Yoga, recomandată supraviețuitorilor de cancer. Reduce inflamațiile cronice și oboseala. Ce alte beneficii mai are practicarea de yoga

yoga. FOTO: Freepik
Yoga este o activitate de care ne scoate din zona de sedentarism și poate fi practicată la orice vârstă. Practicarea de yoga este recomandată și supraviețuitorilor de cancer, având efecte benefice asupra sănătății fizice și mintale.

Menținerea unei practici regulate de yoga poate aduce beneficii pentru sănătatea fizică și mentală. Deși există mai mult de 100 de tipuri sau școli diferite de yoga, majoritatea ședințelor includ, de obicei, exerciții de respirație, meditație și adoptarea unor poziții, uneori numite asana sau posturi, care întind și flexează diferite grupe de mușchi.

Având în vedere varietatea de tipuri de practici de yoga, această activitate poate fi pusă în aplicare indiferent de vârstă.
”Fie că sunteți un cartof de canapea (n.r . persoană sedentară) sau un atlet profesionist, mărimea și nivelul de fitness nu contează, deoarece există modificări pentru fiecare postură de yoga și cursuri pentru începători în fiecare stil.

Ideea este să vă explorați limitele, nu să vă străduiți să atingeți o perfecțiune ca un covrig. Este o modalitate excelentă de a intra în ton cu corpul tău și cu sinele tău interior”, spune dr. Natalie Nevins, medic de familie osteopatic, citat de Osteopathic.

Beneficiile pe care le aduce practicarea de yoga sunt foarte importante, iar printre acestea se numără:

- reducerea durerilor cronice, precum cele de spate, artritele, durerile de cap sau cele date de sindromul de tunel carpian

- creștere flexibilității

- creșterea forței musculare și a tonusului

- îmbunătățirea respirației, a energiei și a vitalității

- echilibrara metabolismului

- reducerea greutății

- îmbunătățirea sănătății cardiovasculare

- îmbunătățira performanței atletice

- protejarea împotriva accidentărilor.

În ceea ce privește beneficiile mentale, practicarea de yoga ajută la reducerea stresului și a tulburărilor de somn, inclusiv insomnia, relaxează mintea și îmbunătățește capacitatea ce concentrare.

Yoga, beneficii pentru persoanele cu cancer

După ce o persoană termină tratamentul împotriva cancerului, uneori se va confrunta în continuare cu anumite probleme de sănătate. Acestea pot include oboseală, probleme cognitive, boli cardiovasculare și probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și depresia.

De asemenea, este obișnuit ca supraviețuitorii de cancer să se confrunte cu inflamații pe termen lung, atât din cauza bolii, cât și a tratamentului acesteia. Mai mult decât atât, inflația cronică este corelată cu un risc crescut de apariție a cancerului.

Cercetările de la Centrul Medical al Universității din Rochester, prezentate recent la reuniunea anuală 2023 a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO), arată că yoga poate ajuta la reducerea oboselii și a inflamației, dar și la îmbunătățirea calității generale a vieții pentru supraviețuitorii mai în vârstă ai cancerului, notează Medical News Today.

Vezi și: 12 alimente care scad colesterolul din sânge. Ce nu trebuie să lipsească din dietă și care sunt complicațiile unui colesterol mărit

Ce spune studiul

Cu o experiență de peste 20 de ani în ceea ce privește practicarea de yoga, dr. Karen Mustian, profesor atât în cadrul Departamentului de Chirurgie, cât și în cadrul Centrului de Cancer, a explicat cum a descoperit beneficiile acestei activități asupra persoanelor cu afecțiuni cronice.

”Am fost fascinată de componentele de mindfulness ale yoga care sunt integrate cu exercițiile fizice și mișcarea care face parte din yoga, precum și de respirația concentrată.

Mi-am dat seama că acestea erau exact unele dintre tipurile de lucruri care, atunci când încercam să le integrăm cu exercițiile tradiționale, cum ar fi atunci când oamenii mergeau pe jos sau ridicau greutăți, păreau să creeze ceea ce mie îmi place să numesc magie.

Și că beneficiile au fost într-adevăr amplificate în multe feluri pentru o mulțime de oameni, în special pentru persoanele cu probleme cronice de sănătate”, a spus dr. Karen Mustian.

De asemenea, mai spune dr. Mustian, care este autorul studiului privind impactul pe care îl are yoga asupra supraviețuitorilor de cancer, ”am vrut să înțelegem cum funcționează yoga, atunci când îmbunătățește totul, de la durere, la insomnie, la oboseală, la calitatea vieții, la anxietate.

Dacă vă uitați la datele care tocmai au fost prezentate la ASCO, puteți vedea de fapt că putem face acest lucru nu numai pentru aproape toți supraviețuitorii de cancer, ci și pentru persoanele în vârstă, care au peste 65 de ani, și că practicarea yoga este sigură pentru ei și că, de fapt, funcționează pentru efectele secundare”, a mai spus cercetătorul.

Într-unul dintre studiile efectuate de dr. Mustian și echipa sa, 173 de supraviețuitori de cancer cu vârsta medie de 67 de ani au participat fie la o medie de șapte ședințe de yoga, fie la un placebo de educație comportamentală pentru sănătate.

În urma analizei, cercetătorii au constatat că cei din grupul yoga au raportat o îmbunătățire semnificativ mai mare atât în ceea ce privește oboseala, cât și componenta emoțională a calității vieții lor, în comparație cu grupul placebo.

Participanții la yoga au raportat, de asemenea, îmbunătățiri în componentele fizice și funcționale ale calității vieții lor, dar grupul placebo nu a făcut acest lucru.

În celălalt studiu legat de yoga, dr. Mustian și echipa sa au măsurat efectele yoga asupra supraviețuitorilor cancerului inflamator.

În acest studiu au fost înscriși 502 supraviețuitori de cancer cu o vârstă medie de 56 de ani - participanții au primit fie sesiuni de yoga ușoară de 75 de minute de două ori pe săptămână timp de patru săptămâni, fie un placebo de educație pentru sănătate.

Vezi și: Cum să ne controlăm pofta de mâncare în vacanță și care sunt cele mai periculoase combinații. Nutriționist: Putem să mai temperăm din efectele nocive

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel