Acest tratament învinge cancerul și...
Alcoolul poate provoca atât efecte pe termen scurt, cum ar fi scăderea inhibițiilor, cât și efecte pe termen lung, inclusiv o slăbire a sistemului imunitar.
Nu vei simți neapărat imediat impactul alcoolului asupra organismului tău, dar acesta începe din momentul în care luați prima înghițitură.
Dacă bei, probabil că ai avut o oarecare experiență cu efectele alcoolului, de la senzația caldă care se instalează rapid până la durerea de cap mai puțin plăcută provocată de vin sau mahmureala care apare a doua zi dimineața. Deoarece aceste efecte nu durează mult, s-ar putea să nu îți faci prea multe griji în legătură cu ele, mai ales dacă nu bei des.
Mulți oameni presupun că berea sau paharul ocazional de vin la mese sau la ocazii speciale nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Dar consumul oricărei cantități de alcool poate duce, potențial, la consecințe nedorite asupra sănătății.
Persoanele care consumă alcool în exces sau beau mult pot observa mai repede mai multe efecte asupra sănătății, dar alcoolul prezintă unele riscuri și pentru persoanele care beau cu moderație, conform Healthline.
Orientările actuale ale Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) definesc consumul moderat de alcool ca fiind:
- 1 sau mai puține băuturi în fiecare zi pentru femei
- 2 sau mai puține băuturi în fiecare zi pentru bărbați
Orientările anterioare privind consumul de alcool sugerează, în general, că o băutură zilnică prezintă un risc redus de efecte negative asupra sănătății - și ar putea chiar oferi câteva beneficii pentru sănătate.
Dar cercetări mai recente sugerează că nu există cu adevărat o cantitate "sigură" de alcool, deoarece chiar și consumul moderat de alcool poate avea un impact negativ asupra sănătății creierului.
Consumul de alcool poate începe să afecteze în timp bunăstarea fizică și psihică a oricărei persoane. Aceste efecte pot fi mai grave și mai vizibile dacă beți în mod regulat și aveți tendința de a bea mai mult de 1 sau 2 pahare atunci când beți.
Efectele temporare pe care le puteți observa în timp ce consumați alcool (sau la scurt timp după) pot include:
- Senzație de relaxare sau somnolență
- Un sentiment de euforie sau amețeală
- Schimbări în starea de spirit
- Scăderea inhibițiilor
- Diaree
- Dureri de cap
- Modificări ale auzului, vederii și percepției
- Comportament impulsiv
- Vorbire încetinită sau cu dificultăți de vorbire
- Greață și vărsături
- Pierderea coordonării
- Probleme de concentrare sau de luare a deciziilor
- Pierderea conștiinței sau goluri în memorie
Vezi și: 9 beneficii ale vitaminei B6. Reduce riscul de Alzheimer și tratează anemia
Unele dintre aceste efecte, cum ar fi o stare de spirit relaxată sau scăderea inhibițiilor, ar putea apărea rapid după un singur pahar. Altele, cum ar fi pierderea cunoștinței sau vorbirea încețoșată, pot apărea după câteva pahare.
Efectele legate de deshidratare, cum ar fi greața, durerile de cap și amețelile, ar putea să nu apară decât după câteva ore și pot depinde, de asemenea, de ceea ce beți, de cantitatea de băutură și dacă beți și apă.
Aceste efecte ar putea să nu dureze foarte mult timp, dar asta nu le face nesemnificative. Impulsivitatea, pierderea coordonării și schimbările de dispoziție vă pot afecta judecata și comportamentul și pot contribui la efecte de mai mare amploare, inclusiv accidente, răniri și decizii pe care le veți regreta mai târziu.
Consumul de alcool poate duce, de asemenea, la preocupări de durată, care se extind dincolo de starea de spirit și de sănătate.
Unele efecte pe termen lung ale consumului frecvent de alcool pot include:
- Modificări persistente ale dispoziției, inclusiv anxietate și iritabilitate
- Insomnie și alte probleme legate de somn
- Un sistem imunitar slăbit, ceea ce înseamnă că v-ați putea îmbolnăvi mai des
- Dificultăți de concentrare asupra sarcinilor
- Modificări ale apetitului și ale greutății
- Probleme cu memoria și concentrarea
- Modificări ale libidoului și ale funcției sexuale
- Tensiune și conflicte sporite în relațiile romantice și de familie
Iată o detaliere a efectelor alcoolului asupra organelor interne și a proceselor corporale.
Consumul excesiv de alcool în timp poate provoca inflamarea pancreasului, ducând la pancreatită. Pancreatita poate activa eliberarea de enzime digestive pancreatice și poate provoca dureri abdominale.
Pancreatita poate deveni o afecțiune pe termen lung și poate provoca complicații grave.
Ficatul tău ajută la descompunerea și eliminarea toxinelor și a substanțelor nocive (inclusiv a alcoolului) din organism.
Consumul de alcool pe termen lung interferează cu acest proces. De asemenea, vă crește riscul de boală hepatică legată de alcool și de inflamație hepatică cronică:
Boala hepatică legată de alcool este o afecțiune care poate pune viața în pericol și care duce la acumularea de toxine și deșeuri în corpul tău.Inflamația cronică a ficatului poate provoca cicatrici sau ciroză. Atunci când se formează țesut cicatricial, acesta vă poate afecta ficatul în mod permanent.
Pancreasul ajută la reglarea modului în care organismul tău folosește insulina și răspunde la glucoză. Dacă pancreasul și ficatul nu funcționează corect din cauza pancreatitei sau a unei boli de ficat, ați putea avea un nivel scăzut de zahăr în sânge sau hipoglicemie.
Un pancreas deteriorat poate, de asemenea, să împiedice organismul tău să producă suficientă insulină pentru a utiliza zahărul. Acest lucru poate duce la hiperglicemie, sau prea mult zahăr în sânge.
Dacă organismul tău nu poate gestiona și echilibra nivelul de zahăr din sânge, poți avea complicații și efecte secundare mai mari legate de diabet.
Experții recomandă evitarea cantităților excesive de alcool dacă aveți diabet sau hipoglicemie.
Un mod major de a recunoaște impactul alcoolului asupra organismului tău? Înțelegând cum vă afectează sistemul nervos central.
Vorbirea încețoșată, un semn cheie al intoxicației, apare deoarece alcoolul reduce comunicarea dintre creierul și corpul tău. Acest lucru face ca vorbirea și coordonarea - gândiți-vă la timpul de reacție și echilibru - să fie mai dificile. Acesta este un motiv important pentru care nu ar trebui să conduceți niciodată după ce ați băut.
În timp, alcoolul poate provoca deteriorarea sistemului nervos central. S-ar putea să observați amorțeală și furnicături în picioare și mâini.
Consumul de alcool vă poate afecta, de asemenea, capacitatea de a:
- A crea amintiri pe termen lung
- A gândi clar
- A face alegeri raționale
- Să vă reglați emoțiile
În timp, consumul de alcool vă poate afecta și lobul frontal, partea creierului responsabilă de funcțiile executive, cum ar fi raționamentul abstract, luarea deciziilor, comportamentul social și performanța.
Băutura excesivă cronică poate provoca, de asemenea, leziuni permanente ale creierului, inclusiv sindromul Wernicke-Korsakoff, o tulburare cerebrală care afectează memoria.
Legătura dintre consumul de alcool și sistemul dumneavoastră digestiv ar putea să nu pară imediat clară. Efectele secundare apar adesea doar după ce s-au produs daunele. Continuarea consumului de alcool poate înrăutăți aceste simptome.
Băutura poate deteriora țesuturile din tractul digestiv, împiedicând intestinele să digere alimentele și să absoarbă nutrienții și vitaminele în mod corespunzător. În timp, această deteriorare poate provoca malnutriție.
Consumul excesiv de alcool poate duce, de asemenea, la:
- Balonare
- Senzație de plenitudine în abdomen
- Diaree sau scaune dureroase
- Ulcere sau hemoroizi (din cauza deshidratării și constipației)
Ulcerele pot provoca hemoragii interne periculoase, care uneori pot fi fatale în lipsa unui diagnostic și a unui tratament prompt.
Consumul cronic de alcool vă poate afecta inima și plămânii, crescând riscul de a dezvolta probleme de sănătate legate de inimă.
Complicațiile sistemului circulator includ:
- Tensiune arterială ridicată
- Bătăi neregulate ale inimii
- Atac de cord
- Boală de inimă
- Insuficiență cardiacă
- Dificultăți în pomparea sângelui în organism
- Accident vascular cerebral
Dificultatea de a absorbi vitaminele și mineralele din alimente poate provoca oboseală și anemie, o afecțiune în care aveți un număr scăzut de globule roșii.
Consumul de alcool pe termen lung poate afecta densitatea osoasă, ducând la oase mai subțiri și crescând riscul de fracturi în caz de cădere. Oasele slăbite se pot, de asemenea, vindeca mai lent.
Consumul de alcool poate duce, de asemenea, la slăbiciune musculară, crampe și, în cele din urmă, atrofie.
Băutura în exces reduce sistemul imunitar natural al organismului tău. Un sistem imunitar slăbit are mai greu să vă protejeze de germeni și viruși.
De asemenea, persoanele care beau mult alcool pe o perioadă lungă de timp sunt mai predispuse să dezvolte pneumonie sau tuberculoză decât populația generală. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) leagă aproximativ 8,1 % din toate cazurile de tuberculoză din lume de consumul de alcool.
Consumul frecvent de alcool vă poate crește riscul de a dezvolta cancer la gură, gât, sân, esofag, colon sau ficat. Consumul de alcool și consumul de tutun împreună pot crește și mai mult riscul de a dezvolta cancer la gură sau la gât.
Nicio cantitate de alcool nu este considerată sigură pentru persoanele însărcinate.
Asta pentru că consumul de alcool în timpul sarcinii nu afectează doar sănătatea ta. Poate duce la avort spontan, naștere de copii morți sau naștere prematură.
Copiii expuși la alcool în uter pot prezenta o serie de complicații după naștere, inclusiv:
- Dificultăți de învățare
- Probleme de sănătate pe termen lung
- Probleme emoționale sporite
- Probleme de dezvoltare
Consumul de alcool pe termen lung poate duce la modificări la nivelul creierului care pot afecta:
- Memoria și concentrarea
- Controlul impulsurilor
- Emoțiile, dispoziția și personalitatea
Consumul regulat de alcool poate afecta, de asemenea, sănătatea mintală și bunăstarea generală, în parte pentru că alcoolul poate agrava simptomele anumitor afecțiuni psihice, inclusiv anxietatea, depresia și tulburarea bipolară.
De asemenea, este posibil să observați sentimente de anxietate cu o mahmureală.
Consumul de alcool poate influența simptomele de sănătate mintală care seamănă foarte mult cu cele ale altor afecțiuni de sănătate mintală.
Cea mai recentă ediție a Manualului de diagnosticare și statistică a tulburărilor mintale (DSM-5), pe care profesioniștii din domeniul sănătății mintale îl folosesc pentru a diagnostica condițiile de sănătate mintală, include criterii de diagnostic pentru:
- Tulburare bipolară indusă de alcool
- Tulburare psihotică indusă de alcool
- Tulburare de somn indusă de alcool
- Tulburare depresivă indusă de alcool
- Tulburare de anxietate indusă de alcool
În cazul acestor afecțiuni, veți observa simptomele doar în timpul intoxicației cu alcool sau al sevrajului. Aceste simptome se ameliorează de obicei rapid atunci când se oprește consumul de alcool.
Unele persoane care beau dezvoltă în cele din urmă o toleranță la alcool. Ca urmare, în cele din urmă trebuie să bea mai mult pentru a observa aceleași efecte pe care le aveau odată.
Consumul de alcool în mod regulat poate duce, de asemenea, la dependență, ceea ce înseamnă că organismul și creierul tău s-au obișnuit cu efectele alcoolului.
Când încetați să beți, este posibil să observați o serie de simptome fizice, emoționale sau mentale care se ameliorează imediat ce beți un pahar.
Atât toleranța, cât și dependența pot apărea ca simptome ale tulburării de consum de alcool, o afecțiune de sănătate mintală denumită anterior alcoolism, care apare atunci când organismul tău devine dependent de alcool. Această afecțiune poate fi ușoară, moderată sau severă, în funcție de numărul de simptome pe care le aveți.
Simptomele cheie pot include:
- Pofta de alcool
- Sevraj
- Consumul de alcool mai mult în timp
- Continuarea consumului de alcool, chiar și atunci când acesta are un impact negativ asupra sănătății sau a vieții de zi cu zi
- Petrecerea unei perioade mari de timp în activități legate de consumul de alcool
- Dificultatea de a vă opri după un singur pahar
- Incapacitatea de a vă opri din băutură atunci când încercați
Sevrajul de alcool poate fi dificil și, în unele cazuri, poate pune viața în pericol. În funcție de cât de des beți și cât de mult beți, este posibil să aveți nevoie de sprijinul unui profesionist din domeniul sănătății dacă doriți să vă opriți din băutură.
Este întotdeauna cel mai bine să te consulți cu medicul tău înainte de a renunța la alcool.
Simptomele sevrajului de alcool includ:
- Anxietate
- Tensiune arterială ridicată
- Bătăi neregulate ale inimii
- Nervozitate
- Greață
- Tremurături
- Transpirație abundentă
În cazurile severe de sevraj pot apărea convulsii, halucinații și delir.
Detoxifierea medicală vă poate ajuta să vă opriți din băutură în siguranță. Medicul tău îți poate recomanda un tratament la o clinică sau la domiciliu, în funcție de riscul tău de simptome de sevraj.
Nu există un mod complet sigur de a consuma alcool, dar dacă alegeți să beți, aceste sfaturi vă pot ajuta să reduceți unele riscuri:
- Asigură-te că mănânci. Evită să bei pe stomacul gol pentru a evita să te intoxici prea repede.
- Bea multă apă. Pentru fiecare băutură standard pe care o consumi, încercă să bei un pahar de apă.
- Nu consuma prea repede. Bea încet pentru a da organismului suficient timp să proceseze alcoolul. Ficatul tău poate procesa aproximativ 30 de ml de alcool la fiecare oră.
- Nu amesteca băuturile cu alte substanțe. Amestecarea cofeinei cu alcool poate ascunde efectele depresive ale alcoolului, făcându-te să bei mai mult decât ai face-o altfel. Consumul de cafea pentru a te "dezmetici" te poate face să te simți mai treaz, dar te poate face și mai înclinat să faceți greșeala de a încerca să conduci sub influența alcoolului. Combinarea alcoolului cu alte droguri poate avea, de asemenea, efecte adverse.
- Nu te aseza pe scaunul soferului. Nu condu niciodată în stare de ebrietate. Chiar dacă simți că te-ai dezmeticit, este posibil să ai încă alcool în organism care îți poate afecta timpul de reacție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest tratament învinge cancerul și...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Acestea sunt cele mai importante...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...