4 condimente benefice pentru tensiunea arterială. Dietetician: Un adaos excelent la multe feluri de mâncare sărate

4 condimente benefice pentru tensiunea arteriala. FOTO: Freepik @lana_m
Care sunt cele patru condimente benefice pentru tensiunea arterială.

Condimentele sunt parte integrată din viața și alimentația noastră, de sute de ani. Mai multe, unele dintre ele sunt folosite și în medicină, pentru proprietățile benefice pe care le au pentru sănătate. În vremurile actuale, popularitatea condimentelor este atât de extinsă, încă multe dintre bucătăriile din lume au condimente ce demult se găseau doar în anumite regiuni de pe glob.

De altfel, unele dintre condimente pot să înlocuiască cu succes sarea, în cazul persoanelor care au predispoziție spre hipertensiune (tensiune mărită), ce ar putea duce la boli de inimă sau boli metabolice.

Pentru a gestiona tensiunea arterială crescută, ținând cont de dietă, opțiunile alimentare precum somonul și avocado (cu un conținut bogat în acizi grași Omega 3) și legumele cu frunze verzi pot ajuta la scăderea nivelului tensiunii arteriale. Așa cum este deja cunoscută corelația dintre sare și hipertensiunea arterială, evitarea alimentelor care sunt bogate în sodiu este o modalitate de avă menține în mod eficient valorile tensiunii în limitele normale.

Potrivit Asociației Americane a Inimii, regula generală este de a nu depăși 2.300 de mg de sodiu pe zi, iar în cazul hipertensivilor, aceasta nu trebuie să depășească 1.500 mg de sodiu pe zi, în timp ce OMS recomandă un consum de maximum 5 grame de sare pe zi, cantitate în care este inclusă și cea care se găsește în alimente, deși mare parte din populație consumă chiar dublul recomandat. Astfel, o reducere a cantității de sodiu, aduce cu sine nu doar scăderea tensiunii arteriale, ci și o reducere importantă a riscului de boli cardiovasculare.

Vezi și: Hipotensiunea arterială - cauze, simptome și tratament. Poate fi și o reacție la Parkinson sau depresie

Care sunt cele patru condimente sănătoase pentru tensiunea arterială 

Dieteticianul Sydney Green sugerează utilizarea a patru condimente care pot să îmbunătățească sănătatea inimii prin reducerea hipertensiunii arteriale. Potrivit EatThis, cele patru condimente minune sunt:

Algele marine Dulse. ”Dulse este un tip de alge marine care oferă un gust sărat, umami, dar fără sodiu. De asemenea, furnizează nutrienți importanți, cum ar fi iodul și calciu”, spune Green. 

Studiile au asociat consumul de nutrienți din alge și din extractele acestora cu o bună sănătate cardiovasculară, notează EatThis.

Turmericul/curcuma este un condiment foarte aromat, cunoscut pentru efectele sale antiinflamatorii. De asemenea este cunoscut și pentru capacitatea sa de a potența nutrienții altor alimente, cum ar fi cartofii dulci, legume care pot reduce în mod natural tensiunea arterială prin conținutul bogat de potasiu. Green sugerează combinarea turmericului cu piper negru, lucru care ar permite organismului să absoarbă și să utilizeze mai bine acest din urmă condiment.

Praful de usturoi. Chiar dacă nu este la fel de aromat ca usturoiul pisat sau cel proaspăt, praful de usturoi este un condiment popular ce poate da subtil o aromă deplină mâncării.

”Usturoiul adaugă profunzime de aromă la majoritatea mâncărurilor și este excelent pentru sistemul imunitar. În doze mari, consumul de usturoi poate ajuta chiar la scăderea tensiunii arteriale”, spune Green. O linguriță de pudră de usturoi conține o cantitate nesemnificativă de 1,86 miligrame de sodiu.

Paprika afumată. Acest tip de condiment este ”un adaos excelent la multe feluri de mâncare sărate și poate oferi o aromă afumată fără adaos de sodiu și conservanți", recomandă Greene.

În plus, Greene dezvăluie că, pentru a vedea cu adevărat beneficiile pentru sănătate ale ardeiului, inclusiv capacitatea sa de a ajuta la reglarea zahărului din sânge și de a combate inflamațiile, trebuie să consumați acest condiment în cantități mari și des.

Condimentele, aroma pentru mâncare. Cât timp pot fi păstrate

Condimentele sunt nelipsite din orice bucătărie. Condimentele sunt unele din secretele care dau aroma felurilor de mâncare. Ceea ce s-ar putea să nu vă dați seama este că condimentele fac mai mult decât să vă condimenteze mâncarea - ele pot ajuta, de asemenea, la prevenirea alterării și pot adăuga un impuls de culoare. În plus, condimentele promovează și sănătatea.

Multe condimente și ierburi comune, cum ar fi cuișoare, turmeric, rozmarin, salvie și scorțișoară, au demonstrat proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice. Mai mult, primele dovezi sugerează că un consum frecvent de alimente cu condimente și ierburi poate reduce riscul de complicații asociate cu bolile cardiace și respiratorii. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Condimentul senzațional pentru slăbit. 120 mg pe zi scad tensiunea, pot preveni cancerul de colon, Parkinson și Alzheimer

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel