La vârsta a doua, prevenția...
Vitamina D are un „statut” aparte în organism, deoarce se activează într-un mod unic, și anume prin expunerea la razele solare UVA. Însă, dacă ne expunem prea mult, specialiștii spun că cel mult vor apărea arsuri, nicidecum mai multă vitamina D. Astfel, o cremă de protecție solară poate fi utilizată în cazul expunerilor prelungite, pentru a reduce efectul negativ al razelor solare. Cu toate acestea, există îngrijorari că ar putea inhiba producția de vitamină D a organismului.
Într-un studiu al Jurnalului Britanic de Dermatologie, cercetătorii au înregistrat o creștere a vitaminei D la participanți în timpul unei săptămâni cu vreme senină, cu un indice UV foarte ridicat, chiar și atunci când au fost utilizate în mod corespunzător produsele de protecție solară și au prevenit arsurile solare.
Lumina soarelui conține radiații ultraviolete UVA și UVB, iar aceasta din urmă este esențială pentru sinteza vitaminei D. Au fost comparate două produse de protecție solară. Produsul cu un factor de protecție UVA ridicat a permis sinteza semnificativ mai mare de vitamina D decât o produsul de protecție solară cu factor de protecție UVA scăzut, probabil deoarece permite o mai mare transmitere a UVB.
Rezultatele indică faptul că beneficiile utilizării de protecție solară pot fi obținute fără a compromite nivelurile de vitamina D.
„Lumina soarelui este principala sursă de vitamina D. Cremele solare pot preveni arsurile solare și cancerul de piele, dar a existat multă incertitudine cu privire la efectele cremelor solare asupra vitaminei D”, a declarat autorul principal, prof. Antony Young, de la King’s College London. Studiul nostru, în timpul unei săptămâni de vreme perfectă în Tenerife, a arătat că produsele de protecție solară, chiar și atunci când sunt utilizate în mod optim pentru a preveni arsurile solare, au permis sinteza excelentă de vitamina D.
Doza zilnică de vitamina D recomandată este de 800 UI, deoarce aceasta este doza consumată de sistemul imunitar. Însă specialiștii spun că peștele este cea mai bună sursă a acestei vitamine, în special pe timpul iernii.
Sursa, aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...