Vom călători pe baza certificatului de vaccinare? Țările din UE care susțin ideea

Condiții de călătorie în străinătate
Se poartă discuții intense privind certificatul de vaccinare sau pașaportul de vaccinare, la călătoriile în statele membre UE. Unele țări susțin ideea, în timp ce altele nu vor condiționarea călătoriilor.

Liderii Uniunii Europene se reunesc joi, în sistem de videoconferință, într-o ședință a Consiliului European pentru a discuta despre coordonarea răspunsului la pandemia de COVID-19, inclusiv despre oportunitatea introducerii unor certificate de vaccinare. 
„Președintele Charles Michel va prezida o videoconferință a membrilor Consiliului European. Liderii UE vor discuta despre coordonarea răspunsului la pandemia de COVID-19, inclusiv despre introducerea la scară largă a vaccinurilor și punerea în aplicare a tuturor instrumentelor disponibile în scopul limitării răspândirii virusului. Liderii vor discuta, de asemenea, despre oportunitatea unei abordări comune în materie de certificare a vaccinării în cadrul UE”, transmite Consiliul European, într-un comunicat de presă.
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut, pe 12 ianuarie, crearea unui certificat de vaccinare împotriva COVID-19 valabil la nivelul întregii UE pentru a ajuta la relansarea călătoriilor transfrontaliere devastate de pandemia de coronavirus. 
Propunerea este susținută și de Spania. 
Spania și Grecia, dependente de industria turismului, sunt două dintre ţările puternic lovite de restricţiile de călătorie introduse din cauza pandemiei de coronavirus.
Comisia Europeană este favorabilă ideii unui certificat de vaccinare împotriva noului coronavirus care să fie „reciproc recunoscut”, a anunţat preşedinta, Ursula von der Leyen. 
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, consideră că ar putea fi introdus la un moment dat un "paşaport de vaccinare" împotriva coronavirusului, dar nu este cazul acum.
OMS respinge ideea unui pașaport de vaccinare anti-Covid ca o condiţie pentru accesul străinilor în unele ţări. Între pașaportul de vaccinare și certificatul de vaccinare sunt însă diferențe.
Discuțiile la nivel european se vor concentra însă pe ideea unui certificat european de vaccinare, care să fie recunoscut în toate țările membre, și care să ofere o bază de date cu privire la persoanele vaccinate. Este posibil ca acest certificat de vaccinare se înlocuiască testul COVID necesar în unele țări pentru a intra pe teritoriul acestora, notează Digi 24. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel