Vitamina K, responsabilă cu protejarea împotriva îmbătrânirii. Demența și boala Alzheimer, pe lista beneficiarelor

vitamina k responsabila cu protejarea. FOTO Pexels @ Foodie Factory
Vitamina K, benefică în protejarea degradării funcțiilor cognitive.

Cu toții știm care sunt beneficiile vitaminei C asupra organismului, dar și cum vitamina D este cea responsabilă cu imunitatea, însă nu suntem la fel de familiarizați cu vitamina K, cu cele două componente ale sale K1 și K2.

”Vitamina K nu este, deobicei, o vitamină care să fie suplimentată frecvent în societatea noastră”, afirmă Lon Ben-Asher, medic la Pritikin Longevity Center, citat de EatThis. ”Vitamina K1 este principala formă care poate fi suplimentată, spre deosebire de vitamina K2, însă majoritatea oamenilor obțin suficient din modelele lor alimentare. Însă cea mai mare parte a aportului nostru de vitamina K1 provine din legumele cu frunze verzi și închise la culoare, vitamina K2 se găsește în cărnurile roșii, organele de carne, cum ar fi ficatul, și în ouă”, mai spune medicul.

Potrivit unui studiu prezentat la reuniunea anuală a Asociației Americane de Anatomie, cercetătorii au descoperit că vitamina K2 poate proteja creierul împotriva scăderii funcțiilor cognitive, în special cele observate adesea la persoanele care se confruntă cu demența și boala Alzheimer.

De altfel, remarcând ”impactul foarte promițător” pe care vitamina K2 l-a avut asupra creierului, Mohamed El-Sherbiny, PhD, de la Universitatea AlMaarefa din Arabia Saudită, care a fost, de asemenea, autorul principal al studiului realizat pe șobolani, a subliniat că ”vitamina K2 poate fi propusă ca o abordare promițătoare pentru a atenua tulburările legate de vârstă și pentru a păstra funcțiile cognitive la persoanele în vârstă”.

Cât privește modul în care vitamina K2 afectează creierul, Ben-Asher susține că ”pe lângă prevenirea hemoragiilor prin faptul că ajută la coagularea sângelui, reduce apoptoza (moartea celulară) protejând nervii de substanțele și compușii dăunători, ceea ce ar putea reduce potențial riscul de demență/Alzheimer.”

Mai mult decât atât, Ben-Asher notează că vitamina K2 ”joacă un rol important în sănătatea oaselor, ajută la susținerea sistemului imunitar și poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare”, fiind, de asemenea, ”esențială pentru sănătatea pielii”.

Prazul, sursă de vitamina K. Poate preveni diabetul

Prazul, nativ din zona riverană Mării Mediterane și Asia centrală, este o legumă înrudită cu ceapa și usturoiul, fiind unul dintre alimentele de bază pentru bucătăria europeană. Pe lângă calitățile sale gastronomice, prazul are și proprietăți nutritive, cu o sursă excelentă de vitamine A, K și C, precum și folați (acid folic) și fibre, potrivit Healthline. 

100 de grame de praz conțin următorii nutrienți

- 61 calorii

- 14,2 grame carbohidrați

- 1,5 grame proteine

- 0,3 grame grăsime

- 1,8 grame fibre

- 47 micrograme vitamina K (59% din Doza Zilnică Recomandată - DZR)

- 667 unități internaționale vitamina A (33% DZR)

- 0,5 miligrame mangan (24% DZR)

- 12 miligrame vitamina C (20% DZR)

- 64 micrograme folat (16 % DZR)

- 0,2 miligrame vitamina B6 (12% DZR)

- 2,1 miligrame fier (12% DZR)

- 28 miligrame magneziu (7% DZR)

- 59 miligrame calciu (6% DZR)

- 0,1 miligrame cupru (6% VZ)

- 180 miligrame potasiu (5% DZR)

- 0,9 miligrame vitamina E (5% DZR). (Citește mai departe AICI)

Vezi și: Mărarul și beneficiile sale. Are proprietăți ANTISTRES, dar și digestive

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel