Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Odată cu înaintarea în vârstă, metabolismul nostru dă semne de îmbătrânire, motiv pentru care este necesară o eventuală schimbare a obiceiurilor alimentare astfel încât să ne putem menține într-o greutate normală, chiar dacă nu putem să o mai scădem.
Mai mult decât atât, un metabolism lent poate duce la oboseală, căderea părului, dureri de cap, dar și creștere în greutate, în special în cazul femeilor, ca urmare a intrării la menopauză. Astfel, există modalități de a ajuta metabolismul pentru a evita situațiile menționate anterior, iar acest lucru se poate face doar prin schimbarea alimentației, dar mai ales a obiceiurilor alimentare.
Consumul de ardei iute. Chiar dacă nu ai fost un împătimit al acestuia în timpul vieții, după 50 de ani este indicat să îl ai în alimentație. ”Adăugarea de ardei iute în mâncărurile tale te poate ajuta să-ți accelerezi metabolismul”, susține Lauren Manaker, expert medical, citată de Eat This.
Manaker sugerează că s-a demonstrat că capsaicinoidele (CAP) care se găsesc atât în ardeii iuți, cât și în extractele de ardei, joacă un rol în îmbunătățirea metabolismului.
Potrivit unui studiu Bioscience Reports, capsaicina - cel mai comun capsaicinoid - joacă un rol în numeroase aspecte ale sănătății dumneavoastră. În mod specific, s-a constatat că sprijină sănătatea metabolică, în special atunci când vine vorba de pierderea în greutate la persoanele obeze.
Ghimbir din abundență. Potrivit lui Manaker, în unele studii s-a demonstrat că ghimbirul îmbunătățește termogeneza (arderea caloriilor). S-a demonstrat că consumul de ghimbir are efecte antiinflamatorii, antihipertensive, de sensibilizare la glucoză și de stimulare a tractului gastrointestinal.
Mai mult, acest rizom poate ajuta la pierderea în greutate la cei supraponderali sau obezi. Acest lucru se datorează faptului că ghimbirul este plin de substanțe chimice vegetale prezente în mod natural care funcționează ca antioxidanți. Efectele sale antiinflamatorii pot ajuta, de asemenea, la pierderea în greutate.
Mănâncă mai mult ovăz. ”Acesta, precum și alte cereale integrale, pot ajuta oamenii să susțină un metabolism sănătos”, spune Manaker. ”Într-un studiu, rezultatele au arătat că înlocuirea cerealelor integrale cu opțiuni rafinate poate ajuta la creșterea ratei metabolice în repaus a unei persoane”, a adăugat ea.
Care este cantitatea ideală de cereale integrale. Hâncu: Ține de foame până spre prânz
Ciocolata. Consumul de ciocolată, în special de ciocolată neagră, pe lângă ”dulcele” pe care ni-l oferă vine la pachet cu o serie de beneficii pentru metabolism. ”Potrivit rezultatelor unui studiu publicat în Molecules, în 2018, persoanele care au consumat zilnic 2 grame de ciocolată neagră cu un conținut de 70% de cacao, timp de 6 luni, au experimentat aspecte mai bune ale metabolismului glucozei față de persoanele care au consumat 2 grame de lapte cu ciocolată pentru aceeași perioadă de timp", spune Manaker.
Totuși, trebuie ținut cont și de faptul că acest produs este caloric, iar un consum excesiv de ciocolată poate avea și efecte adverse, cum ar fi creșterea în greutate.
Efectele surprinzătoare ale consumului zilnic de ciocolată. Ce se întâmplă în organism
”Am auzit de foarte multe ori această teorie: Mă îngraș din cauză că am metabolismul leneș”, a scris dr. Laura Ene, pe contul său de Instagram.
Potrivit medicului nutriționist, metabolismul este ”oglinda stilului nostru de viață”, motiv pentru care acesta poate fi educat sau chiar reeducat.
În postarea făcută de specialistul în nutriție și boli metabolice, aceasta a expus câteva dintre trucurile care pot ajuta la punerea ”pe roate” a metabolismului, astfel încât să ne putem bucura și de o prăjitură la care tânjim, dar și de o viață sănătoasă.
9 elemente care accelerează metabolismul
Pentru o bună funcționare a organismului și un metabolism pe măsură, potrivit medicului Laura Ene sunt necesare 9 elemente, astfel:
”- Minimum 8 ore de somn pe noapte
- Minimum 2 litri de apă pe zi
- Minimum 5000 de pași pe zi
- Fără ciuguleli între mese
- Intermittent fasting de 8-10 ore
- Ultima masă la ora 18.00
- Fructe în prima parte a zilei
- Legume la fiecare masă
- Doar proteină cu legume la cină”, a scris dr. Laura Ene.
Cum putem păcăli pofta de dulce
Oricât ne ținem de o alimentație sănătoasă, pofta de dulce este prezentă. Aceasta poate fi însă ”păcălită” într-un mod sănătos, dar mai ales care să nu lase frustrări emoționale, ce să ne împingă și mai tare în ciocolată sau vreo prăjitură.
”Încearcă să păcălești pofta de dulce cu o bucățică de ciocolată amăruie, cu un fruct, chiar și cu un fursec. Dar nu lăsa o gustare de poftă să se transforme într-o masă în bună regulă.
Dacă simți nevoia de o recompensă imediată, apelează la activitățile care îți fac plăcere, iar hormonii fericirii își vor face treaba fără să te împovăreze cu calorii nedorite”, a mai scris dr. Ene pe contul său de socializare. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Băuturile carbogazoase, efecte nocive asupra ficatului. Dr. Ene: La fel cum o face alcoolul
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...