4 mituri despre somn. Ce înseamnă dacă îți amintești ce ai visat. Se oprește creierul în timp ce dormi?

4 mituri despre somn – FOTO: Freepick @Racool Studio
Somnul este absolut necesar. Specialiștii recomandă cel puțin opt ore de somn.

Somnul este starea în care organismul se reface mai rapid. De asemenea, somnul permite conservarea energiei vitale şi favorizează procesele de memorare a informaţiei culese în timpul stării de veghe.

Cercetătorii ne arată care sunt miturile despre somn.

Creierul se oprește în timpul somnului, adevărat sau fals?

Din fericire, creierul nostru nu renunță la slujba de zi în timpul somnului. Funcții importante, cum ar fi respirația, înseamnă că creierul nostru nu se poate închide niciodată complet. De fapt, în timpul mișcării rapide a ochilor (REM) somn, atunci când apar cele mai multe vise, activitatea undelor cerebrale este de veghe, potrivit Medical News Today.

Interesant, în ciuda nivelului ridicat de activitate, este cel mai greu să te trezești un somn în timpul somnului REM.

În timp ce dormim, materia noastră albă și cenușie are multe de făcut. Odată ce am adormit, creierul nostru trece prin trei etape de somn non-REM, urmată de o fază de somn REM. În fiecare dintre cele etape, creierul demonstrează modele specifice undelor cerebrale și activitatea neuronală.

În timp ce unele regiuni ale creierului se liniștesc în timpul somnului non-REM, alte zone sunt active. De exemplu, amigdala, cea mai renumită pentru rolul său în emoție, este activă în timpul somnului.

Talamusul este un caz interesant. Această parte a creierului este o stație de releu pentru simțurile noastre. Ceea ce vedem, auzim și simțim ajunge mai întâi la talamus. De acolo, semnalele senzoriale sunt transportate la cortexul cerebral.

În timpul somnului non-REM, talamusul este relativ liniștit. Cu toate acestea, în timpul somnului REM, talamusul devine activ și trimite cortexului cerebral atracțiile și sunetele viselor noastre.

Vezi și: De ce să-ți dai cu ciocolată pe față. 4 efecte uluitoare. Cum prepari masca, acasă

Dacă îți amintești ce ai visat, ai dormit bine, adevărat sau fals?

Majoritatea oamenilor visează în fiecare seară, dar de multe ori nu ne amintim de ele. Visele apar mai ales în timpul somnului REM, dar sunt aproape imediat uitate.

Numai atunci când cineva se trezește în timpul sau imediat după somnul REM, nu își poate aminti ce a visat.

Unele dovezi sugerează că anumiți neuroni care sunt activi în timpul somnului REM ar putea suprima în mod activ amintirile din vis, mai notează Medical News Today.

Acești neuroni produc hormon de concentrare a melaninei, care ajută la reglarea somnului. Melanina inhibă, de asemenea, hipocampusul, o regiune cheie a creierului pentru stocarea memoriei.

"Deoarece se crede că visele apar în primul rând în timpul somnului REM, etapa de somn atunci când celulele melaninei se aprind, activarea acestor celule poate împiedica stocarea conținutului unui vis în hipocampus - în consecință, visul este uitat rapid", explică Thomas Kilduff, Ph.D., unul dintre autorii studiului.

Vezi și: Infecțiile urinare "de vară". Atenție la PISCINĂ! Dorobăț: Bacterii multirezistente, ca cele din spital

Nu trezi niciodată un somnambul, adevărat sau fals?

Afirmația comună este că, dacă te trezești un somnambul, ar putea avea un atac de cord sau chiar să moară. Acest lucru nu este adevărat.

Cu toate acestea, dacă cineva trezește un somnambul, acestea poate fi confuzi și, uneori, poate simți teamă. Unii somnambuli pot acționa agresiv, așa că oamenii trebuie să fie precauți dacă îi trezesc.

Uneori, somnambulii se pot răni în timp ce umblă prin casă cu ochii închiși. Din acest motiv, cel mai bun curs de acțiune este de a încerca să-I îndrumăm înapoi în pat.

Site-ul Serviciului Național de Sănătate (NHS) din Regatul Unit sugerează că "cel mai bun lucru de făcut dacă vedeți pe cineva somnambul este să vă asigurați că este în siguranță".

Site-ul NHS explică, de asemenea, odată ce somnambulul a revenit la somn și episodul s-a terminat, este o idee bună să-l treziți ușor.

Vezi și: 

Alcoolul asigură un somn bun, adevărat sau fals?

Alcoolul reduce timpul necesar pentru a dormi. Cineva care a băut alcool ar putea fi, de asemenea, mai dificil. Din acest motiv, oamenii presupun adesea că alcoolul are un impact benefic asupra somnului în general.

Nu este cazul. Calitatea somnului sub influența alcoolului este mai slabă în comparație cu somnul fără alcool. 

În plus, persoanele care consumă alcool înainte de culcare, se vor trezi mai obosite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel