Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
DCNewsTV.ro -  Live  |  Video  |  Înregistrări
Zona zoster, simptome şi diagnostic. Ce trebuie să știi
15 sep 2019 / 16:52
Una dintre cele mai utilizate modalităţi de a diagnostica zona zoster este depistarea simptomelor. Zosterul începe de obicei prin a provoca o durere foarte puternică, asemănătoare unei arsuri sau furnicături, care apare pe o parte a corpului.

Potrivit Mayo Clinic, zosterul este o infecție virală care provoacă o erupție dureroasă. Deși zona zoster poate apărea oriunde pe corp, cel mai adesea apare ca o singură fâșie de băşici fie în partea stângă, fie în partea dreaptă corpului.

Zosterul este cauzat de virusul varicelo-zoster - același virus care provoacă varicela. După ce ați avut varicela, virusul se află inactiv în țesutul nervos de lângă măduva spinării și creier. Ani mai târziu, virusul se poate reactiva sub formă de zona zoster.

Simptome

Zosterul începe de obicei prin a provoca o durere foarte puternică, asemănătoare unei arsuri sau furnicături, care apare pe o parte a corpului. După ce începe durerea, se dezvoltă o erupție pe părțile afectate ale corpului. Această erupție cutanată progresează apoi în băşici mai mici care apoi se rup și formează mici plăgi deschise (cunoscute și sub denumirea de ulcerații ale pielii) care se crustează. De obicei, crustele încep să cadă după două-trei săptămâni. În general, zona zoster nu provoacă nicio cicatrice. Aceste simptome, în special la pacienții care au avut deja varicelă, sunt de obicei suficiente pentru un diagnostic, notează Livingstrong

Analize de sânge

Un alt mod de testare pentru a detecta zona zoster poate fi realizarea unui test de sânge, care poate identifica nivelurile crescute de globule albe din sânge. Deoarece globulele albe din sânge sunt necesare pentru a combate reinfecția cu herpes zoster, acest lucru sugerează că durerea și erupțiile sunt cauzate de un anumit agent infecțios.
Dacă sunt observate creșterea globulelor albe din sânge, medicul vă poate testa sângele pentru anticorpi împotriva virusului herpes zoster. Anticorpii sunt proteine pe care organismul le produce din cauza infecțiilor și pot fi detectate prin teste de laborator. Nivelurile ridicate de anticorpi împotriva virusului herpes zoster sugerează că simptomele sunt cauzate de zona zoster, dar nu diagnostică definitiv cauza.

Mostră de țesut

Dacă există o incertitudine că simptomele ar fi cauzate de zona zoster, medicii pot preleva o mostră de țesut din băşici sau ulceraţii. Medicul va răzui zona leziunii pielii și va observa celulele la microscop. Celulele pielii care înfectate au un aspect modificat.


Ştiri Recomandate

Medicament retras de pe piață. Cauzează cancer
Dieta vegetariană scade considerabil riscul de AVC
Depresia: cum e percepută când oamenii cred că e biologică
Maștile de protecție
EXCLUSIV
Măști purtate incorect: avertismentul unui medic
Gura uscată, 10 remedii pentru combaterea simptomelor
Cafeaua, beneficii pentru siluetă. Câtă trebuie să bei
Cel mai sănătos ulei pentru gătit
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?