Această vitamină îți protejează...
Aparținând aceleiași familii ca și spanacul, atât frunzele, cât și rădăcina sfeclei pot fi consumate - frunzele au un gust amar, în timp ce rădăcina este dulce dar trebuie consumată fiartă sau coaptă. Deși sunt disponibile pe tot parcursul anului, sfecla este cea mai dulce și cea mai fragedă în sezonul lor de vârf, adică septembrie - octombrie. Deși există și sfecla albă și galbenă, doar sfecla roșie are compusul de luptă împotriva cancerului - betacianina.
O porție de 100g de sfeclă roșie crudă conține:
- 36 kilocalorii / 154KJ
- 7g proteine
- 1g grăsime
- 6g carbohidrați
- 5g fibre
- 380 mg potasiu
- 150mcg folat.
Pe lângă aceste valori nutritive, sfecla roșie este o importantă sursă de fibre, folat (vitamina B9), mangan, potasiu, fier și vitamina C. Mai exact, într-o sfeclă medie avem:
– vitamina B9 (acid folic): 20% din doza zilnică recomandată;
– vitamina C: 6% din doza zilnică recomandată;
– mangan: 16% din doza zilnică recomandată;
– potasiu: 9% din doza zilnică recomandată;
– magneziu: 6% din doza zilnică recomandată;
– fosfor: 4% din doza zilnică recomandată;
– fier: 4% din doza zilnică recomandată.
1. Are proprietăți anti-cancer
Pigmentul vegetal care conferă sfeclei roșii culoarea sa bogată, roșie-purpurie, este betacianina. Aceasta este un agent puternic, care poate ajuta la suprimarea dezvoltării unor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de vezica urinară, după cum arată un studiu (link direct studiu)
2. Scade hipertensiunea
Sfecla roșie este bogată în mod natural în compuși numiți nitrați, care sunt buni pentru inimă. Nitrații ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin prin relaxarea vaselor de sânge, reducând rigiditatea arterială și promovând dilatarea care poate scădea tensiunea arterială. O reducere a tensiunii arteriale este benefică pentru evitarea bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral. Studiile sugerează că alimentele bogate în nitrați, cum ar fi sfecla roșie, pot ajuta, de asemenea, la supraviețuirea atacului de cord.
Un studiu publicat în jurnalul Hypertensiunea al American Heart Association (link direct studiu) spun că reduce în mod special tensiunea ridicată provocată de sare. Pentru acest studiu, cobaii sensibili la sodiu au primit sare împreună cu cantități mici de suc de sfeclă sau un suplimente de nitrat dietetic (nitrat anorganic) extras din legumele rădăcinoase și cu frunze, cum ar fi spanacul, salata verde și țelina. Cercetătorii au descoperit că atât sucul, cât și suplimentul de nitrat au fost de peste 100 de ori mai puternici decât potasiul în protejarea cobailor împotriva creșterilor tensiunii arteriale induse de sare.
„Acesta este un studiu important care ar putea avea valoare în abordarea unei epidemii de sare, care contribuie la o creștere uluitoare a bolilor cardiovasculare și accidentului vascular cerebral la nivel global", a spus dr. Stephen Juraschek, specialist în medicină internă la Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston, spitalul didactic al Harvard Medical School.
3. Îmbunătățește sănătatea digestivă
Sfecla roșie este una dintre cele mai bogate surse de glutamină, un aminoacid esențial pentru sănătatea și întreținerea intestinului nostru (link direct sursa informației). De asemenea, sunt bogate în fibre, care, precum și susținerea funcției intestinale, ajută la susținerea mediului intestinului și a bacteriilor benefice care locuiesc acolo.
4. Efect antiinflamator și antioxidant
Sfecla roșie a fost clasificată drept una dintre cele mai puternice 10 legume antioxidante din lume. Compusul său betalaină, responsabili de culoarea roșie a rădăcinii, s-au dovedit a avea capacități ridicate de antioxidant și antiinflamator (link direct studiu). Acest lucru înseamnă că ajută la protejarea celulelor de daunele provocate de radicalii liberi și pot fi utile în lupta împotriva afecțiunilor legate de vârstă, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...