente datorită conținutului de capsaicină. De asemenea, ardeiul iute are capacitatea de a ameliora anumite dureri, precum artrita, psoriazisul sau neuropatia diabetică, mai mult, poate reduce colesterolul și nivelul trigliceridelor, cu beneficii asupra sănătății inimii și a sistemului imunitar.

Alimentele prăjite, pe lângă faptul că nu sunt sănătoase, iar consumate în exces pot ”scurta” drumul către demență, pot provoca și arsuri la stomac. ”Anumite alimente bogate în grăsimi, cum ar fi alimentele prăjite, stimulează sărurile biliare care sunt iritanți esofagieni și pot slăbi sfincterul care vă protejează esofagul de agravarea acidului gastric”, mai spune Moskovitz.

Alimentele ultraprocesate, asociate cu demența. Un meniu de fast-food consumat zilnic, creștere a riscului cu 28%

 Astfel, pentru obținerea texturii crocante, nutriționistul oferă ca alternativă varianta gătitului la grătar, iar în cazul în care refluxul acid este cel care vă generează problemele legate de arsurile la stomac, indicat ar fi să gătiți la aburi sau la cuptor.

Citricele. Deși se află printre fructele cu cel mai mare aport de vitamina C, un important anti-oxidant, citricele nu sunt cele mai prietenoase cu tractul gastrointestinal.

2. -imagine fara descriere- (porto_16913500.png)

”Pentru că sunt bogate în acid citric - ceea ce conferă citricelor gustul lor distinct acrișor și acrișor - citricele pot crește producția de acid gastric, care este un vinovat cheie în spatele acelei senzații de arsură în piept”, spune Moskovitz. Există și aici soluție în cazul în care sunteți un mare iubitor de fructe. Puteți opta pentru fructele de pădure, mere sau banane, iar pentru aportul de vitamina C, un suc de pătrunjel poate face minuni, având un conținut de antioxidanți chiar mai mare decât cel din portocale.

Cafeaua și cofeina. Cafeaua este băutura care ne dă doza de energie în fiecare dimineață. Cu toate acestea, potrivit nutriționistului, cafeaua poate să crească secrețiile gastrice acide și să relaxeze sfincterul esofagian inferior, iar acest lucru permite ca acei acizi să urce înapoi în esofag.

Astfel, cel mai potrivit pentru dvs este să încercați reducerea consumului de băuturi cu conținut de cofeină și trecerea spre ceaiuri de plante care vă ajută la arsurile la stomac sau chiar apa simplă.

Kombucha. Acest ceai fermentat cu ajutorul unei ciuperci specifice, este cunoscut ca unul dintre produsele probiotice cele mai eficiente pentru intestine, însă poate să înrăutățească anumite simptome gastrointestinale, motiv pentru care este de evitat folosirea sa dacă suferiți de arsuri la stomac.  
Moskovitz afirmă că acest tip de băutură nu este doar acidă, ci și carbogazoasă, iar ambele pot crește secrețiile gastrice care cauzează simptome.

”Dacă aceasta este o problemă pentru dumneavoastră, obțineți în schimb bacteriile intestinale bune din alte alimente fermentate, inclusiv iaurtul grecesc, kimchi, chefir și probioticele suplimentare”, a explicat nutriționistul, pentru EatThis.

Vezi și: Arsurile la stomac și stresul. Dr. Cezar: Crezi că ai prea mult acid, află că este exact pe dos: ai prea puțin acid

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel