Vitamina D, chiar ajută inima? Ce se întâmplă dacă iei doze prea mari

Vitamina D
Vitamina D joacă un rol important în sănătatea generală și se crede că suplimentele sunt benefice pentru sănătatea inimii. Un nou studiu ridică un semn de întrebare cu privire la efectul ei asupra inimii.

Vitamina D este mai cunoscută pentru rolul său în dezvoltarea oaselor puternice, iar nivelurile scăzute ale sângelui au fost legate de un risc crescut de atacuri de cord și accidente vascularecerebrale. Însă studii recente au descoperit că suplimentele de vitamina D nu au susținut sănătatea inimii.

 „Inițial, a existat mult entuziasm pentru tratamentul cu vitamina D pentru bolile cardiovasculare, iar acest lucru s-a bazat pe datele observaționale”, a spus dr. Erin Michos, profesor asociat de medicină la Johns Hopkins School of Medicine din Baltimore.

"Legătura a fost că persoanele care au un nivel scăzut de vitamina D din sânge au risc crescut de o mulțime de lucruri rele, inclusiv un risc crescut de atacuri de cord, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și chiar un risc crescut de deces, asociere cu adevărat puternică", a spus ea.

Dar asocierile dintre vitamina D și aceste afecțiuni nu înseamnă întotdeauna cauzalitate. În iunie, o analiză publicată în Cardiologia JAMA care a inclus 21 de studii clinice a arătat că suplimentele de vitamina D nu reduc riscul de a suferi un atac de cord sau de a muri din această cauză ori din cauza unui accident vascular cerebral.

Mai multă vitamina D necesară? 

Un studiu extrem de mediatizat anul trecut a făcut parte din această analiză. Cercetătorii au studiat peste 25.000 de persoane din Statele Unite, luând fie un supliment zilnic de vitamina D de 2.000 UI, fie un placebo.

"Întrebarea cheie este: aveți nevoie de mai multă vitamina D decât ceea ce este necesar pentru sănătatea oaselor pentru a avea o sănătate optimă a inimii?" a spus dr. JoAnn Manson, autorul principal al studiului, publicat în New England Journal of Medicine. „Și răspunsul, bazat pe cercetările disponibile, pare să fie nu.”

Manson, profesor de medicină la Harvard Medical School și șef de medicină preventivă la Brigham și Women’s Hospital din Boston, a spus chiar că participanții la studiu cu niveluri mai mici de vitamina D la începutul studiului nu au avut un riscmai mic de atac de cord sau accident vascular cerebral, pe care să-l datoreze suplimentul de vitamina D.

"Există unele cercetări promițătoare că vitamina D poate reduce riscul de insuficiență cardiacă, iar asta necesită cercetări suplimentare", a spus Manson. Cu toate acestea, dovezi până în prezent sunt că suplimentarea de vitamina D moderată până la mare nu pare să reducă riscul de atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale.

Vitamina D este creată atunci când oamenii sunt expuși la lumina soarelui și poate fi găsită și în câteva de alimente, inclusiv pește gras, cum ar fi somonul și produsele lactate fortificate. Ajută organismul să absoarbă calciu și fosfor și protejează împotriva pierderilor osoase.

Rasa sau etnia, efecte nesemnificativ diferite 

Deoarece vitamina D este produsă în principal prin sinteza pielii după expunerea la soare, studiul s-a concentrat și pe efectul suplimentelor asupra persoanelor cu pigmentare mai închisă a pielii; mai mult de 5.000 din 25.871 de participanți la studiu au fost afro-americani.

„Am avut un interes foarte puternic în a determina dacă vitamina D ar putea avea un beneficiu mai mare în afro-americanii”, a spus Manson. „Am văzut unele semnale că ar putea exista unele avantaje în ceea ce privește reducerea cancerului - nu a fost semnificativ statistic - dar pentru sănătatea inimii, nu am văzut un beneficiu suplimentar bazat pe rasă sau etnie”.

Manson a spus că aceste ultime descoperiri sunt importante, de asemenea, deoarece persoanele care iau mari doze de suplimente de vitamina D, cum ar fi mai mult de 10.000 UI pe zi, fără o nevoie medicală adevărată, își pot face rău.

„Au existat o anumită îngrijorare că doze foarte mari de suplimentare ar putea crește riscul de calcificare a vaselor de sânge și ar putea avea efectele adverse”, a spus ea. „Deci, un principiu important este că mai mult nu este neapărat mai bun și, de fapt, mega-dozarea pe vitamina D poate avea efecte nocive”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel