11 motive pentru care ai degetele și mâinile umflate

Degetele se pot umfla din mai multge motive. Foto: Sharon McCutcheon / Unsplash
Să ai degetele sau mâinile umflate de obicei e ceva inofensiv, dar uneori acesta este un simptom care poate semnala anumite boli. Iată care: 

Aveți dureri de artrită, iar inflamația articulațiilor face ca degetele să se umfle și să semene cu niște cârnați. Sau poate ați mâncat ceva prea sărat, iar acum verigheta sau inelul sunt blocate pe deget. E posibil să fie doar o reacție temporară.

Degetele se umflă din multe motive și multe dintre ele sunt inofensive. Dar, uneori, umflăturile, cunoscute medical sub numele de dactilită, indică stări de sănătate mai grave, adică boli. Iată câteva dintre cauzele frecvente ale degetelor umflate și când trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră:

1. Afară este foarte cald

Căldura face ca vasele de sânge să se extindă, ceea ce permite ca mai multă căldură fie eliminată prin piele, astfel încât organisul să se răcorească. Pe măsură ce vasele se dilată, o parte din lichidul din ele se poate scurge în țesuturile moi și poate provoca umflături. Dar acest tip de umflare tinde să dispară pe măsură ce vă folosiți mâinile și vă continuați activitatea obișnuită. Dar, dacă observați umflături numai în mâini și degete (și nu în picioare), însoțite de durere sau de o aderență slabă, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră.

2. Mănâncați prea multă sare

Corpului tău îi place să păstreze un echilibru înte sare-apă, iar atunci când mănânci prea sărat compensezi prin retenția de multă apă, așa apărând umflăturile. De obicei, umflarea ușoară provocată de alimentele sărate dispare de la sine în decurs de o zi, dar poate dura mai mult, în funcție de cât de multă sare este în sistem. Dacă reduceți sarea și umflarea persistă, consultați-vă medicul.

3. Aveți osteoartrită sau poliartrită reumatoidă

Dacă articulațiile degetelor sunt umflate (să zicem că nu puteți trece inelele peste articulații), ar putea fi de vină osteoartrita, mai ales dacă degetele umflate apar dimineața. Această formă de artrită legată de vârstă este cauzată de uzura țesuturilor amortizante la capătul articulațiilor. Osteoartrita este adesea, dar nu întotdeauna, însoțită de durere și rigiditate.

Pe de altă parte, artrita reumatoidă (RA), o boală autoimună care atacă mucoasa articulațiilor, poate provoca, de asemenea, umflături. Spre deosebire de osteoartrita, RA nu este legată de vârstă și se poate să apară la orice vârstă. Umflarea la persoanele cu RA apare adesea la încheieturi și articulații ale degetelor.

4. O infecție sau o vătămare ar putea fi de vină

Infecțiile din degete determină umflarea lor (în special în jurul vârfului sau unghiei) cu puroi. Infecțiile se pot forma în diferite moduri, dar spălarea vaselor fără mănuși, manichiură prost făcută, unghii încarnate, unghii rupte până și mușcarea unghiilor pot transfera bacterii în degete și pot duce la umflături, roșeață și durere palpitantă. Traumele și leziunile minore, cum ar fi tăieturile, rănile prin înțepare și așchii, pot avea, de asemenea, efecte similare.

Când sunt descoperite din timp, infecțiile pot fi tratate ușor, dar dacă aveți dureri grave, aveți probleme cu utilizarea degetului sau observați puroi care curge, consultați-vă medicul.

5. Efect secundar al antrenamentelor

În timpul exercițiului, degetele și mâinile s-ar putea să se umfle, deoarece vasele de sânge din corpul dvs. răspund la cererea crescută de energie și oxigenare a mușchilor. 

6 Efect secundar al unor medicamente

Anumite medicamente pot provoca, de asemenea, umflarea degetelor și a mâinilor, precum medicamentele: pentru hipertensiune arterială, pentru durere, pentru diabet, steroizii și pastilele contraceptive.

7. Sindromul tunelului carpian

Când nervul care trece de la antebraț până la palma mâinii este presat sau atins la încheietura mâinii, atunci se dezvoltă sindromul tunelului carpian, o afecțiune la care femeile sunt de trei ori mai susceptibile decât bărbații. Deși există de obicei diverse cauze, traume repetate sau leziuni la încheietura mâinii, stresul la locul de muncă, tiroida subactivă și artrita reumatoidă pot fi toate declanșatoare. Sindromul tunelului carpian poate duce la umflarea degetelor și este de obicei însoțit de durere, arsură, furnicături sau amorțeală la nivelul mâinilor sau al brațelor - simptome care se dezvoltă adesea lent, în timp. 

8. Sarcina 

Unele umflături sunt tipice pentru mamele însărcinate. Dar umflarea mâinilor și a feței - mai ales dacă apăsarea degetului mare pe piele lasă o adâncitură vizibilă - poate fi un semnal de alarmă pentru preeclampsie, o complicație caracterizată prin hipertensiune arterială.

Dacă preeclampsia nu este tratată, aceasta poate duce la deteriorarea organelor, inclusiv la ficat și rinichi. Simptomele preeclampsiei includ vedere neclară, proteine  în urină, dureri de cap, greață și vărsături. Riscul de preeclampsie este cel mai mare la femeile gravide cu vârsta peste 40 de ani sau la cele care au primul lor copil. Este, de asemenea, obișnuit la femeile care au gemeni sau tripleți și la cele obeze.

9. Boala Raynaud

Boala Raynaud este o afecțiune rară caracterizată prin îngustarea arterelor, care limitează circulația sângelui. Cauzele nu sunt complet înțelese, dar temperaturile reci, stresul, leziunile la nivelul mâinilor, leziunile țesuturilor și chiar anumite medicamente (cum ar fi cele pentru hipertensiunea arterială sau pentru migrenă) pot fi toate declanșatoare. Condiția este mai probabil să apară la femei decât la bărbați.

Umflarea - alături de amorțeală, înțepături, durere sau modificări de culoare ale pielii - apare cel mai frecvent la nivelul degetelor de la mâini și de la picioare atunci când circulația revine. Când apare un „atac”, degetele pot abe o culoare albicioasă, dar pot fi afectate și alte părți ale corpului, cum ar fi nasul, buzele sau urechile.

10. Probleme cu rinichii

Dacă rinichii nu reușesc să îndepărteze excesul de lichide - cunoscut și sub numele de edem - corpul dumneavoastră îl va reține, ceea ce ar putea duce la umflarea mâinilor. Edemul poate afecta orice parte a corpului, dar umflarea apare mai ales la nivelul mâinilor, picioarelor și gleznelor. De asemenea, e bine de știut că hipertensiunea și diabetul sunt afecțiuni care pot provoca aceste probleme renale, arată experții de la prevention.com.

11. Blocaj al sistemului limfatic

Limfedemul este o boală rară care duce la umflarea membrelor și care apare atunci când lichidul limfatic (care transportă deșeuri, bacterii și viruși din corp) nu funcționează în mod adecvat. Degetele de la mâini și degetele de la picioare se pot umfla și, de obicei, brațele și picioarele se vor umfla și ele. De asemenea, pielea veți simți că aproape plesnește sau e mai groasă decât de obicei, potrivit unui raport al Institutului Național al Cancerului. Limfedemul a fost asociat cu intervenții chirurgicale sau cu tratamente împotriva cancerului de sân prin radiații. În cazuri rare, limfedemul poate fi, de asemenea, cauzat de o creștere anormală lângă un ganglion limfatic sau un vas, care poate duce la blocarea fluidelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel