Virusul gripal, pericol pentru persoanele la risc. Medic: Nu au o stare de sănătate echilibrată. Avem din ce în ce mai mulți pacienți oncologici

virusul gripal - FOTO: Freepik@alpacavideo
Virusul gripal poate reprezenta un pericol pentru persoanele care se află în grupele de risc.

Virusul gripal poate să îi afecteze într-o măsură mai mare pe pacienții cu boli cronice și pe cei oncologici. În plus, anul acesta se așteaptă ca sezonul gripal să debuteze undeva la jumătatea acestei luni, iar virulența să fie ceva mai ridicată odată cu eliminarea măsurilor de protecție sanitară care au fost impuse din cauza pandemiei de coronavirus. 

”Virusul gripal se modifică în fiecare sezon și de aceea avem vaccinurile gripale sezoniere. Sunt dezvoltate pe tulpinile circulante în anumit sezon și în anumite regiuni. Avem și modificarea fenomenului de transmitere pentru că am fost izolați din cauza pandemiei de coronavirus, iar acum ne bucurăm de interacțiunile sociale interumane. Acum încercăm să recuperăm tot ceea ce nu am făcut și de aceea, acum, există o rată de transmitere mai mare.

Avem această disponibilitate de a dobândi boala pentru nu mai respectăm măsurile de igienă deși s-a dovedit pe perioada pandemiei că măsurile comportamentale sunt un mijloc foarte bun de transmitere a infecțiilor virale. Dacă am păstra aceste bune obiceiuri am evita și infectarea cu virusul gripal. 

Vezi și: Enterocolita, cauze și tratament. Expert: Este un element foarte grav pe care trebuie să îl evităm

Avem o imunitate care este afectată și de trecerea prin infecția cu Sars-Cov 2, dar și de alte elemente cum ar fi cele de nutriție, stres, reducere a activității fizice. Persoanele cu boli cronice au avut de suferit în sensul că nu au mai fost monitorizate, nu au o stare de sănătate echilibrată. Avem din ce în ce mai mulți pacienți oncologici.

Sunt în categoria de pacienți la risc, mai ales, cei care au tratamente imunosupresoare cu chimioterapie sau pacienții cu boli degenerative care folosesc aceste imunosupresoare. Ar trebui să practice mai mult măsurile preventive și să evite aglomerațiile”, a precizat dr. Ioana Stăncel, expert în sănătate publică. 

Vezi și: Jamsu, tehnica de înfrumusețare a femeilor din Coreea. Un truc de 30 de secunde face o diferență uriașă

Virusurile gripale, semn de întoarcere la normalitate. Adrian Marinescu: Oamenii nu mai au protecția pe care au avut-o în anii anteriori, vor fi mai expuși

Odată cu răcirea vremii, medicii infecționiști se așteaptă ca numărul virozelor să crească în perioada imediat următoare.

Medicul Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase și director medical al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical că se așteaptă ca la jumătatea acestei luni să debuteze sezonul de gripă.

”Există o transmitere tradițională, dacă o putem numi așa, a virusurilor gripale. Sezonul de gripă va începe cel mai probabil de la jumătatea lunii octombrie. Vor mai exista și viroze. În ceea ce privește virozele banale, acestea sunt cauzate de aproape 200 de virusuri. Continuăm cu infecțiile bacteriene care sunt tot cu transmitere aerogenă.

Pe lângă toate acestea, chiar dacă puține, mai sunt și infectările cu SARS-Cov 2. Vom avea un sezon care va ține de la jumătatea lunii octombrie și până în aprilie și care va avea cazuri așa cum eram obișnuiți înainte de pandemie.

Întoarcerea la normalitate va însemna toate aceste lucruri pe care trebuie să le gestionăm”, a declarat medicul Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase și director medical al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, în exclusivitate pentru DC Medical.

Vezi și: Dormitul dezbrăcat, beneficii pentru sănătate. Unele s-ar putea să te surprindă

Virusurile gripale, influențate și de pandemia de coronavirus

Medicii susțin că în acest sezon, românii vor fi mult mai expuși în fața virusurilor gripale. Există o legătură directă cu pandemia de coronavirus.

”Virulența nu se poate preconiza înaintea sezonului. Trebuie să ne gândim că oamenii nu mai au protecția pe care au avut-o în anii anteriori iar atunci oamenii vor fi mai expuși. Noi trebuie să fim pregătiți iar cea mai bună pregătire este vaccinarea antigripală.

La acest capitol sunt însă puțin sceptic pentru că vaccinarea a devenit politică, deși nu ar trebui să fie, și s-ar putea ca cei care au o concepție antivaccinistă să vorbească și despre vaccinul antigripal. Trebuie să realizăm că aceste lucruri sunt necesare dacă ne dorim o viață fără restricții”, a mai explicat medicul Adrian Marinescu.

Vezi și: De ce sunt lacrimile sărate. Ce rol au pentru funcționarea ochilor și cum se schimbă odată cu vârsta

Ce este gripa

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), gripa este o „boală respiratorie contagioasă cauzată de virusurile gripale care infectează nasul, gâtul și plămânii”. Poate provoca orice, de la un un nas care curge ușor, la o boală severă debilitantă și chiar deces. Este greu să estimezi cu siguranță câte persoane vor suferi de gripă în fiecare an - nu toate cazurile sunt confirmate în laborator și raportate. Dar estimările ne spun că între 5 și 20 la sută din populație fac gripă în fiecare an. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel