Vlad Ciurea, despre țara cu cele mai multe AVC. "Burtă mare, lipsă creier". Care sunt cele două creiere ale omului

vlad ciurea si alimentatia nepotrivita. FOTO Pexels @ Gonzalo Guzman
Neurochirurgul Vlad Ciurea a vorbit despre cele două creiere ale omului, dar și despre alimentele nepotrivite pentru sănătate, făcând o comparație între țara cu cele mai multe AVC și țara cu locuitorii cei mai longevivi.

Neurochirurgul Vlad Ciurea a afirmat în cadrul unui interviu de ce se consideră că omul are două creiere, cerebelul și stomacul, dar și modul în care funcționează acestea, precum și o comparație între țara europeană cu cele mai multe cazuri de AVC, cu o alimentație asemănătoare cu cea dintr-o regiune a României, și țara cu populația cea mai longevivă.

”Există foarte multe celule la nivelul abdomenului, de aceea trebuie să fim foarte atenți. Noi nu realizăm că dacă îl încărcăm prea mult, Hipocrate nu a fost burtos, acest al doilea creier trebuie folosit ca să ne ajute să avem o digestie curată, ușoară. Să ne ajute la o asimilare a ceea ce îi trebuie organismului.

Primul creier are nevoie de un anumit tip de mâncare. De semințe, foarte multe, în special de dovleac, de usturoi, asta se știe de 5000 de ani, toate tipurile de salate, uleiurile, peștele slab, dar și peștele gras, care ne dă Omega 3”, a declarat Vlad Ciurea în cadrul ”Altceva, cu Adrian Artene”, pe canalul de YouTube.

”Big belly, no brain”

Mai mult, susține cunoscutul neurochirurg, mesele prea îndestulate nu ne ajută deloc, pentru că energia noastră se va canaliza spre digestie și astfel ne pierdem concentrarea.

”Ni s-a dus tot sângele, ca la boa. 'Big belly, no brain' (burtă mare, lipsă creier). Nu știu din ce cauză nu avem o educație a alimentației și mai ales scăpăm de o asemenea de sărbători sau în weekenduri și începe o masă pantagruelică.

Am văzut într-un restaurant niște tineri frumoși, în fața unui morman de mititei și de cărnărie. Când o să izbândească tot mormanul acela? Și apoi, bine, să zicem că l-au 'dovedit', dar vă dați seama ce se întâmplă în burțile lor, toată acea cantitate de carne”, a spus Vlad Ciurea cu privire la mesele prea bogate.

Ungaria și Grecia, la poli opuși

”S-a dovedit din întreaga Europă, că din nefericire, foarte multe accidente vasculare cerebrale se produc în Ungaria. De ce? Pentru că ei mănâncă foarte condimentat, cu multă carne, alimente care se consumă și în Transilvania.

Și la noi, dacă vom compara Transilvania cu sudul țării, cu Oltenia, sigur, mâncarea din Ardeal este grasă, dar bună, și grea.

Și atunci și suferința cardiacă este normal, că primești toată încărcarea și cardiacă, și cerebrală, și abdominală, cresc și toate aceste depozite de grăsime duc la accidente vasculare, din toate punctele de vedere, cardiace și vasculare.

Nu avem ce face, trebuie pe baza statisticilor și a alimentației și invers. Să ne uităm și la greci. Ce au aceștia? Longevitate, dar și mintea întreagă.

Dacă ne uităm ce mănâncă, mănâncă salate, uleiurile lor care sunt foarte bune, nu beau mult, carne nu prea consumă, mai mult pește”, a mai spus Vlad Ciurea.

Cele mai nocive alimente pentru creier

După lista alimentelor benefice pentru creier, Vlad Ciurea a făcut și una cu cele mai nocive alimente.

”Toate prăjelile fac rău. Tot ce se face în ulei fierbinte, proteinele care se degradează și dacă mai facem un pas și spre cărnăria care vine în valuri, toate acestea fac rău, și supercondimentate.

În schimb, creierul are un avantaj pe care noi nu-l luăm în considerație. Trebuie să îi dăm apă, indiferent de situație. De aceea pledez să se bea doi litri de apă pe zi, nu atât pentru burtică, pentru creier. Căci se duce în creier oxigen, iar 78% din acesta stă în apă. El plutește, mai mult sau mai puțin”, a mai spus Vlad Ciurea.

Dieta mediteraneeană, recomandată pentru vindecarea diabetului. Dr. Hâncu: Se bazează și pe controlul porțiilor

Cu toții suntem în căutarea dietei potrivite, care să ne dea și aportul necesar de nutrienți, dar și să ne ajute pentru a da jos câteva kilograme, sau de ce au pune câteva, ori a ne menține la o greutate anume.

”În anii '50-'60 s-a descris științific modelul alimentar mediteraneean, cunoscut ca 'studiul celo 7 țări', un studiu comandat în zona cretană.

Ce au descoperit acești oameni de știință a fost că persoanele din țările din zona mediteraneeană, în care alimentația este cu totul altfel, au longevitate ridicată, risc scăzut de boli cardiovasculare, face bine pentru diabet, prevenția diabetului. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Alimentele care ne fac mai DEȘTEPȚI. Vlad Ciurea: În orice situaţie critică, faceți următorul lucru. E bine pentru creier!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel