13 mituri despre slăbit, făcute praf de un chirurg

Dietă
13 sfaturi intens vehiculate despre slăbit au fost comentate de către dr. Mihail Pautov, medic chirurg. Iar unele dintre ele au fost desființate.

Dietele și sfaturile pentru slăbit sunt la mare modă acum, când obezitatea a devenit una din cele mai frecvente probleme ale lumii civilizate. Bolile care survin ca urmare a obezității și alimentației incorecte sunt grave și, deseori, mortale. De aici și până la nașterea unor mituri despre slăbit nu a mai fost decât un pas. De aceea, recomandabil este ca atunci când vrem să urmăm o dietă, atunci când ne luptăm cu kilogramele în plus, să încercăm să obținem un sfat de la profesioniști, de la medici sau nutriționiști.

Dr. Mihail Pautov a făcut public un articol în care a „spulberat” o serie de mituri despre slăbit. 

„Când vine vorba despre slăbit, există zeci de mituri, adevăruri pe jumătate studiate și rostite la repezeală ca sfat de expert. Aceste mituri nu doar că te pot devia de la adevăratul efort necesar pentru a slăbi, dar îți pot afecta sănătatea. Iată doar câteva dintre ele:

1. Mănâncă mai puțin, mișcă-te mai mult:

Poate cel mai enervant sfat pe care îl poți da unei persoane care se luptă cu kilogramele în plus este acesta: mănâncă mai puțin, fă mai mult sport!

Fix asta făceam și eu până de curand. Este atât de logic și matematic. Iei în greutate atunci când mănânci mai mult decât consumi prin exerciții fizice, deci tot ce trebuie să faci este să inversezi balanța, “leneșule pofticios!”. 

Dar să faci asta este ca și cum ai recomanda unui alcoolic să se lase de băut, sau unui deprimat să se mai înveselească puțin: “viața nu e chiar atât de nasoală, hai, mai zâmbește puțin!”

Chiar dacă lucrurile la suprafaâă par simple, în spatele lor funcționează mecanisme complexe care trebuie abordate cu atenție și pricepere. 

Luarea în greutate, obezitatea, metabolismul nutrienților, homeostazia energiei, hormonii circulanți ai apetitului și apetitul subiectiv țin toate de fiziologie, iar o simplă schimbare a comportamentului este deseori insuficientă pentru rezultate pe termen lung. Dacă ai probleme cu greutatea și nu poți să scapi de kilogramele în plus prin simpla ta voință, atunci este cazul să apelezi la un specialist care te va integra într-un program complex care le va lua pe toate în calcul: nutriție, sport, comportament, obieceiuri, psihologie, medicație de slăbit (cu efecte adverse) sau chiar și chirurgie ca ultim resort (chirurgie bariatrică).

2. Carbohidrații te îngrașă:

Există suficiente studii care să susțină dietele sărace în carbohidrați:

Chiar și așa, asta nu înseamnă că carbohidrații provoacă creșterea în greutate. Mâncăm carbohidrați de sute de mii de ani, însă epidemia de obezitate s-a născut prin preajma anilor 1980, odată cu mâncarea intens procesată.

Alimentele naturale, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale, sunt pline de carbohidrați sănătoși, zaharuri complexe, care nu îngrașă. Atenție mare, însă la zaharurile procesate. 

3. Grăsimile îngrașă:

1 gram de grăsime îți aduce aproximativ 9 kilocalorii, în timp ce un gram de carbohidrați (zaharuri) îți aduce doar 4. Acea grăsime însă are un proces de digestie și asimilare complet diferite; multiple studii au dovedit că dietele bazate pe mai multă grăsime (sănătoasă) și mai puțini carbohidrați s-au dovedit a fi cele mai eficiente în scăderea în greutate: 

Într-adevăr, o dietă bazată pe alimente nesănătoase, bogate în calorii și grăsimi te va îngrășa în mod sigur, acest macronutrient însă nu este singurul vinovat. 

De fapt, corpul tău are nevoie de grăsimi sănătoase pentru a funcționa corect.

4. Toate caloriile sunt la fel:

Da, toate caloriile, indiferent de proveniența lor, livrează același nivel de energie. 

Însă, pe lângă energia pe care o consumăm, sursele acestor calorii, adică nutrienții, joacă roluri diferite foarte importante în organism, esențiale în menținerea unei sănătăți și greutăți adecvate. 

Diferite alimente parcurg diferite procese metabolice, astfel acționând diferit asupra senzației de foame și a hormonilor care reglează greutatea corpului.

Spre exemplu, înlocuirea carbohidraților și a grăsimilor cu un regim proteic îți poate accelera metabolismul și scădea apetitul, în același timp optimizând homeostazia energiei.”

 

Materialul integral, AICI

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel