Vitamina D, deficit. Britanicii vor să-l reducă prin adaosul vitaminei în făină

Vitamina D
Vitamina D adăugată în făină ar putea reduce considerabil numărul persoanelor cu deficit al acestei vitamine în organism. Cercetătorii britanici au constatat că în acest fel ar reduce costurile pentru serviciile medicale ale celor40 de milioane de cazuri care ar fi așteptate în următorii 90 de ani. 

Vitamina D adăugată în făina care se comercializează ar putea preveni 10 milioane de noi cazuri de deficit al acestie vitamine în organism, în următorii 90 de ani în Marea Britanie. Asta susţin cercetătorii de la Universitatea Birmingham, potrivit unor surse citate de agerpres.ro.

Potrivit cercetătorilor, această măsură ar preveni 25% din numărul estimat de 40 de milioane de cazuri de carenţă de vitamina D în următoarele nouă decenii.

Studiul arată că suplimentele gratuite cu vitamina D puse la dispoziția unor grupuri ţintă - printre care copii, vârstnici şi grupuri de risc alcătuite din persoane de culoare, asiatice şi minorităţi etnice - ar duce la prevenirea unui procent suplimentar de 8% de noi cazuri, în aceeaşi perioadă.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Birmingham, combinaţia de făină de grâu fortificată cu suplimente destinate unor grupuri ţintă ar preveni 33% (13,2 milioane) de cazuri de deficit de vitamina D și ar duce la o economie la bugetul public de 65 de milioane de lire sterline prin reducerea cererii pentru servicii medicale şi tratamente care vizează carenţe de vitamina D şi complicaţii ale acesteia, potrivit studiului.

Experiența Finlandei, considerabilă

Cercetarea, publicată în European Journal of Clinical Nutrition, precizează că adaosul de vitamina D în făină ar costa 12 pence pe cap de locuitor anual.
Vitamina D este esenţială pentru dezvoltarea şi sănătatea sistemului osos. Carenţa de vitamina D poate cauza rahitism, oase fragile, dureri osoase şi slăbiciune musculară.

Cercetări anterioare realizate de aceeaşi universitate au arătat că, în cazuri extreme, deficienţa de vitamina D la bebeluşi şi copii poate provoca convulsii şi stop cardiac, ca rezultat al lipsei calciului.
O strategie naţională de fortificare alimentară aplicată în Finlanda a redus carenţa de vitamina D de la 13% la 0,6% în rândul populaţiei, a mai precizat conducătoarea studiului.

Cercetătorii au propus o nouă strategie pentru Marea Britanie prin care să fie adăugate 400 de unităţi internaţionale (UI) de vitamina D la 100 de grame de făină şi oferirea, în acelaşi timp, de suplimente gratuite în doze de 400 UI pentru copiii cu vârste de până la 18 ani, precum şi doze de 800 UI pentru persoanele cu vârste de peste 65 de ani. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

slanina - FOTO: Freepik@timolina
EXCLUSIV
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel