4 legume ”de aur” pentru sănătatea ficatului. Au și efecte anticancerigene

4 legume. FOTO: Freepik @illiabondar
Care sunt legumele cele mai bune pentru sănătatea ficatului.

Ficatul este un organ multifuncțional: participă la digerarea alimentelor, metabolizarea nutrienților și îndepărtarea toxinelor. Deși are capacitatea unică de a se regenera după o deteriorare, ficatul nu este invincibil, iar pentru ca acesta să funcționeze în parametrii normali este nevoie de o alimentație echilibrată, dar și un consum moderat de băuturi alcoolice sau dulci.

Există multe alimente bogate în nutrienți cu efecte benefice asupra ficatului, iar un grup alimentar deosebit de important este reprezentat de legume.

Vezi și: Băuturile carbogazoase, efecte nocive asupra ficatului. Dr. Ene: La fel cum o face alcoolul

Care sunt cele patru legume ”de aur” pentru sănătatea ficatului

Sfecla roșie. Sfecla este plină de nutrienți care susțin sănătatea ficatului. Cercetările indică faptul că sucul de sfeclă roșie este o băutură care "promovează sănătatea" și "previne bolile" și poate fi deosebit de utilă pentru sănătatea ficatului.

Un studiu a analizat în mod special impactul sfeclei asupra sănătății ficatului și a constatat că sucul de sfeclă roșie poate ajuta la protejarea ficatului împotriva anumitor clase de substanțe cancerigene, notează EatThis.

Deși mai sunt multe de aflat despre impactul sfeclei roșii asupra ficatului, datele actuale sugerează că anumiți antioxidanți care se găsesc în sfecla roșie, numiți betalaine, au proprietăți anticancerigene și antiinflamatorii. Este important de reținut că această constatare este specifică sfeclei roșii și este posibil ca alte soiuri de sfeclă, cum ar fi sfecla aurie, să nu posede aceleași niveluri de antioxidanți.

Sfecla roșie are pe 100 de grame:

- calorii 43

- carbohidrați 9,56 g

- proteine 1,61 g

- grăsimi totale 0,17 g

- colesterol 0 g

- fibre vegetale 2,8 g

- folați 27% din doza zilnică recomandată (DZR)

- niacină 2% din DZR

- riboflavină 4% DZR

- vitamina A 1%

- vitamina C 8%

- vitamina E 0,5%

- sodiu 5%

- potasiu 7%

- calciu 1,5%

- cupru 8%

- fier 10%

- magneziu (6%), mangan (14%) și zinc (3%)

- betacaroten, betaină și luteină-zeaxantină.

Broccoli. Toate legumele sunt bune, însă anumite substanțe nutritive specifice găsite în legumele crucifere, cum este și broccoli, sunt cu adevărat benefice pentru sănătatea ficatului.

Un studiu efectuat pe șoareci a constatat că cei care au fost hrăniți cu broccoli au avut mai multe metrice hepatice pozitive și o incidență mai mică a bolii ficatului gras non-alcoolic și a tumorilor hepatice.

Deși mecanismul exact al acestui rezultat nu este confirmat, compușii vegetali unici care se găsesc în broccoli și în alte legume crucifere sunt probabil mulțumitori.

Broccoli conține într-o sută de grame:

- calorii 34

- carbohidrați 6,64 g

- grăsimi totale 0,37 g

- fibre 2,6 g

- folați 16% din DZR

- niacină 4% DZR

- vitamina A (21%), vitamina C (149%), vitamina E (1,5%), vitamina K (85%)

- sodiu 2%

- potasiu 7%

- calciu (5%), cupru (5,5%), fier (9%)

- magneziu (5%), mangan (9%), seleniu (5%), zinc (4%)

- betacaroten și luteină-zeaxantină, potrivit Nutrition&You.

Varza de Bruxelles. O legumă cruciferă, devenită populară în ultima vreme, și pe bună dreptate, varza de Bruxelles poate îmbunătăți digestia, oferind o multitudine de vitamine și minerale, aceasta conținând compuși pe bază de plante cu efect benefic pentru funcția hepatică.

Într-un studiu, varza de Bruxelles, în formă crudă, administrată șoarecilor a părut să crească nivelul enzimelor detoxifiante din ficat și plămâni. Se pare că aceste proprietăți detoxifiante sunt cele mai ridicate la consumul în formă crudă decât gătită.

Cu toate acestea, cercetările indică faptul că, chiar și atunci când este gătită, varza de Bruxelles își păstrează capacitatea de a induce aceste enzime detoxifiante. Glucosinolații sunt un compus unic care se găsește în legumele crucifere și care sunt implicați în reacții enzimatice care pot detoxifica compușii cancerigeni din organism.

Legume cu frunze verzi. Acest grup de legume include varza kale, spanacul și varza Collard, care pot fi benefice pentru starea generală de bine, inclusiv pentru sănătatea ficatului.

Ca și celelalte legume din această listă, legumele cu frunze verzi sunt pline de antioxidanți care protejează organismul împotriva radicalilor liberi periculoși.

Pe lângă diminuarea impactului radicalilor liberi în organism, unele legume cu frunze verzi, precum spanacul, par să ofere beneficii mai specifice pentru ficat.

Un studiu recent a constatat că consumul de spanac crud a redus riscul de apariție a bolii ficatului gras non-alcoolic,  iar cu cât participanții au consumat mai mult spanac, cu atât a scăzut riscul de apariție a acestei afecțiuni.

Vezi și: Obiceiul alimentar care te scapă de ficatul gras. Medic: A îmbunătățit și controlul diabetului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel