Vopseaua de ouă, colorantul toxic. Semnul de pe etichetă la care trebuie să te uiți. Cu ce poți înlocui vopseaua. Ioniță: Asta e varianta recomandată

Vopseaua de oua - Foto: Freepick @gpointstudio
EXCLUSIV
Vopseaua de oua, colorantul toxic. La ce să fii atent când o cumperi și cum se vopsesc, de fapt, ouăle de Paști.

Vopseaua de ouă este un colorant alimentar special conceput pentru acest scop. Aceștia sunt siguri pentru a fi manipulați și ingerați. Cu excepția cazului în care folosiți un colorant care nu este de calitate alimentară, nu este probabil să vă îmbolnăviți, deși probabil că este totuși mai bine să evitați să le mâncați. 

La ce să fii atent

Dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, la ce să fim atenți atunci când folosim vopsea de ouă. 

”Ca pentru orice produs folosit în alimentaţia noastră, este important să ne uităm pe etichetă pachetului de vopsea de ouă. Cu cât există mai multe E-uri şi cu cât sunt mai mulţi aditivi, cu atât acea vopsea este mai toxică. Trebuie să conştientizăm faptul că acea vopsea poate intra în interiorul oului, mai ales dacă acesta are coaja crăpată. 

Simptomele ingerării vopselei toxice sunt tulburările gastrointestinale, mai ales când vine vorba de copii, aceştia fiind mult mai vulnerabili.

Când alegem să folosim vopsea de ouă, varianta recomandată este cea naturală folosită din coji de ceapă galbenă, coji de ceapă roşie, varza roşie, turmeric, sfecla roşie, spanac, fructe de pădure”, a explicat dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Cum se vopsesc ouăle de Paște

Când vine vorba de prepararea ouălor de Paște, trebuie să vă spălați întotdeauna pe mâini înainte și după manipularea ouălor și, dacă este posibil, să folosiți un prosop de hârtie proaspăt pentru a usca ouăle după aceea. Acest lucru reduce riscul de a introduce bacterii de pe mâini în ouă.

Dacă ați ales să lăsați copiii să manipuleze ouăle, asigurați-vă că îi supravegheați pentru a vă asigura că ouăle nu sunt crăpate în niciun fel. Atunci când ouăle fierte sunt lăsate crăpate și deschise, se oferă posibilitatea ca bacteriile să pătrundă, iar acest lucru poate provoca boli.

Dincolo de posibilele riscuri pentru sănătate asociate cu vopsirea ouălor de Paște, este de asemenea important să citiți și să urmați instrucțiunile de pe ambalaj înainte de a folosi orice colorant. Unii coloranți, în special cei care sunt făcuți din componente de calitate alimentară, pot necesita și solicită utilizarea oțetului, care este folosit ca mordant pentru a ajuta la fixarea culorii.

Alții ar putea să nu necesite sau să nu permită utilizarea decât a apei calde. Așadar, este important să citiți și să urmați instrucțiunile de pe ambalaj pentru a obține rezultatele dorite și pentru a preveni orice risc pentru sănătate asociat cu utilizarea coloranților.

Vopseaua de ouă, înlocuită cu ingrediente natural

Vopseaua de ouă poate fi înlocuită cu ingrediente naturale, ceea ce duce la coloranți bogați, cu tonuri de bijuterii, care acoperă oul cu o pată culoare, dar lasă să se vadă frumusețea petelor din coajă. Având ca sursă de inspirație paleta de culori a primăverii - de la albastru de ou de mătase la galben narcisă - rețetele de vopsire împărtășite aici necesită puțin mai mult decât câteva ingrediente de bucătărie și puțină răbdare.

Acești coloranți nu sunt de lucru rapid ca omologii lor din comerț; ouăle trebuie să se înmoaie timp de câteva ore cel puțin. Pentru a obține culorile vibrante, trebuie să înmuiați ouăle peste noapte. Dacă preferați tonuri mai pastelate, o înmuiere mai scurtă este eficientă. Rețineți că aceasta nu este o știință exactă - culorile vor varia foarte mult în funcție de o serie de factori, inclusiv de culoarea cojii ouălor dumneavoastră și de timpul de înmuiere.

Materiale

Ingrediente colorante naturale, cum ar fi:

3 căni de frunze de ceapă galbenă de la aproximativ 8-10 cepe

3 căni de varză roșie, tăiată grosier

3 linguri de turmeric măcinat

3 căni de sfeclă roșie, tocată mărunt

3 căni de afine congelate

3 linguri de ceai de hibiscus 

1,5 litri de apă pentru fiecare ingredient colorant

12 linguri de oțet alb, notează New York Times.

Pentru a crea o baie de colorant, combinați un singur ingredient de colorant natural (enumerat mai sus) cu un litru și jumătate de apă într-o cratiță. Aduceți la fierbere la foc mare.

Odată ce apa fierbe, dați focul la mic și fierbeți la foc mic timp de aproximativ 30 de minute.

Îndepărtați cratița de pe foc și lăsați amestecul să se răcească înainte de a strecura lichidul într-un borcan mare de sticlă sau într-un bol.

Evitați să folosiți gresie, deoarece colorantul se poate păta.

Compostați sau aruncați substanțele solide.

Amestecați două lingurițe de oțet alb în colorant.

Repetați aceste instrucțiuni pentru fiecare dintre ingredientele colorantului în vase separate sau folosiți același vas spălat bine după fiecare preparare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel