Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Într-o lume în care consumul ridicat de sare, zahăr și grăsimi are impact negativ asupra sănătății, fiecare caută o alternativă cât mai sănătoasă. Dacă în privința excesul de sare, acest lucru poate fi reglat prin adăugarea de condimente și plante aromatice, zahărul, în special cel adăugat, are mai puține opțiuni.
Printre acestea, în ultimii ani a devenit tot mai popular zahărul de cocos. Zahărul de masă obișnuit și siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză nu conțin niciun nutrient vital și, prin urmare, furnizează calorii ”goale”.
Cu toate acestea, zahărul de cocos păstrează o bună parte din nutrienții care se găsesc în nuca de cocos.
Cele mai notabile dintre acestea sunt mineralele fier, zinc, calciu și potasiu, precum și fitonutrienții, cum ar fi polifenolii și antioxidanții, arată Heathline.
O porție de 100 grame de zahăr de cocos oferă 875 mg de potasiu, mineral care funcționează ca electrolitic, iar principalul său rol este de a regla fluidele din din interiorul celulelor. De asemenea, potasiul scade din efectele nocive pe care sodiul (sarea) le are asupra sănătății, în acest fel reducând din riscul hipertensiunii și al apariției bolilor de inimă. Aceeași porție de zahăr de cocos conține și 375 mg de calciu, care este esențial pentru sănătatea oaselor.
”Zahărul de cocos, spre deosebire de zahărul alb și cel brun, are un indice glicemic mic spre mediu, deci impactul asupra glicemiei nu mai este atât de mare și se obține din extragerea nectarului din florile de cocos.
Aș recomanda zahărul de cocos, dar să știți că în momentul în care facem o prăjitură cu zahăr de cocos, diferența calorică nu este chiar atât de mare, undeva în jur de 20 de calorii pe 100 de grame.
OMS recomandă un consum de 25 de grame de zahăr pe zi, ceea ce este o cantitate foarte mică având în vedere că în ziua de astăzi regăsim zahăr în absolut toate alimentele, inclusiv în cele sărate”, a declarat nutriționistul Roxana Radu, la Antena 3 CNN.
Vezi și: De ce trebuie să te dai cu protecție solară când mergi cu mașina. Cum te afectează razele soarelui
Zahărul adăugat este nesănătos, deoarece determină o creștere semnificativă a nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, este lipsit de substanțe nutritive, nu oferă practic nicio vitamină sau mineral.
În plus, dacă sunt consumate în exces, zaharurile adăugate pot contribui la tot felul de afecțiuni de sănătate, cum ar fi sindromul metabolic, obezitatea, diabetul și bolile de inimă, acestea din urmă fiind principala cauză de deces la nivel mondial.
Experții în sănătate recomandă să nu obțineți mai mult de 20% din aportul total de calorii din zahărul adăugat.
Deși zahărul de cocos are un profil nutritiv ușor mai bun decât zahărul de masă, efectele sale asupra sănătății ar trebui să fie în mare parte similare.
Asfel, folosiți zahărul de cocos cu moderație, la fel cum ați folosi zahărul de masă obișnuit.
Cercetătorii din China și SUA au efectuat o analiză ce a cuprins 73 de meta-analize (67 de studii observaționale și șase studii controlate randomizate) din 8.601 articole care au acoperit 83 de rezultate privind sănătatea la copii și la adulți, iar rezultatele au arătat asocieri dăunătoare semnificative între consumul de zahăr și 45 de rezultate.
Astfel, au fost găsite asocieri dăunătoare semnificative între consumul de zahăr din alimentație și 18 rezultate endocrine și metabolice, inclusiv diabet, gută și obezitate; 10 rezultate cardiovasculare, inclusiv hipertensiune arterială, atac de cord și accident vascular cerebral; 7 rezultate ale cancerului, inclusiv cancer de sân, de prostată și pancreatic; 10 alte rezultate, inclusiv astm, carii dentare, depresie și deces.
Dovezile de calitate moderată au sugerat o creștere semnificativă a masei corporale, care duce la suprapondere și obezitate, dar și acumulări de grăsime hepatică, care duc la ficat gras, steatoză hepatică, precum și grăsime viscerală, care este factor de risc pentru multe afecțiuni, notează British Medical Journal.
Mierea de albine naturală conține, de asemenea, urme de vitamine, minerale și flavonoide și este cunoscută pentru beneficiile sale antimicrobiene și antibacteriene. Dar, la fel ca în cazul zahărului de cocos ar trebui să consumați multă miere pentru a profita pe deplin de aceste beneficii și, în acel moment, conținutul ridicat de calorii și de zahăr ar putea depăși beneficiile, arată Good House Keeping.
De altfel, multe dintre beneficiile mierii se datorează conținutului de antioxidanți, care neutralizează radicalii liberi, care pot contribui la îmbătrânirea prematură, diabetul zaharat de tip 2 sau boli de inimă. Indicele ORAC al mierii de albine este 130 μ mol TE/100g, potrivit SuperFoodly.
Printre beneficiile pe care le obțineți în urma consumului de miere naturală se numără:
- reglarea glicemiei
- îmbunătățirea sănătății inimii
- reducerea tusei
-îmbunătățirea memoriei
- ideal în diete
- aplicată pe piele, miere ajută șa vindecarea arsurilor și rănilor, notează FrontiersIn.
O altă opțiune în privința consumului de zahăr este utilizarea îndulcitorilor artificiali, însă aceștia pot fi de aproximativ 180-13.000 de ori mai dulci decât zahărul obișnuit, fapt ce poate afecta grav papilele gustative, mai arată Good House Keeping.
”Studiile se bat cap în cap. Există studii care arată că nu au un impact negativ asupra sănătății, dar trebuie să ne uităm și cine a făcut aceste studii. Pentru că, de multe ori, se întâmplă să aflăm că în spatele unui studiu stau anumite organizații care produc”, mai spune nutriționistul Roxana Radu, subliniind că este important să fim atenți și la cantitatea de îndulcitori pe care o utilizăm.
”Zaharina ar trebui consumată în jur de 5 mg per kg-corp, adică o persoană care are 60 de kg, ar trebui să consume cam 300 mg de zaharină/zi, ceea ce înseamnă cam 3 pastile și jumătate”, a mai spus nutriționistul.
Vezi și: Ceaiul care reduce hipertensiunea. Poate preveni demența și te ajută să trăiești mai mult
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...