12 lucruri simple previn apariția cancerului

Joggingul usor sau orice alt tip de exercițiu fizic făcut zilnic, reduc riscul de a face cancer. Foto: Pixabay
Studiile medicale arată că unele lucruri simple și sănătoase previn aparția cancerului. Iată care:

Obiceiuri sănătoase anti-cancer

1) Renunță la fumat: Fiecare fum tras în piept, cum spun fumătorii, vă duce în plămâni circa 250 de substanțe chimice nocive. Aproape 70 dintre ele provoacă sigur cancer. Și e vorba de mai mult decât cancer pulmonar. Țigările și fumatul sunt legate de alte 12 tipuri de cancer, inclusiv cel de stomac, vezica urinară, rinichi, gură și gât. 

2) Alimente anticancerigene: Fructele și legumele conțin numeroase substanțe anti-cancer, fiind bogate în nutrienți și fibre, și având un conținut scăzut de grăsimi. Cele mai bune sunt: broccoli, varză de Bruxelles, varza albă sau roșie, kale, castravetele sau alte legume crucifere. Sau mâncați fructe de pădure colorate intens. Studiile arată că toate acestea conțin substanțe chimice care luptă împotriva cancerului care împiedică deteriorarea celulelor.

3) Slăbiți câteva kilograme: Greutatea suplimentară, mai ales cea depusă în jurul taliei, vă poate crește riscul de a face cancer, în special la nivelul sânului, colonului, uterului, pancreasului, esofagului și al vezicii biliare. Cercetătorii spun că un motiv poate fi acela că celulele grase eliberează substanțe care încurajează creșterea celulelor canceroase. 

4) Reduceți alcoolul: Reduceți numărul de băuturi pe zi și riscul de a evita cancerul vor crește. Alcoolul este legat de cancerele de gură, sân, ficat, esofag și altele. Femeile ar trebui să se rezume la maximum o băutură pe zi, bărbați până la două.

5) Renunțați la alimentele procesate:  Carnea procesată, arată studiile, cum ar fi crenvurștii, salamurile, micii și cârnații, conțin au substanțe chimice numite nitriți și nitrați care pot fi legate de cancer. Și cercetările sugerează că prea multă carne roșie, cum ar fi friptura și burgerii, ar putea reprezenta un risc pe termen lung pentru cancerul colorectal. Alegeți alternativa mai sigură cum ar fi piept de pui sau pește.

6) Renunțați la sedentarism: Petreceți prea mult timp stând pe scaun sau pe canapea? Exercițiile fizice ajută contra obezității și scad nivelul hormonilor ca estrogenul și insulina, care au fost legați de cancer. V-ar trebui 30 de minute de exerciții aerobice - genul care vă face inima să pompeze - în majoritatea zilelor săptămânii.

7) Folosiți protecție solară: Bronzatul la soare vă poate da o culoare frumoasă a pielii, dar razele UV provoacă leziuni ale pielii care pot duce la apariția cancerului. Pentru că vă puteți arde în doar 15 minute, aplicați pe piele creme de protecție solară înainte de a ieși afară din casă. Alegeți un produs cu spectru larg SPF, de +30 sau mai mare. Reaplicați oricând transpirați sau înotați. Iar când ieșiți la soare, purtați o pălărie cu bor mare și ochelari de soare protectori. 

8) Lumina albastră: Și dacă tot vorbim de lumină, noaptea când dormiți stingeți toate becurile din jurul dvs. Lumina artificială aprinsă noaptea favorizează răspândirea unui tip de cancer. 

9) Protejați-vă:  Unele dintre infecțiile transmise în timpul actului sexual neprotejat măresc și riscul de a face cancer. Aproximativ 70% din cazurile de cancer de col uterin încep cu tipurile 16 și 18 de papilomavirus uman (HPV). Unele tipuri de hepatită pot provoca cancer la ficat. Pentru a fi în siguranță, folosiți prezervativul de fiecare dată când faceți sex.

10) Vaccinați-vă: Vaccinul împotriva hepatitei B elimină virusul care determină apariția cancerului la ficat. Iar acesta face parte din programul de vaccinare pentru copii. Vaccinul contra HPV previne cancerele de col uterin, de vulvă, vagin și anus. Ba chiar este legat și de cancerul la corzile vocale. Vaccinarea se face la vârste cuprinde între 9 și 26 de ani, dar există un vaccin HPV care se poate face până la 45 de ani. 

11) Istoricul familial: Ați moștenit genetic de la părinți și riscul de a avea unele boli, printre care se poate număra și cancerul. Unele gene pe care părinții le transmit copiilor lor au defecte. Ele nu repară ADN-ul deteriorat așa cum ar trebui, ceea ce permite celulelor să de replice greșit și să devină cancer. Aflați istoricul medical al familiei și întrebați medicul dacă un test genetic ar fi o idee bună pentru dvs.

12) ANALIZE UTILE: Testele de tip screening descoperă cancerul devreme - câteodată chiar înainte de a se declanșa. O colonoscopie, spre exemplu, identifică adesea polipi în colon și rect înainte ca aceștia să devină cancer. Sunt și teste de sânge care vă ajută. Testul Papanicolau localizează celule precanceroase și canceroase în colul uterin al femeii. Mamografia și tomografia computerizată cu doze mici (LDCT) caută și pot identifica timpuriu cancerul de sân și/sau de plămâni. Adresați-vă medicului dumneavoastră ca să aflați când și cum se fac aceste analize, teste, investigații și cât de des aveți nevoie de ele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel