Virusul care provoacă boala sărutului este principala cauză a sclerozei multiple. STUDIU

Mononucleoza se transmite cel mai adesea prin sărut, pentru că virusul trăiește în salivă
Un nou studiu aduce dovezi convingătoare că virusul Epstein-Barr, cel care provoacă mononucleoza infecțioasă - boala sărutului - și care este deja asociat cu limfomul Burkitt și carcinomul nazofaringian, este totodată cauza principală a sclerozei multiple (SM). Cercetătorii sugerează că majoritatea cazurilor de scleroză multiplă ar putea fi prevenite prin oprirea infecției cu acest virus.

Scleroza multiplă (SM) este o boală neurodegenerativă progresivă care afectează, conform estimărilor, circa 2,8 milioane de oameni din întreaga lume și pentru care nu există un tratament vindecător. Conform unui nou studiu, publicat în revista Science (link direct studiu), realizat de cercetători de la Harvard „T.H. Chan” School of Public Health este foarte probabil ca această boală implacabilă să fie cauzată de infecția cu virusul Epstein-Barr (EBV). 

„Ipoteza conform căreia virusul Epstein-Barr provoacă Scleroza Multiplă e investigată de ani buni de grupul nostru și de alții, dar acesta este primul studiu care aduce dovezi convingătoare ale cauzalității”, a spus Alberto Ascherio, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard Chan School și autor principal al studiului.

„Este un mare pas, deoarece sugerează că majoritatea cazurilor de SM ar putea fi prevenite prin oprirea infecției cu EBV și că țintirea virusului Epstein-Barr ar putea duce la descoperirea unui tratament pentru SM”, a mai arătat el.

Scleroza Multiplă este o boală inflamatorie cronică a sistemului nervos central care atacă tecile de mielină care protejează neuronii din creier și măduva spinării. Virusul Epstein-Barr (EBV) este un herpes-virus care poate provoca mononucleoză infecțioasă - cunoscută sub numele de boala sărutului - și este deja asociat cu limfomul Burkitt și carcinomul nazofaringian. Odată infectat cu el, vei avea irusul toată viața.

Citește și: Mononucleoza: cauze, simptome și tratament. De ce să te ferești

Stabilirea unei relații cauzale între virus și boală a fost dificilă deoarece EBV infectează aproximativ 95% dintre adulți, iar Scleroza Multiplă este o boală relativ rară, iar debutul simptomelor fiind la aproximativ zece ani după infecția cu EBV. Pentru a determina legătura dintre EBV și SM, cercetătorii au efectuat un studiu pe mai mult de 10 milioane de tineri adulți aflați în serviciu activ în armata SUA și au identificat 955 care au fost diagnosticați cu SM în timpul perioadei de serviciu.

Infectarea cu acest virus crește riscul de scleroză multiplă de 32 de ori

Echipa a analizat probe de ser prelevate bianual de militari și a determinat starea soldaților infectați cu EBV la momentul recoltării primului eșantion și relația dintre infecția cu EBV și debutul SM în timpul perioadei de serviciu activ. În această cohortă, riscul de SM a crescut de 32 de ori după infectarea cu EBV, dar a rămas neschimbat după infectarea cu alte virusuri. 

Nivelurile serice ale lanțului ușor de neurofilament (NfL), un biomarker al degenerării nervoase tipice în scleroza multiplă, au crescut numai după infecția cu EBV. Constatările nu pot fi explicate de niciun factor de risc cunoscut pentru scleroza multiplă și sugerează EBV ca fiind principală cauză a bolii.

Echipa a analizat probe de ser prelevate bienal de militari și a determinat starea soldaților EBV la momentul primului eșantion și relația dintre infecția cu EBV și debutul SM în timpul perioadei de serviciu activ. În această cohortă, riscul de SM a crescut de 32 de ori după infectarea cu EBV, dar a rămas neschimbat după infectarea cu alți virusuri. Nivelurile serice ale lanțului ușor de neurofilament, un biomarker al degenerării nervoase tipice în SM, au crescut numai după infecția cu EBV. Constatările nu pot fi explicate de niciun factor de risc cunoscut pentru SM și sugerează EBV ca principală cauză a SM.

Ascherio a explicat că întârzierea dintre infecția cu EBV și debutul SM se poate datora parțial simptomelor bolii nedetectate în primele etape și parțial din cauza relației în evoluție dintre virusul Epstein-Barr și sistemul imunitar al gazdei, care este stimulat în mod repetat ori de câte ori virusul latent se reactivează.. 

„În prezent, nu există nicio modalitate de a preveni sau trata eficient infecția cu virusul Epstein-Barr, dar un vaccin contra sa sau un tratament care scleroza multiplă”, a conchis Ascherio.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel