Zahărul și depresia. Cum îți afectează dulciurile starea de spirit?

Mâncarea poate avea multe efecte asupra stării de spirit și emoționale.Mai exact, consumul de prea mult zahăr poate crește riscul de tulburări de dispoziție, inclusiv depresie.

Zahărul apare în mod natural în carbohidrații complecși, cum ar fi fructele, legumele și boabele. De asemenea, este prezent în alimente simple, rafinate, precum paste, prăjituri, produse de panificație, pâine, sucuri și bomboane, notează Healthline. 

Consumul de zaharuri simple poate crește riscul de depresie, tulburări de dispoziție și mai multe probleme de sănătate.

 Alimentele procesate

Cercetătorii din Londra au descoperit că o dietă bogată în alimente naturale, cum ar fi fructe, legume și pește, poate reduce riscul de depresie la vârsta mijlocie. Conform studiului lor, persoanele care mâncau alimente procesate precum deserturile îndulcite, mâncarea prăjită și carnea prelucrată aveau mai multe șanse să fie diagnosticate cu depresie decât persoanele care se bazau în mare parte pe alimente neprocesate, întregi.

 Zahărul creează dependență

Un studiu realizat pe șobolani, a descoperit că receptorii dulci ai creierului nu sunt adaptați la niveluri constante și mari de zahăr. Această dulceață intensă poate stimula centrul de recompensă al creierului și poate fi mai plăcută decât cocaina, chiar și la persoanele cu dependență de droguri. Cu alte cuvinte, dependența de zahăr este mai puternică decât cea mare din cocaină. Mecanismele creierului de autocontrol nu corespund forței de zahăr.

Zaharul este peste tot, de la băuturi și sosuri până la supe și sandwich-uri. Caută locuri ascunse de zahăr în alimentația ta zilnică și creează strategii pentru a reduce consumul acestuia. Pe măsură ce eliminați zahărul, apetitul se va regla și nu veți avea nevoie de atât de mult zahăr.

 Zahărul creează inflamații, care creează depresia

O dietă bogată în fructe și legume poate reduce inflamația în țesuturi, în timp ce o dietă bogată în carbohidrați rafinați poate promova inflamația.

Inflamația cronică este legată de mai multe afecțiuni de sănătate, inclusiv tulburări metabolice, cancer și astm. Inflamarea poate fi, de asemenea, legată de depresie, potrivit unui studiu.

Multe dintre simptomele inflamației sunt, de asemenea, frecvente și în cazul depresiei:

pierderea poftei de mâncare
modificări de somn
creșterea percepțiilor durerii

Acesta este motivul pentru care depresia poate fi un simptom de bază al problemelor de inflamație.

Insulina poate ajuta la tratarea depresiei

Cercetătorii sunt atât de încrezători de faptul că depresia poate fi legată de aportul de zahăr, încât au studiat utilizarea insulinei pentru a o trata. În urma unui studiu, cercetătorii au descoperit că persoanele cu depresie majoră și rezistență la insulină au arătat o îmbunătățire a simptomelor depresiei atunci când li s-a administrat un medicament pentru tratarea diabetului timp de 12 săptămâni. Efectul a fost deosebit de puternic la participanții la studiu mai tineri.

Sunt necesare mai multe cercetări înainte ca medicii să înceapă să prescrie insulină sau alte medicamente pentru diabet pentru persoanele cu depresie.

 Bărbații au un risc mai mare de efecte nocive ale zahărului

Bărbații pot fi mai sensibili la efectele zahărului asupra sănătății mintale decât femeile. Într-un studiu cercetătorii au descoperit că bărbații care mâncau 67 de grame de zahăr sau mai mult pe zi aveau 23% mai multe șanse să aibă depresie după cinci ani. Bărbații care au consumat 40 de grame de zahăr sau mai puțin aveau un risc mai mic de depresie.

American Heart Association recomandă adulților să nu mănânce mai mult de 25 (femei) până la 36 (bărbați) grame de zahăr adăugat în fiecare zi. Peste 82 la sută din alimentația americanilor depășește această recomandare zilnică. Acest lucru se datorează faptului că zahărul se poate adăuga rapid. De exemplu, o cutie de suc are aproximativ 39 de grame de zahăr, care depășește cantitatea zilnică recomandată de zahăr adăugat. Potrivit sursei CDCTrusted, bărbații mănâncă, de asemenea, mai multe calorii din zahăr într-o zi decât femeile.

Numărul de carbohidrați nu contează

Reducerea zahărului nu înseamnă că trebuie să reduceți carbohidrații. Un studiu a analizat cantitatea și calitatea glucidelor consumate de aproape 70.000 de femei care au ajuns la menopauză. Cercetătorii au aplicat un scor al indicelui glicemic (GI) fiecărui aliment analizat. Alimentele cu scoruri mari ale GI, care cresc nivelul de zahăr din sânge mai mult, sunt adesea obținute din carbohidrați simpli și umplute cu zaharuri simple. Rezultatele au arătat că femeile care au consumat alimente cu un nivel ridicat de GI au avut un risc mai mare de depresie decât persoanele care au consumat alimente cu GI-inferior. Femeile care au mâncat o cantitate mai mare de alimente cu un nivel mai scăzut de GI, cum ar fi legumele și fructele fără suc, au avut un risc mai mic de depresie.

Rezultatele înseamnă că, în general, carbohidrații nu sunt cauza depresiei și a altor tulburări de sănătate mintală. În schimb, calitatea glucidelor pe care le consumi poate avea un impact asupra depresiei tale.

 Consumul de produse de panificație duce la depresie

Brioșe, croissante, produse de patiserie și alte produse coapte preparate comercial pot avea gust bun, dar pot declanșa și depresia. Cercetătorii spanioli au descoperit că persoanele care au mâncat mai multe produse coapte au un risc de depresie cu 38% mai mare decât persoanele care au mâncat cel mai mic număr de produse coapte. Cercetătorii au sugerat că aportul de grăsimi trans poate juca un rol. Acest tip de grăsime nesănătoasă duce la inflamație și îți crește riscul de boli cardiovasculare și atac de cord. Se găsește în mod obișnuit în produsele de coacere comerciale.

Grasimile trans au fost interzise de Administratia Alimentelor si Medicamentelor din SUA (FDA). Producătorii americani de alimente trebuie să elimine toate grăsimile trans din alimentele lor.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel