Ziua Mondială a Igienei Mâinilor, 5 mai. Cât de important e să ne SPĂLĂM și BOLILE pe care le prevenim

Ziua Mondială a Igienei Mâinilor - FOTO: Pexels @Sarah_Chai
Ziua Mondială a Igienei Mâinilor, 5 mai. Igiena mâinilor este esențială pentru menținerea sănătății.

Ziua Mondială a Igienei Mâinilor, 5 mai. Igiena mâinilor este campania mondială lansată de Organizația Mondială a Sănătății în anul 2009.

Campania SALVEAZĂ VIEȚI: IGIENA MÂINILOR este sărbătorită anual la 5 mai (Ziua mondială a igienei mâinilor) își propune să mențină promovarea, vizibilitatea și sustenabilitatea la nivel mondial a igienei mâinilor în îngrijirea sănătății și să „aducă oamenii împreună” în sprijinul îmbunătățirii igienei mâinilor în întreaga lume.

Igiena mâinilor reduce infecțiile

OMS își propune să intensifice acțiunile la punctul de îngrijire pentru a demonstra că igiena mâinilor este calea (metoda) pentru reducerea infecțiilor asociate îngrijirii medicale și siguranța pacienților. De asemenea, își propune să demonstreze angajamentul lumii față de acest domeniu prioritar al îngrijirii sănătății; încurajarea angajamentului și a acțiunii pentru a menține această mișcare globală.

Tema din acest an pentru Ziua Mondială a Igienei Mâinilor din 5 mai 2022 – UNIȚI PENTRU SIGURANȚĂ – IGIENA MÂINILOR, este axată pe crearea unui climat sau mediu de calitate și siguranță pentru îngrijirea sănătății care pune preț pe igiena mâinilor, prevenirea și controlul infecțiilor prin încurajarea oamenilor de a-și igieniza mâinile la momentele potrivite și cu produsele potrivite.

Implicare generală

Obiectivele urmărite de aceasta inițiativă anuală sunt recunoașterea necesității colaborării personalului medical cu pacienții pentru adoptarea unor deprinderi sanogene, informarea și conștientizarea atât a personalului medical, cât și a pacienților asupra necesității formării obiceiului de a ne igieniza mâinile și siguranța și calitatea serviciilor în unitățile de îngrijire medicală.

Dovezile științifice demonstrează în mod covârșitor că igiena adecvată a mâinilor este cea mai eficientă acțiune pentru a opri răspândirea infecției, în același timp integrată cu alte măsuri critice.

Igiena adecvată a mâinilor previne până la 50% din infecțiile evitabile dobândite în timpul furnizării asistenței medicale, inclusiv cele care afectează forța de muncă din domeniul sănătății.

Strategia multimodală a OMS de îmbunătățire a igienei mâinilor s-a dovedit a fi foarte eficientă, conducând la o îmbunătățire semnificativă a indicatorilor cheie de igiena mâinilor, o reducere a infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM) și a rezistenței antimicrobiene, ajutând în mod substanțial la stoparea focarelor.

Igiena adecvată a mâinilor reduce riscul de infectare cu SARS-CoV-2 – virusul care provoacă COVID-19 – în rândul lucrătorilor sanitari.

Investiție în sănătate

Investiția în igiena mâinilor aduce profituri uriașe. Implementarea politicilor de igienă a mâinilor poate genera beneficii economice, în medie de 16 ori mai mari decât costul implementării acestora.

La nivel global, 7 din 100 de pacienți (în țările dezvoltate) și 15 din 100 de pacienți (în țările în curs de dezvoltare) vor dobândi cel puțin o infecție asociata îngrijirii medicale în unitățile sanitare cu paturi.

Abordarea celor 5  momente pentru igiena mâinilor  definește momentele cheie în care profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să efectueze igiena mâinilor.

Această abordare recomandă lucrătorilor din domeniul sănătății să își igienizeze mâinile:

Grupuri țintă anunțate de Organizația Mondială a Sănătății

Sloganul campaniei din 2022 este "Uniţi-vă, discutaţi şi acţionaţi împreună pentru igiena mâinilor, pentru o îngrijire mai sigură, de înaltă calitate, peste tot". 

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat grupurile țintă și teme de acțiune aliniate cu sloganul. Sunt incluși profesioniștii din domeniul sănătății, infecționiști, managerii de unități, factorii politici, pacienții și familiile acestora, personalul vaccinator și întreaga populație.

”Formează-ți obiceiul de a-ți păstra mâinile curate – ne protejezi pe toți!

Se recomandă continuarea utilizării posterelor OMS “Cele 5 Momente pentru igiena mâinilor”, pentru a evidenţia momentele cheie în care furnizorii de servicii medicale trebuie să realizeze igiena mâinilor. Spitalele și alte unități sanitare sunt invitate să ia parte la această iniţiativă globală pentru a continua creşterea nivelului de conştientizare în privinţa importanţei igienei mâinilor, pentru a transfera acţiunile la nivelul îngrijirilor şi pentru a reduce riscul de IAAM”, notează OMS.

Totodată, scopul campaniei este de a demonstra că igiena mâinilor este soluţia pentru reducerea infecţiilor asociate îngrijirii medicale şi pentru siguranţa pacientului. Susţinerea eforturilor de îmbunătăţire a siguranţei pacienţilor necesită acţiuni dedicate şi inovaţii, ambele fiind acum mai importante decât oricând.

În urma apariției cazurilor de hepatită acută de origine necunoscută în rândul copiilor, Organizația Mondială a Sănătății recomandă părinților și îngrijitorilor să aplice aceleași măsuri preventive zilnice și anume spălarea frecventă pe mâini, mai ales după folosirea toaletei, spălarea pe mâini înainte de masă și după masă, bună igienă personală.

2. -imagine fara descriere- (igiena-mailor_02608000.jpg)

”Sute de milioane de oameni sunt afectate de infecții evitabile în asistența medicală. În fiecare an, 1 din 10 dintre acești oameni moare. Cu toate că spălarea mâinilor cu săpun este esențială în lupta împotriva bolilor infecțioase, inclusiv a COVID-19, la nivel global, aproximativ trei din zece persoane – adică 2,3 miliarde – nu dispun acasă de dotări care să le permită să se spele pe mâini cu apă și săpun. Situația este mai gravă în țările cel mai puțin dezvoltate, în care peste șase din zece persoane nu au acces la o igienă de bază a mâinilor. (UNICEF). Campania mondială "Save Lives: Clean Your Hands", lansată în 2009 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi marcată de atunci în fiecare an la 5 mai (Ziua mondială a igienei mâinilor), îşi propune să menţină promovarea globală, vizibilitatea şi permanentizarea igienei mâinilor în îngrijirea sănătăţii, dar şi să mobilizeze populaţia pentru îmbunătăţirea igienei mâinilor în întreaga lume. Tema din 2022 a Zilei mondiale pentru igiena mâinilor este "Unite for safety: clean your hands" / "Uniţi pentru siguranţă: curăţaţi-vă mâinile", fiind axată pe recunoaşterea faptului că putem contribui la climatul de siguranţă şi calitate al unei unităţi sanitare prin igiena mâinilor, dar şi a faptului că o cultură puternică a calităţii şi siguranţei va încuraja oamenii să-şi păstreze mâinile curate. Sloganul campaniei din 2022 este "Unite, talk and work together on hand hygiene for high quality safer care everywhere" / "Uniţi-vă, discutaţi şi acţionaţi împreună pentru igiena mâinilor, pentru o îngrijire mai sigură, de înaltă calitate, peste tot"”, arată RO VACCINARE.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel