10 Boli grave care se pot ascunde în spatele unei banale dureri de burtă

Boli intestinale
Pe toți poate să ne doară din când în când burta, fie pentru că am mâncat prea mult sau prea repede, fie pentru că alimentele pe  care le-am consumat ne produc în exces gaze sau pentru că ne-am intoxicat cu ceva sau avem vreo intoleranță alimentară. Dar în spatele unei dureri de burtă, mai ales dacă ea persistă sau apare periodic, se pot ascunde și boli grave. Iată câteva dintre ele: 

În anumite cazuri, în funcție de simptomele pe care le ai, în spatele unei dureri de burtă se pot ascunde mai multe boli grave. Iată câteva dintre ele: 

1) Gastrita

Lichidul care te ajută să digerezi alimentele conține mult acid, iar uneori, aceste sucuri digestive trec prin bariera protectoare din stomac și îi irită mucoasa – aceasta este gastrita. Boala poate fi provocată de bacterii, de utilizarea regulată a analgezicelor precum ibuprofenul, de consumul a prea mult alcool sau de stres. Poate însă provoca sângerare sau ulcere gastrice, așa că nu trebuie ignorată

Citește și: Legătura dintre gastrită și Helicobacter Pylori, bacteria care a infectat peste 50% din populația lumii. Simptome și tratament

2) Diverticulita

În mucoasa sistemului digestiv se pot forma mici pungi, de obicei în partea inferioară a intestinului gros. Sunt destul de comune și de obicei nu provoacă probleme. Dar dacă aceste dilatații se inflamează sau se infectează, pot provoca dureri abdominale severe, greață și modificări ale mișcărilor intestinale. 

Citește și: Diverticulita, opt simptome la care ar trebui să fii atent

3) Ulcerul peptic

Ulcerele peptice sunt niște răni deschise pe mucoasa stomacului sau partea superioară a intestinului subțire. În cele mai multe cazuri, ele sunt provocate de bacterii, dar pot fi cauzate și de utilizarea pe termen lung a aspirinei, a ibuprofenului și a altor analgezice. Apar mai d es la fumători și la persoanele care consumă alcool. 

4) Virusul la stomac

I se mai spune și gripa stomacului, dar de fapt este o infecție virală care se produce în intestine. Simptomele acestei infecții sunt: diaree apoasă, crampe sau greață și vomă. Poate fi produsă se alimente contaminate sau te poți contamina de la cineva, și de obicei dispare de la sine. Dar în nele cazuri poate provoca sindromul hemolitic uremic, așa că mergeți la doctor dacă aveți febră, vărsături, vă deshidratați sau vedeți sânge în vărsături sau în scaun.

5) Sindromul colonului iritabil

Este o boală comună vă afectează intestinul gros - colonul. Dă simptome precum: crampe, balonare și mucus în scaun, diaree și constipație. Alimentele, stresul, dereglarea hormonală sau infecțiile pot juca un rol în provocarea acestei boli. 

6) Boală inflamatorie pelvină

Se produce la femei și este o inflamație a organelor de reproducere, adesea în urma unei boli cu transmitere sexuală, cum ar fi clamidia sau gonoreea. Poate da simptome precum: febră, scurgeri neobișnuite și dureri sau sângerări atunci când faceți sex. Poate să vă afecteze major sistemul reproductiv, ducând chiar la  infertilitate dacă nu e tratată. 

7) Hernia peretelui abdominal

O hernie apare atunci când o parte a intestinului rupe peretele abdominal și iese prin el. Bucata de intetsin herniată se poate răsuci și se poate întrerupe alimentarea cu sânge a zonei respective, ceea ce provoca dureri severe în burtă și, dacă nu e tratată imediat, necroza porțiunii de intestin. Este considerată o urgență chirurgicală și operația este singura modalitate de tratament.

„O hernie adevărată apare în puncte slabe preexistente: la buric – hernia ombilicală, deasupra lui – hernia epigastrică, în porţiunea inferioară a abdomenului – hernia inghinală sau cea femurală. Când hernia apare în urma unor rupturi musculare sau după intervenţii chirurgicale, se cheamă eventraţie sau hernie posttraumatică / postincizională”, arată dr. Teodor Buliga. 

8) Pancreatita

Se produce când pancreasul (care este un orga mixt: endocrin și exocrin) se inflamează. Principalele două motive sunt calculii biliari și consumul excesiv de alcool.De regulă durerea de burtă apare, în acest caz, după în partea superioară și se agravează după ce mâncați. Poate da și alte simptome: greață, și vomă, spre exemplu. Cazurile severe pot fi periculoase. Pancreatita poate fi provocată, în cazuri rare, și de medicamente, hipertrigliceridemie, diabet, traumatisme la nivel abdominal, infecțiile bacteriene sau virale, tumori, hipercalcemie sau fibroză chistică – o boală ereditară cu manifestări digestive și pulmonare.

9) Boala inflamatorie intestinală

Boala inflamatorie intestinală, prescurtat BII, are două forme principale: colita ulcerativă și boala Crohn. În ambele condiții, sistemul imunitar pare reacționează exagerat și inflamează tractul intestinal ca și cum ar fi atacat, deși nu mai există cauza care a produs inflamația. Deși BII nu afectează stomacul în mod direct, durerile de burtă și greața sunt simptome comune. Alte simptome pot fi: diareea, durerile articulare, febra, erupțiile cutanate. Colita ulcerativă dă frecvent diaree și rectoragie (prezența sângelui în scaun), în timp ce Boala Crohn dă diaree, durere abdominală, scădere ponderala, sindrom de malabsorbție și rectoragie. Bolile inflamatorii intestinale sunt incurabile. Apar la orice vârstă, însă sunt mai frecvente la tineri în jurul vârstei de 15-35 de ani și la vârstnici, la 55-65 ani.

Citește și: Boala Crohn: care sunt cauzele și simptomele acestei patologii incurabile. Alimente permise

 

Pot da complicații severe: stenoze, fistule intestinale, abcese, hemoragii digestive care pot duce la anemii severe, perforație intestinală, displazie sau cancer colonic, megacolon toxic (colita acută toxică cu dilatarea colonului cu o evoluție extrem de severă), afecțiuni extraintestinale cutanate, oculare, articulare, bilio-pancreatice, hematologice, hidroelectrolitice etc.

10) Apendicita

Apendicele este un organ în formă de deget care se găsește la începutul colonului în partea dreaptă jos a abdomenului. Rolul său nu este clar, dar atunci când apendicele se infectează și se inflamează trebuie scos rapid pentru că infecția sa poate răspândi bacterii în sânge, ducând la septicemie și deces. Infecția și inflamarea se produce de regulă din cauza obstrucției apendicelui, care poate fi determinată de materii fecale, paraziți intestinali sau resturi alimentare nedigerate. Durerea începe adesea de la buric și se extinde în jos și în dreapta. Inflamarea apendicelui este una dintre cele mai frecvente cauze de durere abdominală acută, care se poate produce atât la copii, cât și la adulți, deși e mai frecventă la persoanele între 10 și 30 de ani. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel