Zborul cu avionul, necesitate a vieții moderne. Sfaturi pentru a rămâne sănătos

zborul cu avionul - FOTO: Freepik@DC Studio
Zborul cu avionul face parte din rutina de călătorie, mai ales atunci când ne deplasăm pe distanțe lungi. Dar cum să îți menții sănătatea în timpul zborului.

Zborul cu avionul a devenit o necesitate a vieții moderne de zi cu zi. Dar cât de des iei în considerare impactul zborului asupra sănătății tale? Te simți epuizat după un zbor? Află care sunt motivele și ce sfaturi oferă specialiștii pentru a călători sănătos, potrivit Flying and Travel.

Bea apă

Aerul din cabina aeronavei are o umiditate foarte scăzută, de până la 10% în comparație cu o umiditate normală de 40-60%. Aerul proaspăt la peste 10.000 de metri altitutdine este uscat și acesta este pompat în cabină de sistemul de aer (atașat la motoare).

O altă consecință a acestui sistem de aer este că aerul este uscat în continuare. Acest lucru înseamnă că aerul din cabină este foarte deshidratant și va face, de asemenea, ca pielea să se usuce. Prin urmare, este important să rămâneți hidratat consumând lichide.

Simptomele adesea descrise după zbor, de exemplu, ochii uscați, pielea întinsă, gura uscată etc. sunt din cauza atmosferei uscate de la bordul aeronavei. Aceste simptome pot fi exacerbate de consumul de cantități excesive de ceai, cafea și alcool, care determină organismul să producă mai multă urină.

Măsurile simple, cum ar fi aplicarea cremei hidratante și a apei potabile, ar trebui să atenueze simptomele, arată Autoritatea Aeronautică Civilă.  Astfel, se recomandă să evitați consumul de alcool sau cafele, deoarece acestea sunt diuretice.

Diureticele interferează cu hormonii de reglare a apei din organism, deshidratându-vă mai mult.

Vezi și: Cafeaua, riscuri pentru stomacul sensibil. Ce să pui în băutură pentru a te bucura de ea

Întinde-ți picioarele

Așezați-vă pe un scaun lângă culoar, ridicați-vă la fiecare oră și plimbați-vă. Dacă culoarul este blocat, atunci trebuie doar să vă ridicați lângă scaun și să vă întindeți picioarele. Evident, nu te pune în calea echipajului de cabină în timpul unui serviciu de masă sau atunci când semnul centurii de siguranță este pornit!

Tromboza venoasă profundă poate interfera cu zborurile pe distanțe lungi. Cercetări recente confirmă faptul că imobilitatea este un factor extrem de important, iar petrecând mai multe ore într-o poziție fixă poate crește riscul de coagulare a sângelui, arată Organizația Mondială a Sănătății

Consumă alimente ușoare

Mănânci din plictiseală? Poate fi foarte tentant să mănânci multe într-un zbor atunci când nu ai altceva de făcut. Studiile au arătat ca mediul din cabina îţi afectează simţul gustului, astfel încât mâncarea va avea un gust blând; Prin urmare, evitați să folosiți mai multă sare pe mâncare pentru a îmbunătăți gustul.

Specialiștii recomandă ca în timpul zborului să evitați o masă grea și bogată. Luați gustări sănătoase cu voi la bord; Fructe tăiate, fructe uscate, nuci, batoane de cereale.

Vezi și: Alergia ciudată pe care o poți dezvolta din cauza bijuteriilor. Cum recunoști simptomele

Ascultă-ți ceasul corpului

Ritmul tău circadian este ceasul tău biologic intern al corpului. Într-o zi normală, acest proces controlează atunci când vă simțiți somnoros noaptea, temperatura corpului (care scade noaptea) și perioadele de vigilență.

Când ieșiți din casă și zburați pe fusuri orare diferite, corpul dumneavoastră va rămâne în continuare adaptat la timpul petrecut acasă, nu la destinație. Pentru fiecare zi pe care o petreci într-un loc cu un nou fus orar te poţi aştepta că ceasul corpului tău să se ajusteze +/- 2 ore. Asta înseamnă că va dura 4 zile pentru a se adapta pe deplin la o diferență de timp de 8 ore, la fel că care zboară Coasta de Vest SUA în Europa.

Vestea proastă este că nu poți învinge biologia (încă), așa că nu există nicio modalitate de a crește această rată de ajustare. Dar ceea ce puteți face este să vă adaptați cât mai bine la noul fus orar. Acest lucru înseamnă să-ți asculți ceasul corpului și să știi când să încerci să dormi și când să mănânci.

Corpul tău este în mod natural somnoros la 3am și 3pm. Aşa ca programează-ţi somnul în aceste două perioade, chiar dacă tot ce poţi face este să ai un pui de somn rapid. Evitați să mâncați mese între orele 10 și 18 la ora de acasă, până când sunt complet ajustate. Corpul tău este conceput pentru a mânca mese în timpul zilei, nu în timpul miezului nopții!

Vezi și: Fracturile de șold, pe primul loc în România. Pană: Din păcate, osteoporoza este o afecțiune tăcută, nu iese în evidență, nu o prea vezi

Aveți grijă la regulile de igienă

Aeronavele și aeroporturile sunt foarte neigienice. În primul rând există sute de alți călători, fiecare aducându-și proprii germeni și virusuri din colțurile îndepărtate ale planetei. În al doilea rând, acești călători își răspândesc acum germenii peste tot: balustrade rulante, cărucioare de bagaje, butoane de ridicare și acele scanere.

În aeronavă se găsesc mese, catarame pentru centura de siguranță, mânere de dulap deasupra capului, zăbrele pentru ușa de toaletă etc. Sigur, aeronava se curăță după fiecare zbor, dar nu va avea un nivel medical de curățare profundă!

Primul lucru este de a evita atingerea tot ceea ce toată lumea atinge. Se recomandă să deschideți ușa de la toalelă folosind un prosop de hârtie. În al doilea rând, dacă trebuie să atingeți ceva, evitați să vă atingeți fața, să vă frecați ochii etc!

În cele din urmă, cel mai bun sfat este să vă curățați bine și frecvent mâinile. Luați o sticlă mică de 100ml de dezinfectant higenic pentru mâini sau șervețele de mână anti-bacteriene și asigurați-vă că vă curățați mâinile înainte de a manipula alimentele.

Vezi și: Tasarea coloanei vertebrale, cauze și riscuri. Bojincă: Avem o mulțime de paciente tinere

Călătorie în haine confortabile

Ce trebuie să purtați pe timpul uuin zbor lung? Specialiștii recomandă să alegeți haine care sunt confortabile realizate din țesături care permit pielii să respire. Temperaturile cabinei pot varia foarte mult pe toată durata zborului și, de asemenea, variază în funcție de scaun.

Aveți grijă la cum manipulați bagajele grele

Îndoiți întotdeauna genunchii și nu înapoi atunci când ridicați bagajele pentru a nu vă trezi cu dureri de spate sau să faceți o întindere musculară. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel